Hlavní obsah

Neuvěřitelná smůla rodiny z Opavy. Evakuaci zažívá podruhé, dříve kvůli požáru domu

Obrovskou smůlu má rodina z domu v ulici Vrchní v Opavě, která musela být evakuována kvůli rozsáhlé povodni sužující město od sobotního rána. V evakuačním středisku strávila několik dní už před deseti lety, když v jejich domě hořelo. A nyní přežívá na stejných palandách znovu, tentokrát kvůli povodni.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Štefanie Bergerová na palandě v evakuačním středisku v Opavě

Článek

Štefanie Bergerová se svým manželem, dcerou a také psem a kočkou jsou mezi desítkami lidí, kteří našli azyl v jednom z opavských evakuačních středisek. Strávili tam už dvě noci. „Volali na nás policajti, že se musíme evakuovat. Bydlíme v přízemí. Před domem už stál autobus. A tak jsme si sbalili nejnutnější věci a šli. Vzali jsme i kočku a psa, přece je tam nenecháme,“ řekla žena Novinkám.

Ve stejném evakuačním středisku přitom trávila rodina řadu dní už roce 2014. „Naši sousedé tehdy usnuli při vaření a nechali zapnutý sporák, tak jim v bytě začalo hořet. Tehdy nás hasiči evakuovali o půlnoci, ani jsme si nestihli sbalit vědci a dcerka měla teprve jedenáct let, takže měla na sobě jen papučky,“ vzpomíná paní Štefanie, která se při vyprávění neubrání slzám. „Když jsme se pak do bytu vrátili, byla to hrůza. Sice ho nezasáhly plameny, protože hasiči sousední byt uhasili, ale všechno bylo černé od kouře, všechno smrdělo. Byt jsme tehdy dávali do pořádku několik týdnů,“ vzpomíná.

Jaká bude situace dnes, nechce ani domýšlet. „Počítáme s tím, že že se do bytu možná ještě pár dní nedostaneme. Všude kolem je voda a bahno, takže je třeba čekat. Vypadá to, že jsme asi vyplaveni taky. Ale snad se s tím nějak vypořádáme,“ uzavřela paní Štefanie.

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám