Hlavní obsah

Očkovací centra čelí náporu, lidé čekají na vakcínu proti covidu i hodiny

Několik hodin ve frontách, čekárny nacpané k prasknutí. Tak to v těchto dnech vypadá v očkovacích centrech napříč republikou. Se zvyšujícím se počtem lidí pozitivních na covid - 19 strmě stoupá i zájem o očkování. Na centra se přitom lidé obrací i proto, že vakcinaci ne všichni praktičtí lékaři nabízí.

Článek

Například do libereckého očkovacího centra při zdejší krajské nemocnici přijíždí zájemci z celého regionu, a dokonce i z Prahy. Není třeba se objednávat, ale nemusíte také přijít na řadu. Otevřené pro zájemce o vakcínu je v pondělí a v úterý od 13 do 14.30 hodin.

„Tady v Liberci není jiná možnost, kde se očkovat. Zkoušeli jsme to už minulý týden, ale bylo tady tolik lidí, že jsme se otočili a šli pryč. Čekali bychom tak tři hodiny, a to se ani na všechny nedostalo. Tento týden jsme přišli s hodinovým předstihem, abychom měli jistotu,“ popsala Novinkám Anna Lachová z Liberce, kterou doprovodil její manžel. „Škoda, že není očkovacích míst víc, je to strašné. Nabádají nás, ať se necháme očkovat a pak to takto dopadá,“ kroutila hlavou seniorka.

Řádí chřipka i covid. Lidé vykupují rychlotesty

Domácí

Hodinu před otevřením čekalo spolu s nimi před ordinací kolem deseti dalších lidí. Od očkování některé neodradila ani daleká cesta.

„Přijel jsem z Krkonoš, z Rokytnice nad Jizerou, vysloveně jenom kvůli očkování. Zkoušel jsem sem volat, ale marně, tak jsem to zkusil, i když to mám skoro padesát kilometrů. Včera tady byla manželka a bylo tu hrozně lidí, tak jsem dnes přijel s předstihem,“ popsal čtyřicátník Honza.

Očkovat mají i praktici, ne všude ale zájemci uspějí

Nemocnice upozorňuje, aby lidé s čekáním ve frontách počítali. „Bohužel osm z deseti obvodních lékařů neočkuje, a tak lidé přichází do našeho centra. Přitom obvodní lékař svého pacienta zná, má jeho dokumentaci, ví, jestli ho může očkovat. My se musíme na vše vyptávat a zjišťovat zdravotní stav od příchozího na místě. Přivítali bychom, kdyby se do očkování obvodní lékaři více zapojili,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci.

PŘEHLEDNĚ: V Česku začíná úřadovat nakažlivější varianta koronaviru

Domácí

Také například v Brně je zájem o očkování v tamním očkovacím centru značný. „Dalo se to očekávat. Právě podzim je typicky sezónou očkování proti respiračním onemocněním, zejména proti chřipce a v posledních letech i covidu. Předpokládáme, že minimálně do Vánoc zájem nebude klesat,“ řekl Novinkám lékař Marek Horák z brněnské Ambulance očkování a cestovní medicíny, která spadá pod Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V brněnském centru je opravdový nátřesk. Očkovat se do něj jezdí lidé až z Třebíče nebo ze Šumperka.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Očkovací centra pociťují zvýšený zájem o očkování proti covidu.

„Naše pracoviště bere jen objednané klienty a již nyní objednáváme na listopad. Takže za nás nejlepší rada, jak se vyhnout frontám, je objednat se včas,“ dodal Horák.

Některá centra navyšují kvůli zájmu očkovací kapacity

I Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje v posledních týdnech nárůst počtu zájemců o očkování proti covidu-19.

„Nemocnice nabízí možnost očkování v Centru očkování a cestovní medicíny v 1. patře kliniky infekčních nemocí, a to každou středu od 7.30 do 11 hodin, kdy je možná i vakcinace bez předchozí registrace. Ovšem kapacita očkování je omezena, proto není možné garantovat, že vakcínu bude podána každému ze zájemců o očkování bez registrace. Do centra také není bezbariérový přístup,“ upozornil mluvčí nemocnice Jan Špelda.

Hradecká nemocnice navíc kvůli zvýšenému zájmu připravila další možnost očkování, a to v přízemí pavilonu interních oborů. Očkovat se bude v pátek 18. října od 15.30 do 19.30 hodin.

„Další termín vypíšeme podle zájmu,“ dodal Špelda s tím, že i na toto mimořádné očkování je možné se předem registrovat.

Vakcín je dost. Ministerstvo zdravotnictví vyzývá k očkování proti respiračním chorobám

Domácí

Vyšší zájem o očkování zaznamenalo také očkovací centrum v ostravské fakultní nemocnici, nicméně kapacity stále stačí.

„Naše očkovací centrum je otevřeno každou středu od 7 do 14 hodin a zatím se vše zvládá. Minulou středu se přišlo naočkovat 203 lidí, dnes, tedy 16. září, to zatím bylo 289 osob, a to ještě není konec,“ sdělila Novinkám 15 minut před uzavřením očkovacího centra mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že u nich se nyní očkují především lidé ve věku 60 plus. „Pokud bude zájemců o očkování přibývat i nadále, tak jsme připraveni kapacity v očkovacím centru navýšit,“ shrnula Petlachová.

Počty zájemců o očkování stoupají také v Ústeckém kraji, kde je očkovací centrum Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem otevřené od 1. října jednou týdně a za první tři říjnové úterky podalo 1921 dávek – 1166 vakcín proti covidu-19 a 755 vakcín proti chřipce.

„Očkování proti covidu-19 i chřipce by měli poskytovat všichni praktičtí lékaři, covidovou vakcínu si mohou objednat v jakémkoliv množství. Vzhledem k šesti dávkám covidové vakcíny v jedné lahvičce se někteří praktičtí lékaři domlouvají na společném postupu. Pokud tedy praktický lékař sám neočkuje, měl by nabídnout pacientovi možnost očkování u některého z kolegů,“ vysvětlil Tomáš Petr z Krajské zdravotní nemocnice Ústeckého kraje. Upozornil, že očkovací centra v nemocnicích jsou určena zejména pro ty zájemce o očkování, kteří nemají svého praktického lékaře, ale neodmítnou ani toho, kdo u svého praktika neuspěje.

Počet onemocnění covid-19 narůstá postupně od července v České republice i v dalších evropských zemích. Vzhledem k absenci testovacích míst v rámci celé země představuje počet evidovaných případů zlomek z celkového množství skutečných případů onemocnění covidem-19.

Proočkovanost seniorů je v Česku tristní, počty nemocných zbytečně rostou

Domácí

Výběr článků

Načítám