Hlavní obsah

Novela na školství má vyštípat Plagu. Trafika pro Beka, ozývá se z rezortu

Novela zákona o vysokých školách, kterou tento týden ministerstvo školství představilo, má mimo jiné za cíl upravit postavení Národního akreditačního úřadu. Znamenalo by to, že by vznikl formálně nový úřad, čímž by přišel o místo jeho dosavadní šéf a bývalý ministr školství Robert Plaga, který leckdy nešetří kritikou současného vedení resortu. A spekuluje se o tom, že okolnosti změn hrají do karet ministru školství Mikuláši Bekovi (STAN), aby se funkce jednou ujal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství Robert Plaga

Článek

Věcný záměr pro úpravy připravil Národní akreditační úřad a na ministerstvu jej předložil loni v září. Cílem je dostat úřad na evropskou úroveň, aby splňoval mezinárodní podmínky nezávislosti a mohl se tak zařadit do Evropského registru zajišťování kvality vysokého školství.

Ovšem na ministerstvu původní návrh doznal změn a jednou z nich je nová podmínka, že šéfem úřadu může být pouze docent anebo držitel vyššího akademického titulu. Navíc by měl mít za sebou alespoň deset let praxe akademického pracovníka. Plaga by sice odpracovaným letům odpovídal, ale má nižší vědecký titul Ph.D. Ovšem členství v Evropském registru nic takového nevyžaduje.

„V původním návrhu ani během přípravy paragrafového znění na ministerstvu školství se o žádných důvodech pro změnu kritérií u předsedy nemluvilo,“ řekl Novinkám zdroj obeznámený s děním v resortu.

Jízda s majáčkem byla v souladu se zákonem, hájí se ministr Bek

Domácí

„Jelikož nebyly a nejsou žádné věcné důvody pro to, že předseda úřadu musí být minimálně docent, tak tahle dodatečná účelová úprava souvisí spíše s averzí ministra Beka k současnému předsedovi úřadu a zdá se, že i se snahou nachystat si místo po skončení ministerského působení,“ dodal.

Kromě jiného novela zvyšuje platovou úroveň šéfa úřadu. Dosud se vypočítával jako čtyřnásobek průměrné mzdy, do budoucna by to měl být 4,5násobek.

O tom, že je novela šitá na míru proti Plagovi a ve prospěch možného nástupu Beka, hovořil i další zdroj, který má k ministerstvu blízko. Podle něj je zarážející i tlak, s nímž se usiluje o rychlé schválení novely.

„Terén cítí kulišárnu“

Počítá se s tím, že připomínkové řízení by mělo proběhnout během prázdnin, výběrové řízení na nového šéfa by se mělo uskutečnit v dubnu příštího roku a platnost nového zákona a funkční období nového šéfa by začaly v lednu 2026. Volební období této vlády končí v říjnu příštího roku. Plaga nastoupil do čela úřadu v září roku 2022 a jeho funkční období je šest let.

Podle předsedy Rady vysokých škol Tomáše Kašparovského je hlavní záměr novely správný.

„Jde o to, abychom naše standardy posunuli na evropskou úroveň. Přinese nám to větší prostupnost, lépe se nám bude spolupracovat se zahraničními školami při uskutečňování zahraničních programů,“ řekl Novinkám. Ale ani podle něj není nutné, aby šéf úřadu byl docent. „Důvody pro tuto podmínku neznáme a z mého pohledu není nezbytná. Je to manažerská pozice a ta to nevyžaduje.“

A ani pro pozici rektora není požadován speciální titul.

Bek si však trvá na svém. „Každý jeden studijní program na vysoké škole od magisterských výš musí v Česku garantovat docent nebo profesor. Vyžadovat obdobnou kvalifikaci od předsedy úřadu, který dohlíží na kvalitu celého vysokého školství, je správné. Nepřijatelné jsou naproti tomu snahy o jakoukoli politizaci této funkce,“ uvedl na síti X.

Novela se nelíbí ani odborům

Ministerstvo novelu představilo spolu s dalšími změnami ve školském zákoně, ale ani školským odborům se kvap nelíbí.

Bek čerpá přes milion v náhradách ze Senátu, do kterého nechodí

Domácí

„Upozorňoval jsem ministerstvo, že jestli chtějí stihnout připomínkové řízení během prázdnin, tak že to ten terén vnímá velmi negativně a cítí v tom nějakou kulišárnu. Byl jsem ubezpečován, že to tak vůbec není a že je to potřeba. Podle mě by to určitě počkalo až po prázdninách a nemusí se to takhle tlačit. Kdo se jim k tomu bude vyjadřovat o prázdninách? No budeme muset. Ale terén k tomu nemá velkou důvěru,“ řekl Novinkám šéf školských odborů František Dobšík.

Podepisoval by dokumenty sám sobě

Bek letos oznámil, že už letos nepůjde do senátních voleb, takže jeho mandát na podzim skončí.

Pokud by se přece jen chtěl zapojit do výběrového řízení na šéfa úřadu, vystavil by se zvláštní situaci. Konkurz by zřejmě mělo v gesci jeho ministerstvo školství a to by také sestavovalo komisi. Pokud by ve výběrovém řízení vyhrál, zřejmě by si dokumenty i podepsal a poté by je předal vládě, která by jej měla jmenovat, jako tomu bylo doposud. Funkční období by mu odstartovalo až v lednu 2026, tedy několik měsíců po sněmovních volbách.

Plagu si do vedení úřadu vybral tehdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN). Nejprve si jej po nástupu do čela ministerstva vybral jako poradce, protože Plaga jako jeden z mála vydržel jako šéf resortu (tehdy za ANO) po celé funkční období.

Ministr Bek předjel kolonu na D1 záchranářskou uličkou

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám