Hlavní obsah

Novelu o myslivosti čeká dobrodružné hlasování, vadí norování i plány lovu

Novelu zákona o myslivosti čeká podle všeho ve Sněmovně dobrodružné hlasování. Vláda jej schválila, i poslanci z vládních řad nicméně kritizují, že neobsahuje zákaz norování, tedy vyhánění lišek a jezevců psy norníky, podle mnohých nehumánní a přežitý způsob lovu. Například předseda Zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) už prohlásil, že bude chtít zákaz norování do zákona přidat poslaneckým pozměňovacím návrhem, třeba i s hlasy opozice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude respektovat, pokud se pro zákaz najde většina napříč Sněmovnou.

„Norování je tradiční způsob lovu, který už tu nemá místo. Počítám i s opozičními hlasy, že se nebude rozhodovat stranicky,“ popsal Kučera, zároveň však dodal, že by pro zákon případně hlasoval i bez zákazu norování, pokud by nebyla jiná cesta.

Podle kritiků jsou při norování vystaveni obrovskému stresu a riziku zranění jak lovečtí psi, tak lovená zvěř. Pro jeho zákaz se v připomínkách k novele na vládě vyslovilo například i ministerstvo pro místní rozvoj, hlavní město Praha nebo ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti).

„Návrh zákazu norování nezískal na vládě bohužel podporu většiny ministrů, proto v novele zákona o myslivosti není. Nicméně jsem ve svých připomínkách upozornil, že norování je zastaralé a zbytečné,“ uvedl Šalomoun. Potvrdil, že se půjde cestou pozměňovacího návrhu, byť on sám poslancem není a nemůže pro něj tedy hlasovat.

Vláda jde na myslivce zostra. Neuloví dost zvěře, dostanou pokutu

Domácí

„Nejasnosti byly u více paragrafů. Byla proto dohoda, že se norování případně bude řešit v rámci druhého čtení ve Sněmovně, pan ministr Výborný s tím počítá. Pokud by se našla většina poslanců pro zákaz, i napříč spektrem, jsme připraveni to nerozporovat,“ řekl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Pokuty za desetitisíce

Poslankyně ANO a stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková na toto téma řekla: „Verzi, že norování naprosto zakážeme, bych určitě nepodpořila. Možná nedělejme závody v norování, ale ty pracovní psy připravené mít musíme.“ V hnutí ANO nicméně zatím tuto věc podle jejích slov nekonzultovali.

Například předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota je pro zachování norování jako povoleného způsobu lovu. Proti zákonu nicméně zorganizoval z jiných důvodů petici. „Je tam dobře nastavené, že na základě šetření Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů zjistíme, jak jsou lesy poškozené,“ uvedl Janota. Vadí mu však, že na základě míry poškození chce stát plánovat lovy a myslivcům udílet i pokuty.

Podle novely totiž každý rok určí stát minimální počty lovu býložravé spárkaté zvěře, pro každou honitbu jednotlivě. V případě nesplnění opatření ke snížení počtu zvěře budou hrozit pokuty v řádech desítek tisíc korun.

Podle Janoty dojde k nabourání celých populací zvěře, protože plány lovu nebudou brát zřetel na pohlaví či druh zvěře. „Uděláme vše pro to, aby zákon v této podobě nepřijal. Máme petici, lobbujeme za změnu a máme připravenou variantu, byť tomu osobně nejsem nakloněn, že myslivci udělají demonstraci,“ popsal Janota.

KOMENTÁŘ: Zvířata se týrat nesmějí. U norování to neplatí – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám