Hlavní obsah

Novotný z ODS se omluvil Zemanovi za újmu na cti

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) zveřejnil omluvu exprezidentu Miloši Zemanovi, kterého na sociálních sítích tituloval četnými vulgarismy a jemuž přál smrt. Omluvu nařídil Obvodní soud pro Prahu 5, který seznal, že tím poškodil čest, důstojnosti a vážnost bývalého prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný

Článek

„Já, Pavel Novotný, Dis., se tímto omlouvám Ing. Miloši Zemanovi, bývalému prezidentu republiky, za újmu na jeho cti, vážnosti, důstojnosti a soukromí, způsobenou tím, že jsem jej dne 10. 1. 2023 v rámci živého vysílání na sociální síti TikTok úmyslně hrubě slovně urazil,“ stojí v dokumentu, který Novotný vlastnoručně podepsal.

Tak mu to uložil obvodní soud. Stejně tak musí Miloši Zemanovi zaplatit odškodné 100 tisíc, což podle svých slov také udělá, a k tomu soudní výlohy.

Novotný ve videu urážel také hnutí SPD Tomia Okamury a navážel se do postojů některých lidí k válkou zmítané Ukrajině. Dostal kvůli tomu pokutu 20 tisíc korun v přestupkovém řízení.

Starosta Řeporyj Novotný se musí omluvit Zemanovi za přání smrti

Domácí

Zemanovi právníci podali na Novotného žalobu na ochranu osobnosti. Pokud by rozhodnutí soudu Novotný nerespektoval, vymáhali by odškodné přes exekuci.

Kvůli nevhodným výrokům řeporyjského starosty bude výkonná rada ODS řešit, zda by neměl být ze strany vyloučen.

Při zveřejnění omluvy si Novotný také rýpl do šéfa pražského ANO Ondřeje Prokopa, jenž před několika dny zveřejnil omluvu řediteli Hlídače státu Michalu Blahovi, který je poradcem ministra Ivana Bartoše. Prokop sice zveřejnil omluvu, ale v komentářích ji sám negoval, kvůli čemuž by podle právníků mohla být neplatná.

Novotného výroky jsou neslučitelné se členstvím, míní vedení ODS

Domácí

Výběr článků

Načítám