Hlavní obsah

Nový ministr za STAN? Favoritem je končící hejtman Kulhánek, oslovili i Peckovou

Hnutí STAN bude ve čtvrtek v podvečer rozhodovat, kdo má vystřídat končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše v čele ministerstva pro místní rozvoj. Ve hře je pět jmen – dosavadní Bartošův náměstek, končící hejtmani, hejtmanka, která má šanci post obhájit, a poslanec. Dle plánu, který ve středu po vládě nastínil premiér Petr Fiala, jmenuje prezident nového ministra pro místní rozvoj spolu s ministrem průmyslu a obchodu již v úterý.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Končící hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek

Článek

Největším favoritem je končící karlovarský hejtman Petr Kulhánek. Hovoří pro něj skutečnost, že je rychle „volný“, o digitalizaci stavebního řízení se zajímal již z pozice hejtmana a cení se i zkušenost ze strukturálně postiženého regionu.

„Byl jsem Vítem Rakušanem osloven a momentálně to konzultuji a zjišťuji si informace,“ uvedl pro Novinky Kulhánek. Na jednání celostátního výboru hnutí STAN se chystá přijet již rozhodnutý.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

Situace se ale s přibývajícími jmény rychle mění. Ještě počátkem týdne například nebyl na seznamu možných kandidátů další končící hejtman, tentokrát z Olomoucka, Josef Suchánek. „Mezitím jsem nominaci získal. Zvažuji to,“ uvedl pro Novinky. I pro něj mluví zkušenost z řízení hejtmanství.

Ve STAN totiž platí, že hejtmanství je něco jako malé ministerstvo, a tedy když nominanti dokázali řídit čtyři roky kraj bez viditelných průšvihů, ministerský úřad pro ně nebude zas tak velkým překvapením.

Nominaci na ministryni získala i středočeská hejtmanka Petra Pecková. Ta nyní vyjednává s koalicí Spolu, jejíž lídr Jan Skopeček, byť uskupení volby prohrálo, by rád získal post hejtmana. Spolu šponuje svou cenu, protože hejtmanský post jim nabídlo výměnou za koalici vítězné hnutí ANO. V současnosti to ale vypadá, že Pecková svůj post v čele hejtmanství uhájí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková

Pecková pro Novinky nominaci potvrdila. „Pro mě je ale nyní prioritou Středočeský kraj a osobně, ale i za členy celostátního výboru zastupující Středočeský kraj, máme favorita, o jehož kvalitách jsme přesvědčeni,“ uvedla. Konkrétní jméno neuvedla.

STAN chce uvolněné Bartošovo ministerstvo, otazník zůstává u Lipavského

Domácí

Další kandidát je pak přímo z ministerstva. Je jím Bartošův dosavadní náměstek Radim Sršeň.

„Nevyhýbal bych se tomu. Mám vhled do agendy, psal jsem pro koalici Pirátů a Starostů část programu,“ řekl Novinkám. Na první pohled by mělo být jeho jasnou devízou, že ministerstvo velmi dobře zná – působí na něm tři roky - a do konce volebního období zbývá jen 12 měsíců.

Paradoxně právě jeho spjatost s úřadem je něco, co mu body u některých spolustraníků ubírá. Zejména mu vyčítají, že Ivanu Bartošovi na ministerstvu k nepodařené digitalizaci „svítil“.

„S digitalizací stavebního řízení jsem se jako náměstek do styku nedostal. Když jsem ale i díky kolegům starostům viděl, že je zle, ministra jsem na to upozorňoval a snažil se informace zprostředkovat,“ uvedl s tím, že digitalizaci si držel Bartoš striktně pod sebou.

Pátým kandidátem je pak karlovarský poslanec Jan Kuchař. „Dokážu si to představit,“ potvrdil Novinkám svůj zájem o ministerský post. Kuchař patří k méně známým starostenským poslancům, výrazně ale na sebe upozornil v době jednání o konsolidačním balíčku. Někdejší starosta Františkových Lázní se postavil proti koaliční dohodě a chtěl, aby do nižší sazby DPH stejně jako tiché víno spadly i minerální vody.

Kupka vrátí starý systém stavebního řízení

Ekonomika

Související články

Kupka vrátí starý systém stavebního řízení

Úředníci by v následujících týdnech měli dostat možnost přestat používat při stavebním řízení nové digitální programy. Umožní jim to změna zákona, kterou chce...

Výběr článků

Načítám