Hlavní obsah

Ochráncům ptáků se nápad s lanovkou v Brně nelíbí. Obrátili se na soud

Plánovaná stavba kabinkové lanovky v Brně sice získala stavební povolení, téměř miliardový projekt by ale mohl ještě narazit. Proti stavbě jsou ornitologové, kteří argumentují, že by narušila lokalitu, kde žijí chránění živočichové. Jejich žalobě přiznal Městský soud v Praze odkladný účinek, řešit by ji měl příští týden.

Foto: Co bude Brno.cz, Novinky

Vizualizace stanice zamýšlené lanovky v Brně u kampusu

Článek

Lanovka dlouhá 1,7 kilometru by měla vést od vozovny v Pisárkách k univerzitnímu kampusu v Bohunicích a během jízdy má překonávat výškový rozdíl přes sedmdesát metrů. Vedení města projekt odhadem za 950 milionů korun považuje za přínosný mimo jiné z dopravního hlediska, realizace je ale zatím nejistá - kvůli penězům i kvůli ochráncům přírody.

Na Městský soud v Praze se se svými výhradami vůči lanovce obrátila Česká společnost ornitologická (ČSO). Soud přiznal jejich žalobě odkladný účinek a nařídil osobní slyšení na 20. června, jak Novinkám sdělil předseda jihomoravské pobočky ČSO Jan Sychra.

„Ke správní žalobě proti povolení stavby jsme přistoupili jako k poslední možnosti domoci se nápravy,“ uvedl Sychra.

V Bartošovicích zachraňují čtyři čapí mimina. Přišla o jednoho z rodičů

Koktejl

Ornitologové uvádějí, že opakovaně upozorňovali ministerstvo dopravy či odbor životního prostředí Jihomoravského kraje, že projekt lanovky opomíjí zájmy ochrany přírody a krajiny.

„V podání upozorňujeme na faktické chyby a nedostatky v biologickém hodnocení, ignorování faktu, že v lokalitě žijí zvláště chránění živočichové, na které bude mít výstavba lanovky negativní vliv,“ doplnil Sychra.

Brněnský radní Petr Kratochvíl (ODS) Novinkám řekl, že město se na soud pečlivě připravuje se stanovisky ministerstva dopravy i brněnského dopravního podniku.

„Já osobně se nedomnívám že by stavba ohrozila živočišné druhy, které tam opravdu jsou, ale nejsem ornitolog, je to jen můj názor. Musíme si počkat na rozhodnutí soudu,“ sdělil Novinkám Kratochvíl.

Foto: Co bude Brno.cz, Novinky

Plánovaná trasa lanovky v Brně

Ornitologové tvrdí, že zamýšlená stavba by nenávratně poškodila cennou lesní lokalitu na pravém břehu řeky Svratky včetně největšího jihomoravského nocoviště havranů a kavek.

„Nedávné rozhodnutí soudu je podle ornitologů první krok, který může vést k přehodnocení projektu. Minimálně však k řádnému posouzení vlivu lanovky na životní prostředí,“ uvedli v tiskové zprávě.

Na svazích nad Riviérou na pravém břehu Svratky, kudy by vedla trasa lanovky, rostou nejrozsáhlejší lesy v blízkosti centra města, včetně starších porostů, a i řeka zde má přírodě blízký charakter.

„Z ornitologického pohledu patří lokalita mezi nejvýznamnější v rámci celého Brna, vyskytuje se tu víc než osmdesát ptačích druhů, z toho třicet je zvláště chráněných podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Jde například o morčáky velké, ledňáčky říční či ostříže lesní,“ popsal Sychra.

Sympatizanty mají ornitologové i v brněnském zastupitelstvu. Zastupitelka za Stranu zelených Jasna Flamiková už dříve uvedla, že projekt lanovky její partaj od začátku považovala „za naprostou chiméru, ekonomicky i dopravně nesmyslný projekt“.

Petice

Proti výstavbě lanovky z Pisárek do Bohunic sepsala Jihomoravská pobočka ČSO už začátkem roku petici, v pátek dopoledne pod ní bylo něco přes 4500 podpisů, papírovou petici podepsalo podle údajů z tohoto týdne minimálně 4300 lidí, z toho 2400 občanů Brna.

„Na podzim plánujeme předání petičních archů k projednání brněnskému zastupitelstvu a v souvislosti s tím také připravujeme veřejnou akci před zasedáním zastupitelstva 18. června 2024 v Brně,“ podotkl Sychra.

Ministerstvo má přezkoumat negativní verdikt magistrátu o lanovce do Bohnic

Domácí

Výběr článků

Načítám