Hlavní obsah

Nešťastný vstup do prázdnin. Hoch skočil na skálu ve vodě a hrozí, že zůstane ochrnutý

Střední Čechy

Hodně zostra a nešťastně začala záchranářům letošní prázdninová sezona na Slapech. Ještě v den vysvědčení utonul muž u Cholína, v sobotu pak skočil patnáctiletý hoch do vody a hrozí mu, že zůstane ochrnutý. Tento dramatický zásah zůstává v hlavách záchranářů i po několika dnech.

Kurzy první pomoci absolvuje na Slapech i policie. Záchranáři tady mají své sezonní základnyVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Vteřinové špatné rozhodnutí, skočil do neznámé vody, pod hladinou skála. Ovlivní to celý jeho život i život rodiny,“ varoval před skákáním dobrovolný záchranář Vodní záchranné služby na Slapech Ondřej Míčka.

Policisté i zdravotníci mají u největší vodní plochy poblíž Prahy přes léto mnohonásobně víc zásahů, a mají tu proto i svá sezonní či stálá stanoviště. Středočeská záchranná služba posílila své stanoviště v osadě Ždáň a spustila na vodu i nový člun. Ten dokáže připlout do kempů kolem jezera výrazně rychleji než sanitka po místních klikatých silnicích.

„Vodní záchrannou službu zařazujeme každoročně do provozu v době letních prázdnin, především z důvodu velkého nárůstu počtu obyvatelstva v chatových a rekreačních oblastech, kempech a koupalištích v okolí přehrady,“ uvedl ředitel záchranky Pavel Rusý.

V plzeňském jezírku se při večerním koupání utopil muž

Krimi
Foto: ZZS Středočeského kraje

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje má na Slapech nový člun

Dvoučlenná posádka, která má k dispozici člun a sanitku, tady slouží nepřetržitě. O vyslání zdejších zdravotníků k zásahu vždy rozhodují operátoři z centrálního střediska. Posádka člunu po ošetření pacienta převeze k sanitce, která ho pak transportuje do nemocnice.

Vloni měli za sezonu záchranáři 66 výjezdů, což bylo téměř o 25 víc než předchozí rok. „Zasahovali u pacientů s různými typy úrazů, kolapsovými stavy, dušností nebo třeba cévní mozkovou příhodou,“ upřesnila mluvčí záchranky Monika Nováková.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje má na Slapech nový člun a sezonní stanoviště ve Ždáni

Ještě o několik kilometrů jižněji u kempů na Živohošti mají sezonní základnu zmínění zdravotníci Vodní záchranné služby. Svou dovolenou tady tráví třeba architekt, student či úřednice. Všichni absolvují záchranářské kurzy a ve svém volnu tady pomáhají řešit různé kolize.

Víc úrazů na suchu

Ačkoli mají stejně jako profesionální záchranáři stanoviště u vody, i tady přímo s koupáním souvisí jen malá část zásahů, 80 až 85 procent jsou nejrůznější zdravotní problémy na břehu.

„Jsou to různé odřeniny, bodnutí od vosy, zlomeniny z pádů, zaseknuté háčky u rybářů,“ vyjmenovával Ondřej Míčka, zatímco na základnu zrovna dorazil otec s dcerou, která měla odřený nárt. Zdravotnice dívku odvedla na ošetřovnu.

„Tohle jsou banality, ale měli jsme ošklivou otevřenou zlomeninu kotníku, srdeční kolapsy a dušnost přibývají, když je vedro. Pokud přijde taková slabost na někoho, kdo je zrovna ve vodě, tak to je hodně nebezpečné,“ řekl Novinkám záchranář Ondřej Míčka, v civilu designér.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Vodní záchranná služba dobrovolných zdravotníků má své sezonní sídlo na Živohošti

Zdejší zdravotníci se postupně proškolují, absolvují potápěčské, lezecké kurzy, kurzy plavčíků nebo vůdců záchranného plavidla. Své zkušenosti předávají i dětem na táborech nebo ve školách. Všem připomínají zásady, jak se chovat u vody a jak pomoci třeba při tonutí.

„Hodně případů souvisí s alkoholem, lidé pak ztrácejí zábrany, ale jak tady ubývá diskoték, tak je to naštěstí klidnější. Sloužím tady dvacet let a za tu dobu sem jezdí stále méně lidí. Přesto jsou dny, kdy máme třeba deset výjezdů,“ dodával Míčka.

Plavec se zátěžovou vestou se začal topit. Záchranáři jej museli resuscitovat

Krimi

Pozor na střet s lodí

Stálé stanoviště na Slapech má i poříční policie. Ta hlídá hlavně provoz plavidel na řece, ale i policisté u zdravotníků na Živohošti absolvovali záchranářské kurzy a učili se vytáhnout tonoucího z vody a poskytnout mu první pomoc.

„Naše prvosledové hlídky bývají často u událostí mezi prvními, takže je to potřeba,“ řekl Novinkám a Právu vedoucí poříčního oddělení na Slapech David Bernard.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Policie absolvuje kurzy první pomoci v kempu Živohošť přímo před zraky rekreantů

Základnu mají poříční policisté u Třebenic hned u přehrady.

„Hlídky provádějí preventivní kontroly na nejfrekventovanějších místech na vodě. Kvůli několika tragickým střetům plavců s různými čluny jsou vymezené žlutými bójemi zóny pro plavce, kam žádné plavidlo nesmí. I kolem nich jsou v rekreačních oblastech koridory, kudy musí lodě jezdit jen velmi malou rychlostí. Na dodržování těchto pravidel policie dohlíží.

„Různých plavidel a lodí je čím dál víc, jak se rozšiřují půjčovny, takže by měli být lidé hodně opatrní. Během sezony tady až stonásobně narůstá provoz, ale je to hodně závislé na počasí,“ dodal David Bernard.

Za sezonu tu policisté provedou kolem tisícovky kontrol a rozdají několik stovek pokut. Do hry často vstupuje alkohol. „U vůdců plavidel se to v poslední době zlepšilo, ale horší to bývá u lidí v kempech a plavců,“ uvedl policista, podle něhož by měli být plavci mimo vymezené zóny velmi obezřetní, a především dobře označení - třeba k tělu přivázanou bójkou nebo reflexní koupací čepicí.

Na Slapech utonul při plavání muž

Krimi
Foto: Radek Plavecký, Novinky

Policie absolvuje kurzy první pomoci v kempu Živohošť

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám