Hlavní obsah

Nový ministr Kulhánek: S Bartošem máme přátelský vztah, varoval mě ohledně digitalizace

Končící karlovarský hejtman Petr Kulhánek v nové roli ministra pro místní rozvoj přišel napravit hlavně digitalizaci stavebního řízení, dořešit chce ale i další „pomníček“ svého předchůdce – zákon o podpoře bydlení. V rozhovoru pro Novinky a Právo líčí, jaké jsou nyní vztahy na ministerstvu, které nedobrovolně opustil šéf Pirátů Ivan Bartoš, i jak si pojistil, aby nedopadl jako on.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN)

Článek

Jak vás na ministerstvu přivítali?

Vřele. Zaregistroval jsem určité uklidnění, protože i když bezvládí bylo krátké, patří k němu určitá míra nejistoty. Hned první den jsem absolvoval schůzku s vedením celého ministerstva. Řekl jsem jim, že má životní zkušenost tkví v tom, že hodně dělá otevřená, přímá komunikace, a rád bych, aby byla oboustranná. Odstraní spousty problémů.

Nebojíte se pirátských záškodnických akcí? Přece jen, toto bylo hlavní pirátské ministerstvo, byl tu jejich předseda.

Řada Pirátů odešla se svým předsedou. Ale ani tak. S Ivanem Bartošem se znám dlouho, máme spolu velmi korektní, řekl bych i přátelský, vztah. Před jmenováním jsem se s ním sešel a poprosil ho o vhled nejen do digitálního stavebního řízení, ale i do všech agend ministerstva. Bylo to přátelské a informacemi nabité povídání, nabídl mi, že se s ním kdykoliv můžu spojit kvůli konzultaci. Tohohle bych se nebál.

Nový ministr Kulhánek shání 40 „ajťáků“. A peníze na ně

Domácí

Varoval vás před něčím nebo před někým?

Varoval mne před složitostí celého procesu digitálního stavebního řízení. Nejen že je to obsáhlý systém, ale že se kvůli různým zásahům v minulosti zašmodrchal, dostali jsme se do časového presu, nebyl hotový, nemohlo být provedeno testování a ten stav dnes je toho důsledkem.

Nebojíte se kmotrů?

Odmítám naskakovat na konspirační teorie, že jsme všude obklopeni nějakými kmotry. Až se s nimi setkám nebo mne zasáhnou, tak to budu řešit. Teď řeším podstatu problému.

Narazil jste na něco, o čemž jste si hned řekl – kdybych to věděl, tak bych do toho nikdy nešel?

Ne. Já věděl, jak složitá problematika digitálního stavebního řízení je. Snažil jsme se s tím seznámit již před jmenováním ministrem a od jara, kdy se vše připravovalo, jsme ho monitorovali z pohledu krajského úřadu. Moje ředitelka krajského úřadu neustále zdvihala varovný prst, že ten systém není dobře připravený.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) s novým ministrem

Kdo zpracovával podklady k rozhodnutí vlády, co dál s digitalizací stavebního řízení? (Vláda ve středu rozhodla, že vypíše zakázku na výběr firmy, která připraví systém nový, rozhovor vznikl ještě předtím - pozn. red.)

Karel Trpkoš (šéf IT sekce na MPSV, který byl pověřený řešit digitalizaci na MMR – pozn. red.) a jeho týmy – technický, legislativně-právní a metodický.

Věříte jim?

Nemám pochybnost o jejich odbornosti ani o transparentní optice, jakou ten stav popisují.

Ještě v horším stavu, než se myslelo. Digitalizace stavebního řízení musí začít znovu

Ekonomika

Od odvolání Ivana Bartoše veřejný prostor naplnily pochybnosti, jestli analýza, která ho stála ministerské místo, nebyla účelová.

Také jsem to slyšel, ale tu já neřeším.

Nebojíte se, že na vás také jednou vznikne analýza?

Ať si ji udělají.

V současnosti je v digitalizaci stavebního řízení trojvládí – jste tu vy, ministři Kupka a Jurečka. Jak se vám spolupracuje?

Kolegové mne nenechali ve štychu a já jim za to děkuji. Marian Jurečka zůstal v roli konzultační, ale hlavně nám pomáhá tím, že můžeme využívat tým Karla Trpkoše. Na jednání vlády předkládám materiál společně s Martinem Kupkou. I on pak zůstane v konzultační rovině a hlavní kláda zůstane mně.

Kdo bude mít konečnou odpovědnost?

Ministerstvo pro místní rozvoj. A za rozhodnutí, kterým směrem se bude systém dále ubírat, bude mít vláda.

Aby se za rok neřeklo, že za vše může Kulhánek.

Tak to nemůže dopadnout. Zadáváme forenzní audit, který má popisovat stav projektu, ve kterém ho přebírám. Je to i má ochrana, abychom oddělili období, kdy tomu velel Ivan Bartoš a kdy jsem nastoupil já. Ale není to jen pojistka. Potřebujeme vědět, kdo měl jakou roli a jaká z toho plyne zodpovědnost.

Šel byste i do soudních sporů, třeba kvůli škodám, které mohly vzniknout špatným rozhodnutím?

V trestněprávní rovině to asi nebude. Jestli je tam manažerské pochybení, tak to není na soud, jsou tu jiné mechanismy k postižení odpovědnosti.

Budete po odchodu Pirátů nějak přestavovat ministerstvo?

Spíš doplňovat. Odešli lidé, kteří byli navázaní na Ivana Bartoše. Ale chci být co nejúspornější. Skupina kolem Ivana Bartoše byla poměrně rozsáhlá a nevím, jestli to bylo to nejúčelnější a nejefektivnější řešení, jak se dobrat správných rozhodnutí.

Řeknete mi, koho z expertů STAN byste si chtěl přivést?

Na hlavní kanceláři STAN máme několik tipů, ale nebudu je specifikovat. Budu se s nimi teprve scházet.

Vašim protikandidátem na ministra byl Radim Sršen, zdejší náměstek. Zůstává? Nezkazil vám souboj o ministra vztahy?

Je to pro mne velká posila, známe se dlouho. Byl pro mne z ministerstva nejdostupnější v době, když jsem byl na kraji. Budeme tvořit velmi těsný tandem.

Ministerstvo pro místní rozvoj není zodpovědné jen za digitalizaci stavebního řízení, ve Sněmovně se zasekl zákon o podpoře bydlení, další pirátská vlajková loď. Co s ním?

Stoprocentně dotáhnout do schválení. Je tam jedna věc, která nemá ani v koalici podporu, a to personální dimenze tohoto projektu. Už nastala nějaká redukce. Na debatu ještě je, zda opravdu území, kde nemají problém s bytovou nouzí, potřebují mít v každé obci s rozšířenou působností poradenské centrum. Já si myslím, že ne. Můžeme mít i sdílená centra a to vidím jako cestu. Rozhodně si nemyslím, že by ten zákon měl spadnout jako celek. To by bylo to nejhorší.

Bartošem založená agentura dostane na starost registr obyvatel. Je kolem toho nervozita

Domácí

Máte k tomu ve vládě spojence?

Marian Jurečka zastává stejný názor jako já, tedy najít podobu, která si získá většinovou podporu. Zároveň je pro mne zásadní duch toho zákona – pomoci lidem, kteří už jsou v bytové nouzi nebo jí jsou ohroženi. Ušetříme tím budoucí náklady, které by sociální systém musel vynakládat. A byť nás ten zákon a jeho implementace budou stát nějaké peníze, tak od pátého roku bude rozpočtově pozitivní.

Zejména z ODS ale zaznívá hodnocení typu, že je to z podstaty levičácký nesmysl. Myslíte, že ústupek s nižším počtem úředníků je obměkčí?

I u některých lidí z ODS v momentě, kdy tu není Ivan Bartoš, registruji změnu náhledu. Ale dál to komentovat nebudu.

Debata by se měla vést věcně, ne čistě politicky. Rozumím tomu, že některé části zákona jsou sociálně velmi štědré a to asi vadí ODS. Proto jsme se s Marianem Jurečkou domluvili, že co nejdříve vyvoláme jednání na úrovni politických subjektů, abychom si ten stav shrnuli a řekli si zásadní požadavky, aby zákon byl průchozí. A znovu říkám, ten zákon musí v nějaké formě projít.

Foto: ČTK

Nově jmenovaný ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN, vpravo) s olomouckým hejtmanem Josefem Suchánkem na Jesenicku

Byl jste se podívat v oblastech postižených povodněmi, jak to tam vypadá?

Vypadá to tam strašně. Informace z Moravskoslezského kraje a Olomouckého kraje se kryjí, jsou to informace o bariérách, které je trápí. Během 24 hodin jsme zpracovali program pro nouzové bydlení nebo pro školy. Prvního listopadu bude možné o peníze žádat a my budeme moci hradit náklady na prozatímní kontejnery. Dále řešíme obnovu obydlí pro fyzické osoby, kde se snažíme dát dohromady kombinaci dotace a úvěru. Parametry bychom rádi připravili v říjnu.

Budou do Vánoc lidé bydlet?

Rozhodně. Do Vánoc určitě, možná i dříve, podle toho, jak je nabídka modulárních staveb připravena. Ale to už si zajišťují starostové a hejtman. Obnova obydlí bude ale dlouhodobější.

Stále jste hejtman, jak dlouho ještě?

Do ustavujícího zastupitelstva, které by mělo být do 25. října. Ze zákona se nemohu úřadu vzdát v období od voleb do ustavujícího zastupitelstva a musím vykonávat povinnosti hejtmana. Jen kdybych umřel, tak se z toho vyvážu.

Co jsem mohl, to jsem převedl na prvního náměstka. Nemůžu se vzdát ani platu, tak adekvátní část pošlu na povodňové konto.

ANO v Karlovarském kraji zvítězilo tak, že nepotřebuje žádného koaličního partnera, vy jste prohrál a hejtmanství předáváte Janě Mračkové Vildumetzové. Co chcete dělat, abyste nemusel za rok předávat ministerstvo opozici?

Já jsem neprohrál, prohráli mí koaliční partneři. Obhájil jsem si výsledek z minulých let. Do výsledku se propsala taktika hnutí ANO pojmout volby jako referendum o vládě. Krajské volby nebyly o hodnocení výsledků, které jsme prokazatelně měli, ale o mizerné náladě a o negativním náhledu na vládu, jíž jsme teď součástí. Trochu doufám, že lidé vyhodnotí práci na ministerstvu trochu jinak než v kraji. Ale neřeším teď preference, snažím se věcně vyřešit věci, co jsou přede mnou.

Do vlády ale přišel člověk, který má nejčerstvější zkušenost z kampaně hnutí ANO. Jak to udělat, aby vás fatálně neporazilo hnutí ANO za rok znovu?

Jedním z velkých faktorů bylo systematické okopávání kotníků ze strany opozice a konkrétně Jany Mračkové Vildumetzové a jejích lidí. Dokázali vytvořit negativní náhled bez toho, jestli to byla pravda, lež, smyšlenka. Nečekám, že to tu bude tak intenzivní.

Naopak, může to být horší.

To si nemyslím. Zatím to nevidím.

V Karlovarském kraji chce vládnout ANO samo

Stalo se

Související články

V Karlovarském kraji chce vládnout ANO samo

V Karlovarském kraji sestaví s největší pravděpodobností hnutí ANO jednobarevnou krajskou vládu. Navrhlo to ve čtvrtek karlovarské krajské předsednictvo strany...

Výběr článků

Načítám