Hlavní obsah

O náhrady pro první dámu požádal hradní kancléř, tvrdí Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozporoval tvrzení prezidenta Petra Pavla, který uvedl, že o peníze navíc pro první dámu Hrad nežádal. Podle Jurečky bylo původně dohodnuto, že by mohla na reprezentaci legálně čerpat náhrady určené pro hlavu státu. Od kancléře Milana Vašiny ale přišel konečný návrh, kde kancelář žádala peníze navíc. Řekl to v diskuzi na CNN Prima News.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel se svou manželkou

Článek

„Chtěli separátní položku, která bude čistě na tyto náhrady. A u této debaty jsem nebyl. Taková úprava přišla z Kanceláře prezidenta republiky a já jsem poté volal kancléři s tím, že takto původní dohoda nezněla,“ řekl v diskuzi Jurečka.

Hrad by si měl podle něj udělat v požadavcích pořádek.

Ministerstvo proto navrhlo, aby se uzákonila nová náhrada pro první dámu. Z částky určené na náhrady pro prezidenta by se 30 procent přeneslo na ni, což by příští rok mohlo činit téměř 100 tisíc korun. Peníze by sloužily pro pokrytí nákladů na cesty, práci a reprezentaci.

„Po dohodě s MPSV se náhrady prezidenta republiky poníží o částku navrhovanou jako náhrady první dámy. Nedojde tedy k navýšení výdajů státního rozpočtu,“ sdělil k tomu serveru Echo24 ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář.

Takto záměr hájil před několika dny ve videu na sociálních sítích i sám prezident Petr Pavel s tím, že nechtěl žádné peníze navíc, jak nakonec navrhlo ministerstvo.

Jurečka k tomu řekl, že se původně s Hradem na přenesení části prezidentských náhrad dohodli.

Návrh, který poté přišel od kancléře na ministerstvo, už ale žádal peníze separátně a nad rámec prezidentských náhrad, které samy o sobě činí měsíčně 317 500 korun.

„Jsem z toho konsternovaná. Je mi to trapné, že mám takovou věc komentovat. Teď nevíme, kdo mluvil pravdu,“ reagovala místopředsedkyně ANO Alena Schillerová v diskuzi.

Na reprezentační výdaje by první dáma od příštího roku dostávala náhrady ve výši 95 tisíc korun měsíčně. V současnosti žádný rozpočet k dispozici nemá, dokonce za ni po dobu výkonu této veřejné funkce není hrazeno sociální a zdravotní pojištění, což má novela také napravit. Stejně jako to, že se doba, po kterou první dáma službu vlasti vykonává, nezapočítává do důchodu.

Změna by se týkala i budoucích hlav státu a jejich manželek či manželů.

Prezidentova manželka by měla brát náhrady téměř 100 tisíc měsíčně, navrhuje Jurečka

Domácí

Výběr článků

Načítám