Hlavní obsah

Ochranáři vypustili v Českém středohoří sedmdesát ohrožených syslů

Na sedm desítek syslů obecných z odchovů zoologických zahrad v Česku, Německu, Švédsku a ve Švýcarsku našlo v úterý nový domov na Odolickém vrchu v Českém středohoří. Smyslem vypuštění sysla do volné přírody je posílit zdejší populaci tohoto kriticky ohroženého hlodavce.

Ochranáři vypustili v Českém středohoří do přírody sedmdesát ohrožených syslůVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Přírodovědci připravili na louce nad obcí Odolice na Mostecku dvě klece, pod nimiž vyvrtali několik děr (nor). V ohradách vytvořili přístřešky jako ochranu před sluncem a deštěm. Vložili do nich seno, které slouží jako výstelka nor, a krmení.

Hlodavce pak do nich z přepravek přemísťoval Jan Matějů. „Musí se chytit pevně, aby nekousl,“ zdůraznil jeden z autorů záchranného programu pro sysla obecného z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Hlodavce přemísťoval z přepravek do ohrad Jan Matějů.

Program funguje v tuzemsku od roku 2008. „Za tu dobu se podařilo populaci sysla zdvojnásobit zhruba na 6000 jedinců,“ řekla novinářům koordinátorka programu Lenka Čolobentičová.

Odolický vrch nebyl podle ní vybrán náhodou. „Sysel se tady v minulosti vyskytoval a jsou zde vhodné podmínky pro to, aby tu mohl žít dál,“ připomněla koordinátorka.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Přírodovědci připravili na louce nad obcí Odolice na Mostecku dvě klece.

Na stejném místě před rokem vypustili 40 syslů, zůstalo asi deset až patnáct jedinců. „Nějaký úbytek je vždycky. Přirozeným predátorem jsou dravci, ale největší problém nám teď dělají kočky,“ řekla Čolobentičová.

Sysel obecný byl v 50. letech minulého století přemnoženým polním škůdcem. Kvůli změnám v zemědělské krajině a způsobu, jak se v ní hospodaří, ztratil přirozené prostředí, zmizela malá políčka, meze, pastviny.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Poblíž klecí vyvrtali přírodovědci na Odolickém vrchu díry, které po vypuštění sysla zakryli plastovou lahví naplněnou vodou.

„Záchrana stojí nemalé úsilí, bez ní by nicméně populace tohoto druhu rychle mizely,“ poznamenala Čolobentičová.

Sysel potřebuje krátké suché trávníky, nejvíce peněz je proto určeno na udržení těchto porostů.

Zemědělci nemají podle Čolobentičové se sysly problémy, a záchranáře tudíž nekontaktují. „Škody občas udělají, ale jsou tak malé, že jsou zanedbatelné,“ řekla koordinátorka.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Hlodavce přemísťoval z přepravek do ohrad Jan Matějů.

Syslům trvá podle odborníků zhruba týden, než se z klece dostanou. To je podle Matějů dostatečně dlouhá doba na to, aby se s prostředím sžili.

Poblíž klecí vyvrtali přírodovědci na Odolickém vrchu díry, které po vypuštění sysla zakryli plastovou lahví naplněnou vodou. Průběžně je přírodovědci kontrolují.

V pondělí vypustili ochránci přírody 14 syslů také na Znojemsku a další ještě tento týden vypustí u Strakonic.

Výběr článků

Načítám