Hlavní obsah

Neúspěch ve volbách ho bolet nemusí. Za kampaň SPD účtoval jejich zastupitel miliony

Za kontroverzní kampaní SPD, kterou kvůli podezření z rasismu posuzoval Ústavní soud, stojí firma neúspěšného kandidáta do Senátu a šéfa pražské SPD Vítězslava Nováka, který se přitom označuje za realitního makléře. Firma se jmenuje Praha Na Vlastní Oči, a jak ukazují transparentní účty, za služby dostala od hnutí přes 8 milionů korun.

Foto: Facebook Radim Fiala - SPD

Výstavka SPD na Václavském náměstí

Článek

Šéf SPD Tomio Okamura má pro oslovení firmy stranického kolegy namísto etablované reklamní agentury jednoduché vysvětlení. „Samozřejmě, že je důležité, aby kampaň dělal někdo z SPD. Nemůžeme si u politické kampaně dovolit, aby klíčoví lidé, kteří nám dělají kampaň, byli voliči třeba TOP 09 nebo Pirátů,“ řekl Novinkám. „Hledáme schopné lidi mezi našimi lidmi,“ dodal Okamura.

Dohromady stála kampaň do krajských voleb podle šéfa SPD přes 17,8 milionu korun, transparentní účty strany ukazují, že přes 8 milionů korun dostala právě Novákova firma, která kampaň vedla ve 12 krajích.

Společnost v minulosti pro SPD tiskla třeba stranické noviny, letos byla „zpracovatelem“ například bannerů, které u obrázku černocha, vygenerovaného umělou inteligencí, hlásaly: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“. Reklama skončila až u Ústavního soudu, ten však proti ní nezasáhl, údajně proto, že „nenašel procesní cestu“.

Ústavní soud proti nenávistné kampani SPD nezasáhl

Domácí

„Jsem zakládající člen SPD, rád se angažuji. Do této kampaně jsme nasadili kreativce z řad našich sympatizantů. Protože pro nás je problém sehnat někoho schopného, kdo se zapojí. S nálepkou, kterou nám média dala, to některé odrazuje, bojí se o svou kariéru,“ řekl Novinkám Novák.

Okamura smlouvy nepodepisuje

I Okamurova bývalá politická strana Úsvit platila za mediální služby lidem, kteří s ní byli spojeni. Samotný Okamura měl dle informací médií inkasovat miliony za mediální služby, další miliony dostala firma Celsianus, za kterou stál zakládající člen Úsvitu Josef Pisak. Několika členům Úsvitu se to nelíbilo, měli pocit, že Okamura hnutí „tuneluje“, policie však případ odložila a Okamura nebyl obviněn.

„Projeli mi všechny účty, zjistili, že jsem si nevzal ani halíř,“ zdůraznil nyní šéf SPD.

Kvůli situaci se rozhodl, že nechce mít ve straně podpisová práva a že smlouvy osobně nepodepisuje. „Po zkušenostech z Úsvitu a křivých obvinění jsem si nevzal podpisová práva. Má je tajemnice a Radek Rozvoral,“ poznamenal s tím, že platby musí odsouhlasit šest členů předsednictva SPD.

Praha Na Vlastní Oči patří Novákovi, který je šéfem pražské organizace SPD, tajemníkem zastupitelského klubu v Praze a zastupitelem na Praze 8. Letos za SPD neúspěšně kandidoval do Senátu, v roce 2021 zase do Sněmovny v Praze.

Na kandidátce Novák vystupoval jako realitní makléř. „Od roku 1996 se věnuji podnikání, převážně v gastronomii. Reality jsou součástí mého celoživotního zájmu o ekonomiku, finance a veřejné dění ve společnosti,“ uvádí na svých webových stránkách.

„Vždy jsem si zakládal na dodržování slova, ať už v obchodě, nebo v soukromí, a s tímto přístupem jsem také vstoupil do realitního byznysu – každý případ musí skončit bez chyb a hlavně ke spokojenosti všech stran,“ píše.

Podepsáno. V Královéhradeckém kraji povládne ANO s koalicemi v čele se SOCDEM a SPD

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám