Hlavní obsah

Na účastníky listopadové bezpečnostní konference v Praze cílí phishingová kampaň, varuje NÚKIB

Aktualizováno

V Praze se v listopadu uskuteční mezinárodní bezpečnostní konference Prague Defence Summit. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) varoval, že na její účastníky se již nyní zaměřuje phishingová kampaň zaměřená na sběr citlivých dat.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Phishingový útok spočívá v zaslání komprimovaného souboru ZIP, který obsahuje reálnou pozvánku na konferenci i škodlivý kód.

„Po jeho spuštění dochází k vytvoření persistence v síti oběti a nastavení komunikace se serverem útočníka,“ upozornil úřad.

„Klíčovými tématy summitu budou obranně-průmyslová spolupráce, pokroky ve vojenských aplikacích nových technologií, jakož i otázky spojené s řešením významných konfliktů,“ uvedl NÚKIB s tím, že akce se mají zúčastnit představitelé vlád i obranného průmyslu či analytici.

Čína se tváří jako přítel, ale chystá se na válku, varuje šéf BIS

Domácí

Podle úřadu odvolávajícího se na analýzu bezpečnostní výzkumné platformy Hunt.io odkazují indikátory, že by do phishingu mohl být zapojen aktér napojený na Čínu.

NÚKIB upozornění zveřejnil v rámci monitoringu kybernetických incidentů ze září.

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Když se levný nákup prodraží. Aplikace e-shopů sbírají data uživatelů

Software

Výběr článků

Načítám