Hlavní obsah

Nový ministr Kulhánek shání 40 „ajťáků“. A peníze na ně

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN) už má spočítáno, kolik lidí bude potřebovat, aby vybral zatáčku s digitalizací stavebního řízení. Zároveň hledá „hlavu“ celého týmu. Peníze na odborníky chce hledat v rozpočtu ministerstva, ale žádat chce i navýšení rozpočtu od ministerstva financí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN)

Článek

„Dnes poptáváme služby v objemu 40 lidí do IT týmu,“ uvedl pro Novinky ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek, který se ujal úřadu toto úterý. Vystřídal tak prozatímního šéfa Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který vedl ministerstvo v mezičase mezi odvoláním končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Ten skončil náhle kvůli potížím digitalizace stavebního řízení s koncem září po prohraných krajských volbách.

Na rozdíl od Jurečky jeho IT tým zatím na ministerstvu pro místní rozvoj zůstává. Právě do doby, než si Kulhánek vytvoří svůj vlastní. A to včetně jeho hlavní tváře, jako je nyní Karel Trpkoš pro Jurečku.

„Intenzivně hledám, sítě jsou rozhozeny,“ uvedl Kulhánek. Dle dohody mezi ministry by výpomoc z ministerstva práce a sociálních věcí měla trvat zhruba do listopadu. Šéf Jurečkova týmu Karel Trpkoš tak zůstává na Kulhánkově ministerstvu jako náměstek.

Kupka: Oprava digitalizace může trvat déle, než se čekalo

Ekonomika

Zároveň Kulhánek začal shánět peníze, kterými by experty zaplatil. Již Ivan Bartoš totiž v minulosti upozorňoval, že jeho potíže pramenily i z toho, že na rozdíl od ministerstva práce a sociálních věcí, jehož rozpočet umožnil na digitalizaci jeho agend najmout stovku IT expertů, jeho úřad takovými prostředky nedisponuje.

„S ministrem financí Zbyňkem Stanjurou se o tom, abychom měli prostředky adekvátní úloze, která nám byla svěřena, budu teprve bavit. Je to nezbytné východisko, abychom mohli nějak fungovat,“ řekl Kulhánek.

Peníze na „ajťáky“ chce hledat ale i v rozpočtu samotného ministerstva.

Jak moc bude Zbyněk Stanjura k požadavkům vládního nováčka vstřícný, v současnosti nejde jasně říci. Na otázku, zda je ministr ochotný peníze Kulhánkovu ministerstvu přidat, jeho tiskový odbor jen řekl, že v současné době nelze další postup předjímat.

Stanjura: Piráti se urazili, z vlády odejít nemuseli

Domácí

„V příštím týdnu by se mělo na vládě jednat o tom, jak se bude ve věci stavebního řízení dále postupovat, a ve hře je několik variant, které řeší zejména ministři dopravy Kupka a nový ministr pro místní rozvoj Kulhánek. Od toho se bude odvíjet další postup, o kterém se bude v rámci vlády jednat,“ uvedl Ondřej Macura z tiskového odboru ministerstva financí.

Právě k jednání vlády ve středu 16. října se upínají všichni, kdo mají s digitalizací stavebního řízení co dočinění. Ministr dopravy Martin Kupka s Petrem Kulhánkem na ně mají donést návrhy, jak dál v agendě pokračovat. Již nyní je jasné, že vládní koalice bude chtít částečný návrat ke starému systému, tedy aby vedle sebe fungovaly jak ten Bartošův, tak ten původní.

V současnosti se pak řeší, že zda nebude jednoduší systém, který Ivan Bartoš se svými lidmi vytvořil, zcela vypnout a stavební řízení začít digitalizovat od začátku, nebo na Bartoše navázat.

Digitalizace stavebního řízení v režii Ivana Bartoše se spustila 1. července 2024. Mnozí politici, zejména ti z měst a obcí, varovali, že systém není dostatečně připravený. Ivan Bartoš nejprve dostal čas dvou měsíců, aby ho dal do pořádku, časem ale přišel i o spojence, kteří byli ochotni dát mu šanci systém zlepšit.

Vláda řeší, zda má Bartošovo stavební řízení opravit, nebo rovnou zahodit

Ekonomika

Výběr článků

Načítám