Hlavní obsah

Nová pravidla pro kratom a konopí. Prezident podepsal zákon

Prezident Petr Pavel podepsal zákon o návykových látkách, který mění pravidla nakládání s návykovými látkami, jako je kratom či konopí s nízkým obsahem THC. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti. Výrobky s psychomodulačními látkami si budou moci kupovat dospělí lidé ve specializovaných prodejnách.

Foto: Envanto

Kratom

Článek

Zboží nesmí napodobovat hračky nebo cukrovinky a do prodejny, kde bude k dostání, nebudou mít přístup děti. Prodej v automatech či po internetu bude zakázaný.

Senát novelu schvaloval 9. října, zhruba se čtyřměsíčním zpožděním po Sněmovně.

Čekalo se na to, zda Evropská komise navrhovaný zákaz vývozu předmětných látek nebo jejich přeshraniční prodej neoznačí za zásah do společného trhu.

Novela předpokládá, že vedle seznamu zakázaných omamných látek budou existovat další dva. Jeden bude obsahovat takzvané zařazené psychoaktivní látky s neznámými zdravotními dopady, kam by spadaly všechny nové takové látky. Jejich prodej by nebyl možný a nejprve by se, před přeřazením na jiný seznam, až dva roky zkoumaly.

Další seznam by obsahoval psychomodulační látky s nízkým zdravotním rizikem. Rozřazení by předkládalo vládě ministerstvo zdravotnictví s odborníky Státního zdravotního ústavu a vládního odboru protidrogové politiky.

Distributoři psychomodulačních látek i jejich prodejci by museli mít povolení, které bude podle novely vydávat ministerstvo zdravotnictví. Správní poplatek za zahájení řízení o vydání povolení k nakládání s těmito látkami má činit 200 tisíc korun. Stejný by byl za každý e-shop a 20 tisíc korun by hradil prodejce za povolení pro každou provozovnu.

Novela reaguje na zákaz prodeje výrobků obsahujících HHC, THCP a HHC-O, který platí od března.

Adiktolog: U nově nabízených kanabinoidů neznáme účinky

Domácí

Související články

Regulace derivátů HHC prošla Sněmovnou

Kratom či výrobky na bázi HHC budou moci být snáze zařazovány na seznam psychomodulačních látek, pro jejichž prodej budou platit striktní pravidla. Počítá...

Řidič pod vlivem HHC? Cílený test policie nemá

Dopravní policie nemá speciální testy, kterými by řidiče na místě usvědčila z užití HHC. Konopná látka je přitom už měsíc nelegální a její užívání trestné....

Výběr článků

Načítám