Hlavní obsah

Ochrnutí po skoku do vody, pády z trampolíny. Sezona letních úrazů je v plném proudu

Skoky do neznámé vody s tvrdým dopadem jsou podle záchranářů i letos za typicky prázdninovými vážnými zraněními. Letní sezona s sebou přináší ale i další specifika, například o důchodce se po úrazu musí déle starat nemocnice, protože jejich potomci jsou zrovna na dovolené.

Foto: Envato

Skok do neznámé vody může skončit tragédií, ilustrační foto.

Článek

„Letní měsíce jsou rizikovější,“ uvedla mluvčí středočeské Zdravotnické záchranné služby Monika Nováková. Mezi obvyklé úrazy podle ní patří pohmožděniny, zlomeniny i závažnější úrazy hlavy, k nimž často dochází při sportování nebo volnočasových aktivitách.

„Pak jsou to skoky do vody. Vždy apelujeme, aby lidé dbali na bezpečnost a kontrolovali, kam chtějí skočit, zda je tam dostatečná hloubka. Úrazů po skoku do vody už jsme měli více, jeden z nejvážnějších byl na konci června na slapské přehradě,“ popsala Nováková. Chlapec skočil do vody po hlavě, po nárazu necítil nohy a musel pro něj přiletět vrtulník.

Co se týče smrtelných nehod, eviduje Český statistický úřad ročně desítky úmrtí utonutím v přírodní vodě. Za rok 2022, kdy jsou poslední dostupná data, zemřelo 33 osob na utonutí při pobytu v přírodní vodě a 48 utonulo po pádu do této vody. Pro srovnání, v bazénu to bylo ve stejných kategoriích pět, respektive šest osob.

Nešťastný vstup do prázdnin. Hoch skočil na skálu ve vodě a hrozí, že zůstane ochrnutý

Domácí

„Typicky letním úrazem jsou také pády na trampolíně. Řešili jsme jednotky případů, ale to je jen špička ledovce,“ popsala mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Řada lidí totiž záchranáře nevolá a například dojede do nemocnice po vlastní ose.

„Každé prázdniny zaznamenáme zhruba padesát tisíc ošetřených úrazů dětí. Nejčastěji se týkají horních a dolních končetin, případně také hlavy,“ popsala mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová. Tato statistika podle ní během letních měsíců nijak zásadně neroste.

Pozor na lovce pacientů na dovolené. Falešní doktoři nepomůžou a účtují si horentní sumy

Finance

Potvrzují to i některá data z nemocnic. „O prázdninách se počet úrazů nijak zásadně neliší od ostatních měsíců v roce. Naopak v některých týdnech pozorujeme jejich mírný pokles, což si vysvětlujeme obdobím dovolených, které lidé tráví v zahraničí a v jiných oblastech Česka,“ popsala mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Stolejda Libigerová a k letním případům uvedla: „Nejčastěji jsou to úrazy z pádu na kole, kde pozorujeme mírný nárůst převážně u mladší generace.“

Neroste podle ní ani úrazovost seniorů, kteří často zůstávají v létě doma. Problém však nastává, když se jim něco přihodí. „Následná poúrazová péče je přenášena na nemocnici, protože se o ně během léta nemůže postarat vlastní rodina, často kvůli dovoleným.“

Úraz při sportu? Pojistné se liší podle úrovně sportovce

Finance

Oblíbené jsou v letních měsících i sdílené koloběžky, na nichž v drtivé většině jezdí lidé bez přilby, zato posilněni alkoholem. Zatímco v roce 2015 vyjížděli pražští záchranáři ke třiceti případům pádů a úrazů na koloběžkách, loni už jich byly přes tři stovky. „Trend je stále vzrůstající,“ potvrdila mluvčí Poštová.

Pokud jde o všechny úrazy, dle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky jednoznačně dominují pády. V roce 2022 jich bylo přes 900 tisíc, tvořily téměř třetinu všech ošetřených úrazů.

Zmíněná statistika pak uvádí, že v tomtéž roce zemřelo šest osob při pádu ze skály a čtyři osoby po pádu ze stromu. Jediný případ pak statistici evidují v kategorii „pád na ledních bruslích, lyžích, kolečkových bruslích nebo skateboardech“.

Přes dvacet dětí muselo z táborů na jihu Čech rovnou do nemocnice, zvracely a měly horečky

Krimi

Výběr článků

Načítám