Hlavní obsah

Obyvatele Košatky sevřely rozbouřená Odra a Lubina

Stará Ves nad Ondřejnicí-Košatka

Jako na ostrově si musí připadat obyvatelé Košatky, místní části Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku. Řeky Lubina a Odra, jejichž hladiny se v důsledku extrémní povodně vylily z břehu, zcela odřízly obyvatele vsi od okolního světa.

Lubina s Odrou obklíčily Košatku a JistebníkVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Jsme obklíčeni vodou,“ potvrdil jeden z obyvatel Košatky Milan Korpas. Dodal, že kromě toho, že se do vesnice nedá dostat, je špatné i telefonní spojení. „Sítě jsou přetížené, operátoři bohužel nestíhají.“

Foto: Pavel Karban

Voda zaplavila všechny tři příjezdové cesty do Košatky, i tu od Staré Vsi nad Ondřejnicí.

„Od Staré Vsi, Jistebníku ani Petřvaldíku se tam nedostanete. Všechny cesty zaplavila voda,“ potvrdil místostarosta Staré Vsi Otakar Mlčoch (Společně pro St. Ves a Košatku) s tím, že Košatka je na tom z celé vsi nejhůře. „Uvidíme, jak to bude pokračovat. Teď to stagnuje, možná trošku klesá. Je ale možné, že se to někde před námi, u soutoku Odry s Opavou, jak se říká, žvekjne. Uvidíme,“ prohlásil.

Podle Mlčocha je zatopen střed vesnice. „Evakuovali jsme jednu rodinu, tři lidi. Ti museli odjet na člunu, protože už byli v proudu. A máme ještě jednu rodinu, ta ale doufá, že se to zlepší, a čeká,“ prozradil s tím, že další tři osoby odvezli z jejich domovů kvůli dialýze. „Nefunguje elektřina, takže kdo má fotovoltaiku, tak dává elektřinu k dispozici ostatním,“ nastínil místostarosta Mlčoch.

Foto: Pavel Karban

Rozvodněné řeky Lubina a Odra odstřihly Košatku od zbytku civilizace.

Foto: Otakar Mlčoch

Zaplavená Košatka, místní část Staré Vsi nad Ondřejnicí

Foto: Otakar Mlčoch

Zaplavená Košatka, místní část Staré Vsi nad Ondřejnicí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám