Hlavní obsah

Obce na Opavsku se bouří. Podnikatel chce z lomu udělat skládku stavebního odpadu

Vlnu zásadního nesouhlasu vzbudil mezi starosty a obyvateli několika obcí na Opavsku záměr společnosti Thorssen zasypat stavebním odpadem bývalý lom mezi obcemi Mladecko a Litultovice. Lidé se obávají hlavně znečištění podzemní vody zásobující několik obcí. Jednatel firmy Dalibor Kučera tvrdí, že chce postupovat podle zákonů.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Bývalý lom mezi Mladeckem a Litultovicemi je částečně zatopen vodou.

Článek

Proti záměru vznikla petice, kterou podepsalo přes 1500 lidí. Poukazují na to, že asi čtyři tisíce obyvatel okolních obcí je závislých na podzemní vodě, která je součástí částečně zatopeného lomu. Vadí jim i minulost podnikatele, který byl před dvanácti lety odsouzen za korupční jednání.

Bývalý lom Mladecko, kde se přestalo těžit v první polovině devadesátých let, v současnosti vlastní firma Thorssen. Lom se nachází v těsné blízkosti stejnojmenné obce Mladecko, ale na katastrálním území sousedních Litultovic. Před třiceti lety byl schválen plán jeho rekultivace, která se ale protáhla a dosud neskončila.

Vlastník zatopeného lomu nyní přišel s tím, že prostor má v budoucnu zaplnit milion a půl tun stavebního odpadu a skrývkové zeminy. Obec Litultovice, na jejímž katastru se lom nachází, před několika dny podala u krajského úřadu námitku, ve které se proti záměru firmy ostře vymezuje.

Starosta Jan Birgus (nez.) mimo jiné poukazuje na to, že v zájmu lukrativního podnikatelského plánu dojde k velkým škodám na životním prostředí. „Záměr, který spočívá v údajné rekultivaci lomu, se pokouší využít mezeru na trhu s ukládáním stavebního odpadu bez ohledu na celospolečenské škody, které by přinesl,“ tvrdí starosta.

„Na nějaké petice teď není doba“

Majitel lomu tvrdí, že postupuje podle schváleného plánu rekultivace. „Názor obcí, které se zasypáním lomu nesouhlasí, jsem očekával, ale na nějaké petice teď není doba, naopak by měla začít doba vyjednávání a posuzování názorů,“ řekl s tím, že firma nemá v úmyslu dělat nic nezákonného.

Exnáměstek Zlína jde kvůli korupci do vězení

Krimi

Lidé v dotčených obcích poukazují na to, že v minulosti byl jednatel firmy Dalibor Kučera odsouzen k dvouletému nepodmíněnému trestu. Spolu s bývalým náměstkem primátorky Zlína Martinem Janečkou (dříve ČSSD) a advokátem Radkem Dvořákem byl v roce 2012 uznán vinným z pokusu o podplacení insolvenčního správce firmy, který vymáhal po Janečkově firmě 30 milionů korun. Obžalovaní svou vinu odmítli. Kučera dodnes tvrdí, že byl odsouzen neoprávněně, a připomínání této kauzy nese s nelibostí. „Tohle je naprosto lichý argument, který nebude rozhodovat o dalším postupu ve věci lomu,“ řekl.

Obcím kromě znečištění spodních vod vadí, že provoz skládky bude mít významný vliv na obyvatele dotčené oblasti. Upozorňují také na ztrátu biotopů zvláště chráněných druhů živočichů. Na území lomu se vyskytuje například ohrožená užovka obojková, silně ohrožený slepýš křehký a řada dalších ohrožených živočichů.

„Navezení odpadu do této lokality by mohlo nevratně zničit tyto biotopy a výrazně ohrozit přítomné chráněné druhy,“ píše se ve vyjádření obce. Zvýšení hluku způsobené dopravou a manipulací s odpadem by také mělo negativní vliv na výskyt výra velkého, který v lokalitě hnízdí.

Český odpad stále často končí na skládkách. Evropským dotacím navzdory

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám