Hlavní obsah

Nikde ani noha, Škoda Auto má závodní dovolenou

Střední a východní Čechy

Běžný ruch města, dlouhé kolony a hustý provoz na silnicích i věčně plná parkoviště na dva týdny střídá klidnější režim. Automobilka Škoda Auto vyhlásila celozávodní dovolenou. Ve třech českých závodech zaměstnává kolem 37 tisíc lidí, takže to musí být znát. Vliv je patrný i na chodu nemocnice, ruší se i některé autobusy.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Celozávodní dovolená ve Škoda Auto se podepisuje i na chodu města Mladá Boleslav. Jinak nevídaný je třeba počet volných míst k parkování v místní nemocnici.

Článek

Dopad je patrný zvláště v Mladé Boleslavi, kde automobilka sídlí a pracuje tu kolem 25 tisíc lidí, i v Kvasinách u Rychnova nad Kněžnou, kde závod dává práci zhruba 10 tisícům zaměstnanců.

„Ulice a silnice se skoro vylidní. Hlavně běžně přetížené komunikace kolem kvasinské fabriky a v samotném Rychnově nad Kněžnou bývají najednou celodenně volně průjezdné,“ popsala rychnovská místostarostka Jana Drejslová (ODS).

Dopad i na nemocnici

Obdobné je to v Mladé Boleslavi, tady dokonce přestávají jezdit některé autobusové spoje a škodovácká dovolená je znát třeba i na chodu místní nemocnice. „Odliv lidí je určitě patrný. Volnějších dní využíváme k tomu, že se postupně malují některá oddělení,“ potvrdila Právu mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Ubylo nejen zaměstnanců, kteří odjeli na dovolenou třeba i s partnery pracujícími v automobilce, ale také ubylo pacientů a plánovaných operací. „V tuto dobu se vždycky situace hodně zklidní a výkonů se provádí výrazně méně. Ale nemocnice je pořád v chodu, žádné omezení není, zaměstnanci se střídají na dovolených,“ ujistila Kopalová. S dovolenou nemocnice zaznamenává také odliv dárců krve. „Počítáme s tím a vždycky se před létem předzásobíme. Sice je méně dárců, ale také se méně operuje,“ uvedla mluvčí nemocnice.

Mladoboleslavský dopravní podnik také zrušil některé spoje, které jsou navázané na směny v automobilce. To ale bývá problém pro další pracující, kteří zrovna dovolenou nemají. Dost od plic to komentují lidé na sociálních sítích, přímo na ulici jsou přece jen mírnější. „Všechno se dělá jen podle automobilky, že jsou tu i jiní lidé, to je nezajímá. Na ráno se dostanu, ale na noční budu muset jet na kole,“ zlobil se muž na zastávce.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Výroba v automobilce Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Na dva týdny teď linky stojí kvůli celozávodní dovolené. Ilustrační foto

Uzavírka přejezdu

Na dobu celozávodní dovolené plánují města i některé mimořádné akce. Rychnov se soustředí na práce spojené s údržbou městské infrastruktury, hlavně na opravy silnic. V Mladé Boleslavi se letošní dovolená využije k uzavírce železničního přejezdu na Ptácké ulici, která lemuje vývojové a technologické centrum automobilky. V dopravní špičce se tady linou nepřetržité kolony. Zavřený přejezd by způsobil naprostý kolaps.

„Správa železnic proto opravu nasměrovala na tento týden. Od středy 10. července do soboty 13. července bude přejezd uzavřený,“ potvrdila mluvčí magistrátu v Mladé Boleslavi Šárka Charousková.

Úbytek lidí ve městě pociťují i někteří obchodníci. „Je to znát, chodí tak o třetinu míň lidí,“ odhadovala prodavačka potravin Jana Knesplová.

Rychnov zachraňují turisté

Naopak v Rychnově nad Kněžnou přechodný odliv Škodováků z průmyslové aglomerace nemá podle Drejslové vliv na provozní dobu tamních restaurací a obchodů. „Nejsme pouze průmyslová, ale také hojně navštěvovaná turistická oblast,“ vysvětlila místostarostka.

Škoda Auto má novou centrálu. Sestěhuje přes dva tisíce pracovníků, místa budou sdílet

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám