Hlavní obsah

Nevidomý český plavec vybojoval v Paříži tři medaile. Nový Zátopek, shodují se jeho sousedé

Halže

Jindy poklidná Halže u Tachova v úterý večer pořádně bouřila. Její obyvatelé totiž slavili fenomenální úspěch nevidomého plavce Davida Kratochvíla, který vybojoval třetí paralympijskou medaili. Mladému sportovci, jenž v obci žije, hned posílali gratulace. „Je to nový Zátopek,“ shodli se místní.

Obyvatelé Halže u Tachova fandili nevidomému plavci Davidu Kratochvílovi, který v obci žijeVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Sportovec už v Paříži získal zlato na 400 metrů volným způsobem a stříbro na 100 metrů znak. Teď přidal bronz, a to v polohovém závodě na 200 metrů. „Sbírka je kompletní, ale Davidova jízda bude určitě pokračovat,“ je přesvědčený Milan Soukup.

Společně s partnerkou Dagmar Havrdovou a dalšími přáteli se právě vrátili z Paříže, kde nadějnému plavci fandili. „Seděli jsme v první řadě, když David vyhrál zlatou. Věděli jsme, že to tam padne,“ pokračoval Soukup, který je rodinným přítelem a talentovaného studenta zná odmalička. „Dokonce jsem se vsadil, že pokud zvítězí, přítelkyni Dášu si vezmu. A když David doplaval, objal mě a říkal: ‚Strejdo, tak jsem to pro tebe udělal‘,“ usmíval se.

Jeho přítelkyně Dáša zprávu potvrdila. „Milan mě opravdu na Eiffelovce požádal o ruku,“ řekla Havrdová. Ona i manželé Jan a Jana Soukupovi nevidomého plavce obdivují. „Je neskutečné, co ve svém věku dokázal. Je to bojovník a čiší z něj neuvěřitelná energie,“ uvedli.

Foto: Barbora Reichová/Český paralympijský tým , ČTK

Český plavec David Kratochvíl na paralympiádě v Paříži.

Kvůli rakovině přišel o zrak, teď nevidomý plavec z Tachovska dobývá sportovní svět

Domácí

V úterý večer dorazili do kulturního domu v Halži, kde obec promítá každý Davidův závod. Tentokrát dorazilo zhruba 70 lidí, mezi nimi byla i kamarádka Viktorie Hotová. „Brečím při každém závodě. Všichni jsou na něj moc hrdí, kam až to dotáhl,“ zdůraznil dvacetiletá studentka.

Kateřina Škrabalová, místostarostka obce, kde žije přibližně 1000 obyvatel, doplnila, že David má úžasné rodinné zázemí. „A je opravdu velmi skromný, stejně jako jsou jeho rodiče,“ podotkla. Pro svou hvězdu už připravují stylové přivítání. „Ale to nechceme ještě prozradit. Bude to překvapení,“ uzavřela Škrabalová.

Letní paralympijské hry se v Paříži konají od 28. srpna do 8. září, Kratochvíl se zúčastní ještě dalších dvou závodů, a to ve čtvrtek a pátek.

Nevidomý David zaplaval hned dva světové rekordy

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám