Hlavní obsah

O „fleky“ nám nejde, v soukromé sféře bychom dostali víc, hájí Bartoš své Piráty

Hlasité prásknutí dveřmi zakladatele České pirátské strany Jiřího Kadeřávka nepotěšilo šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Odmítl kritiku, že by Pirátům působícím na ministerstvech šlo jen o peníze, jinde by si podle jeho slov vydělali více.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zástupci Pirátů čekali 9. června 2024 na výsledky voleb do Evropského parlamentu. Na snímku Ivan Bartoš

Článek

„Odchod Jiřího Kadeřávka od Pirátů mě mrzí. Je pravdou, že dlouhodobě vystupoval k řadě věcí velmi kriticky. Do svého vyjádření extrapoloval spoustu jiných věcí, které ho dlouhodobě štvou a mně i jiným je vytýká,“ uvedl Bartoš ve svém vyjádření na uzavřeném pirátském fóru, které se objevilo i ve veřejné verzi.

Reagoval na rozhovor, který poskytl Kadeřávek Právu a Novinkám.

Zakladatel Pirátů Kadeřávek odchází ze strany. Otočili o 180 stupňů, jde jim o placená místa, říká

Domácí

„Mrzí mě však způsob, jakým Jirka ve svém rozhovoru hodnotí nelehkou práci Pirátů a Pirátek na ministerstvech. Vlastně stylem ‚jde jim o fleky‘, protože jediná poctivá politika se dá dělat pouze při povolání. Kraje, kde jsme v koalicích a kde denně musíme hledat cestu kompromisu, abychom mohli prosazovat naši politiku, v potaz nebere,“ ohradil se Bartoš.

Podle něj by se všichni pirátští náměstci usazení na ministerstvech uplatnili v soukromé sféře a měli by i lepší finanční ohodnocení, načež vyjmenoval výsledky, jakých dosáhli ve svých agendách, ať už v energetice, sociální či rodinné politice, nebo v protikorupční oblasti.

„Tyhle věci bez spolupráce právě hlavního týmu a plného nasazení lidí ve Sněmovně by se vůbec neděly,“ sdělil Bartoš.

Kadeřávkovo osočení, že šéf strany svou roli nezvládá, ponechal Bartoš bez komentáře. „Každý má právo na svůj názor,“ napsal Právu a Novinkám.

V opozici by to bylo jednodušší

Ani šéfovi pirátského poslaneckého klubu Jakubu Michálkovi se nelíbilo Kadeřávkovo tvrzení, že Piráti jsou ve vládě jen kvůli svému osobnímu prospěchu.

„Mrzí nás to, že takovým způsobem zanevřel na svoje kolegy, a myslím si, že pro drtivou část lidí, která rozhodně nedělá politiku pro peníze, to bylo dost urážlivé. Z 1200 lidí většina pracuje jako dobrovolníci,“ řekl Právu a Novinkám.

„My poslanci bychom měli stejný plat v opozici a bylo by pro mě mnohem jednodušší, kdybych byl v opozici, než když se podílíme na vládnutí. A Ivan Bartoš jako vicepremiér pro digitalizaci posouvá tuto zemi, stejně tak Honza Lipavský jako ministr zahraničí je excelentní a lidi to vidí. Tyto rozchody k politice patří, byť je to nepříjemné,“ dodal.

Podle svých slov měl s otcem zakladatelem dobré vztahy, byť připustil, že v posledních letech sledoval Kadeřávek dění u Pirátů spíše zpovzdálí. „Každý ale má právo, aby se rozhodl, jak se chce angažovat v politice. To prostředí je náročné a každý má právo jít zase mimo politiku a užívat si života. Asi to zvládneme, aby se to nepropsalo do naší politiky,“ dodal.

„Ochranu dat posilujeme“

Michálek ke kauze portálu e-Turista poznamenal, že Kadeřávek se dlouhodobě věnoval ochraně soukromí na internetu, vzhledem k tomu, že vlastní hotel, v turistické oblasti se vyzná.

„Digitalizace ubytování se dělá proto, aby obce mohly lépe plánovat cestovní ruch a abychom omezili černé pronájmy a odklánění stovek milionů korun na poplatcích za ubytování, které patří do rozpočtů obcí,“ uvedl Michálek. Této problematice se obsáhle věnoval i Bartoš.

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti dostal v Česku zelenou

Bezpečnost

Na uzavřeném fóru se diskutuje také o dalším možném odchodu výrazné tváře Pirátů Mikuláše Ferjenčíka. Kvůli jeho osobní kampani v eurovolbách se u kontrolní komise sešlo několik podnětů, mezi nimiž je i návrh na vyloučení ze strany nebo zákaz kandidatury do veřejných pozic. O osudu Ferjenčíka se rozhodne v řádu několika měsíců. Kontrolní komise vydá návrh řešení a rozhodovat o něm bude rozhodčí komise.

Výběr článků

Načítám