Hlavní obsah

Nový velvyslanec v Německu Čistecký bude muset vysvětlit podivný nelegální převoz léků do Moskvy

Ještě než se od 1. října přesune nově jmenovaný velvyslanec ČR v Německu Jiří Čistecký do Berlína, čeká ho vysvětlování podivných okolností incidentu, který se odehrál letos počátkem února v Moskvě.

Foto: Facebook Jiřího Čisteckého

Jiří Čistecký

Článek

Tamní celníci zadrželi v noci z 2. na 3. února na letišti Vnukovo zaměstnance české ambasády, který vezl v kufru velké množství léku Leponex - silných antipsychotik určených především k léčbě schizofrenie. Neměl přitom u sebe žádné dokumenty o převozu těchto léků ani recept či písemné potvrzení od lékaře. Celníci léky zabavili a poslali na expertízu.

Určeny pro Čisteckého

Při zadržení muž podle zjištění Novinek uvedl, že jsou léky určeny tehdejšímu tamnímu českému chargé d'affaires, kterým byl až do konce dubna právě Čistecký. Vedl v té době celou ambasádu ČR v Moskvě.

Slova tohoto přistiženého bezpečnostního referenta českého velvyslanectví, jehož jméno redakce zná, následně potvrdila písemně ruským celníkům 5. února sama česká ambasáda.

Putin má strach z vlastních občanů, prohlásil šéf české ambasády v Moskvě Čistecký

Evropa

„Velvyslanectví České republiky v Moskvě potvrzuje, že XY při cestě z Prahy do Moskvy s přestupem v Baku dne 2. února 2024 předal léky určené pro osobní potřebu chargé d'affaires Jiřího Čisteckého,“ stojí v ruskou stranou vyžádaném oficiálním potvrzení pro tamní celní správu, jehož kopii mají Novinky k dispozici.

V dokumentu je zároveň uvedeno, že šlo o dvanáct balení silného léku Leponex po padesáti kusech v každém z těchto balení, tedy celkem o 600 kusů tablet, a že přepravované léky jsou určeny na dobu šesti měsíců. Pod textem je pak podepsán sám Čistecký.

„Potvrzujeme, že tyto léky byly vezeny do Moskvy k rukám tehdejšího vedoucího zastupitelského úřadu, a to s vědomím a souhlasem ústředí ministerstva zahraničních věcí. Nemá to tedy žádný vliv na další angažmá pana velvyslance, který v květnu tohoto roku získal prověrku na nejvyšší stupeň - přísně tajné. Očekáváme, že kremelská propaganda už vymýšlí, jak zneužít tuto situaci k diskreditaci jí nepohodlné české diplomacie,“ sdělila k tomu ve středu Novinkám Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Podivný převoz

Nevysvětlila však, proč léky převážel řadový zaměstnanec ve svém osobním kufru a bez potřebných dokumentů. Ten si podle informací redakce léky vyzvedl z pokynu svého nadřízeného přímo na ministerstvu zahraničí osobně od tamní zaměstnankyně v igelitové tašce.

Foto: Archiv Novinek, Novinky

Zabavené krabičky s lékem Leponex

„Pokud je pravda, že tomu člověku vezou nějaké léky, tak by mu je měli dopravovat v diplomatickém zavazadle, a ne v igelitové tašce v osobním kufru. To je něco úplně strašného,“ komentoval kriticky pro Novinky postup české diplomacie při převozu antipsychotik do Ruska bezpečnostní expert a bývalý ředitel české civilní zahraniční rozvědky ÚZSI Karel Randák.

Ministerstvo navíc ve svém nynějším vyjádření neupřesnilo, zda tyto silné léky v tak velkém množství byly určeny přímo Čisteckému, nebo někomu jinému. Pokud by nastala první varianta, bylo by podle Randáka šokující, že tento diplomat mohl funkci hlavního zástupce ČR v Moskvě vykonávat a že byl nově jmenován velvyslancem v Německu.

Český velvyslanec v Jordánsku byl náhle odvolán. Manažersky selhal, tvrdí resort

Domácí

„Kdyby se léčil na psychiatrii, a navíc s případnou diagnózou schizofrenie, tak je nepředstavitelné, aby takový člověk byl vyslán do zahraničí. Navíc aby měl nejenže nejvyšší prověrku na stupeň ‚přísně tajné‘, ale vůbec jakoukoli prověrku,“ podotkl Randák.

Nedovede si podle svých slov představit, jak by se člověk léčený s takovou nemocí dostal k prověrce, možná pokud to zatajil Národnímu bezpečnostnímu úřadu, klade si otázku Randák.

Co je LEPONEX

Lék Leponex se dle veřejně dostupného příbalového letáku používá například k léčbě pacientů se schizofrenií a „pacientů, kteří mají závažné, neléčitelné neurologické nežádoucí účinky na ostatní antipsychotika (léky určené k léčbě duševních chorob), včetně atypických antipsychotik“. Předepsat jej musí odborník (psychiatr), jsou tedy pouze na recept.

Je prý zdravý

To, že by měl Čistecký trpět nějakou závažnou duševní poruchou, ale zdroje Novinek z diplomatického prostředí odmítají a tvrdí, že léky nebyly určeny pro něj. Vysvětlit ale, pro koho tedy měly být, prý nemohou, a to kvůli citlivosti informace.

Stejně tak nedokážou odpovědět na otázky, že pokud by léky nebyly přímo pro Čisteckého, ale pro někoho jiného a významného, proč je ministerstvo zahraničí posílalo po běžném pracovníkovi, a nikoli diplomatickou poštou. Do té se totiž nemůže nikdo včetně celníků podívat a zkontrolovat ji, jak se to však stalo u zmíněného řadového referenta ambasády.

Rovněž není jasné, že když silná antipsychotika nebyla pro tehdejšího českého chargé d’affaires v Rusku, z jakého důvodu Čistecký dotčenému pracovníkovi ambasády i poté ruským úřadům v oficiálním dopise tvrdil, že dovezené léky jsou pro něj.

Landovský: Válku ukončí kompromis, Ukrajina v NATO výměnou za území

Domácí

Novinky se pokusily kontaktovat i samotného Čisteckého s dotazy ohledně léků i jeho zdravotního stavu. Na volání ani zaslané SMS zprávy s otázkami i žádostí o vyjádření však do vydání textu nereagoval.

Chtěl potvrzení od manželky

Čistecký se podle zjištění Novinek setkal 3. února jen pár hodin po incidentu na letišti ve svém služebním bytě s oním původně zadrženým zaměstnancem. Podle tvrzení tohoto referenta v písemném oznámení o celém incidentu určeném nadřízeným na něho šéf české ambasády na schůzce naléhal, aby převoz léků dodatečně papírově vyřešil.

A to tak, ať je nechá napsat na svoje jméno a domnělou diagnózu, přičemž pod receptem bude podepsána manželka tohoto pracovníka, která je lékařkou (nikoli však v oboru psychiatrie).

„Chtěl jsem vědět, proč jsem měl přivézt léky já. Zaznělo, že já jsem byl zrovna na dovolené a že také proto, že má manželka je údajně dle jeho informací lékařka,“ napsal ve svém hlášení o jednání s Čisteckým dotyčný zaměstnanec. Novinky mají kopii tohoto dokumentu z 8. února rovněž k dispozici.

Uvedl v něm také, že ho o převoz léků požádal jeho přímý nadřízený, a to už koncem ledna, když on byl na zmiňované dovolené. Sám šéf ambasády to prý neučinil.

„Pan Čistecký mě (na schůzce) informoval, že léky jsem měl vézt já s potvrzením, že jsou moje, že je používám já. Podotýkám, že mi pan Čistecký sdělil, že je má pro sebe na šest měsíců a že se jedná o antidepresiva,“ přiblížil tehdejší setkání se šéfem české ambasády v Moskvě ve svém hlášení zaměstnanec.

Napsal také, že mu Čistecký tvrdil, že pracoval s informací, že si měl sám referent sehnat lékařskou zprávu a recept na svoje jméno, aby mohl léky přivézt. Nedokázal mu prý vysvětlit, proč spolu s léky neobdržel zaměstnanec potřebné písemné podklady, když věděl, že budou na letišti potřeba.

Česko bude mít nového velvyslance v Moskvě

Domácí

„Nechápal jsem, co je za problém získat vše dodatečně od jeho lékaře, který mu lék předepisuje. Informoval mě o jediné správné možnosti, a to, aby mi moje manželka napsala potvrzení, že jsem léky vezl na základě jejího předpisu a na základě své diagnózy pro sebe,“ nastínil v dokumentu referent, co po něm Čistecký údajně chtěl. Doplnil, že on tuto možnost odmítl.

Na případ obecně upozornil už minulý týden Deník N, který informoval o tom, že Rusko v rámci nóty z 29. července obvinilo administrativně-technického pracovníka české ambasády v Moskvě z převozu údajně zakázaných léků. Zároveň žádalo zbavení ho imunity, aby proti němu ruská strana mohla vést trestní řízení, v opačném případě by musel opustit do 5. srpna ruské území.

Tento týden se podle informací Novinek odehrála druhá možnost, pracovník se nuceně vrátil zpět do Česka - byl vyhoštěn. Do konce srpna mu navíc končí roční smlouva s ministerstvem zahraničí, které mu ji podle informací redakce odmítlo prodloužit.

Reportáž po půl roce

Jen den či dva poté, co si ruské ministerstvo zahraničí zavolalo na kobereček zmíněného 29. července kvůli incidentu s převozem léků nynějšího českého chargé d'affaires v Moskvě Jana Ondřejku, se objevila minulý týden v ruské televizi Zwezda News reportáž o zadržení zaměstnance české ambasády na letišti Vnukovo. Je v ní uvedeno, že převážel bez dokumentů antipsychotika, která prý v takovém množství nemohla být pro osobní potřebu.

Není však jasné, proč Rusové i tamní televize vytáhli incident, který se odehrál už před půl rokem, až v minulých dnech. Je otázkou, zda tedy nešlo o jejich aktuální pokus zdiskreditovat Čisteckého.

„Ruská diplomacie naprosto dokonale naplňuje to, co Rusko řeklo už v roce 2019, tedy že se k České republice chová jako k nepřátelskému státu. Samotný fakt, že teď ve veřejném prostoru řešíme spekulace o zdravotním stavu českého občana, je jen důkaz toho, že tohle nemá limity,“ podotkl k tomu bezpečnostní analytik a vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn s tím, že Rusko jen vyhledává nějakou záminku.

Vztahy České republiky a Ruské federace jsou na bodě mrazu. Významně ochladly poté, co v dubnu 2021 vyšlo najevo, že se ruští zpravodajci podíleli na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Výsledkem bylo vyhoštění řady diplomatů. Rusko reagovalo recipročně a Česko taktéž již roky vede na seznamu nepřátelských zemí. K ještě většímu ochlazení došlo po začátku války na Ukrajině.

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Domácí

Výběr článků

Načítám