Hlavní obsah

Nezvládla pár schodů, díky unikátní operaci teď vyjde do sedmého patra

Dříve paní Jana z Liberce nemohla vyjít schody a zadýchávala se při běžném rozhovoru. Mohla za to nedomykavost trojcípé srdeční chlopně, která způsobuje vedle únavy i otékání nohou nebo hromadění vody v břiše a následné nechutenství. Lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice jí proto udělali unikátní operaci, jakých se na celém světě ročně provede jen několik set a v Česku šlo o jeden z prvních zákroků svého druhu vůbec.

Foto: Petr Svorník, Novinky

Pacientka při ultrazvukové kontrole srdce

Článek

Při operaci se vloží dvě chlopně do horní a dolní duté žíly, pacient má tedy nakonec chlopní šest – vedle svých čtyř srdečních ještě dvě nové.

Díky zákroku může sedmasedmdesátiletá Jana znovu vyjít schody až do sedmého patra, zvládne ujít i čtyři kilometry a může se v Liberci opět vypravit na lední stadion a sledovat milovaný hokej.

„Tato operace je možností pro pacienty, kteří už žádné jiné možnosti nemají. Je to varianta pro ty nejvíc nemocné, které bychom v optimálním případě léčili už dříve,“ popsal David Zemánek, kardiolog VFN, který zákrok prováděl.

Člověk by měl zpozornět, pokud mu například otékají nohy nebo se zadýchává. To sice může mít řadu příčin, zmíněnou obtíž ovšem odhalí ultrazvukové vyšetření srdce.

Srdce dostává při prudkém zchlazení těla ve vodě zabrat, varuje kardiolog

Zdraví

Poté se může tato nedomykavost řešit léky, případně lze chlopeň stáhnout svorkami. Pokud už to možné není, je novou možností právě umístění chlopní do dutých žil. „Bohužel ani to není pro všechny pacienty. Žíly musí být tak široké, aby se do nich chlopně vešly,“ popsal Zemánek. Chlopně se vyrábějí z hovězího perikardu, tedy srdečního obalu. Dvě spolu se zákrokem vyjdou zhruba na osm set tisíc korun, pojišťovny je zatím schvalují na výjimku.

Foto: Petr Svorník, Novinky

Kardiolog David Zemánek a pacientka Jana

Pacientka Jana před třemi lety podstoupila zmíněné stažení chlopní svorkami, situace se ovšem zlepšila jen krátkodobě. Velká změna nastala až s unikátní operací. „Dříve bych se zadýchávala, kdybych s vámi takto mluvila, neřekla bych nic. Teď je to opravdu lepší,“ řekla v nemocnici, kam přišla na kontrolu. Předtím prý nevyšla ani pár schodů.

Olomoučtí kardiologové vyjmuli defibrilátor z těla pacienta pomocí laseru. Jako první v Česku

Zdraví

„Bydlím v sedmém patře, naštěstí s výtahem. Když ovšem nyní nefungoval, vylezla jsem po schodech až nahoru, jen jsem se musela na odpočívadlech vždy zastavit. Už jsem ušla i čtyři kilometry,“ popsala. Ráda chodí do divadla a také na hokej, na Bílé tygry. „Na stadionu jsou schody, které jsem dřív nezdolala,“ uvedla s radostí, že nyní může na lední hokej znovu vyrazit.

Zemánek uvedl, že jsou dnes v Česku jen tři lidé, kteří díky zmíněnému zákroku mají v těle šest chlopní. Vedle pražské nemocnice operaci provedli také kardiologové v Třinci.

„Ještě letos bychom mohli mít další dva nebo tři zákroky. Bude záležet na pojišťovnách,“ dodal Zemánek. Na jednoho schváleného pacienta podle něj připadají stále zhruba tři až čtyři neschválení. Nedomykavost této chlopně je podle něj často přehlížená, v minulosti se označovala i jako „zapomenutá“. Postupně se však zjišťovalo, že pokud špatně funguje, může způsobit velké problémy.

Je přitom ošidné léčit pouze příznaky. „Lidé otékají, tak dostanou léky na odvodnění. Obtíže se zmenší, což je ovšem zrádné,“ popsal Zemánek. Při opakování tohoto postupu se totiž může zhoršit funkce ledvin, pacient musí dostávat infuzi. Výsledkem jsou oteklé nohy, břicho plné vody i srdeční selhání.

Unikátní operace v Motole: Dítěti poprvé transplantovali srdce a plíce najednou

Domácí

Výběr článků

Načítám