Hlavní obsah

Nestačím žasnout. Izraelskou velvyslankyni překvapila opravená síň židovského hřbitova v Břeclavi

Připomínkou zaniklé židovské historie Břeclavi a komunity, kterou v roce 1938 vystěhovalo nacistické Německo po obsazení pohraničí, je opravená obřadní síň židovského hřbitova v Břeclavi. Ve středu se odhalení její nové podoby zúčastnila izraelská velvyslankyně Anna Azari.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Izraelská velvyslankyně Anna Azari (zcela vpravo) při prohlídce obřadní síně a hřbitova. Foto PRÁVO – Milan Vojtek

Článek

„V Břeclavi se podařilo uskutečnit něco unikátního,“ uvedla velvyslankyně. Mohla totiž srovnávat. Stavbu a přilehlý židovský hřbitov navštívila před třemi lety, takže znala podobu před opravou.

„Pamatuju si živě, jak jsme mluvili o tom, jak složité bude najít finance na záchranu obřadní síně. Když se dnes rozhlédnu, nestačím žasnout. Dnes je tato budova nejen skvost, ale i svědek bohaté historie města a toho, co obyvatelé Břeclavi dokázali. Její záchrana byla velká výzva. Mám velkou radost, že vedení města se jí nezaleklo,“ uvedla velvyslankyně.

Věří, že budova se opět stane místem, kde se setkávají lidé a kde znovu ožije regionální historická paměť. „To je velmi důležité dnes, kdy Židé v Evropě zažívají hrozivý nárůst antisemitských projevů,“ připomněla skutečnost, že se na scénu znovu dostaly antisemitistické nálady a útoky.

Novogotická obřadní síň pochází z roku 1892 a podobně jako kostel v nedaleké Poštorné ukazuje skvělou práci z lichtenštejnské keramické továrny. Židovským náboženským obřadům už objekt léta neslouží. Po druhé světové válce se z původního židovského osídlení do Břeclavi nevrátil už nikdo. Budova chátrala, sloužila jako sklad.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Izraelská velvyslankyně Anna Azari si zvěčnila hrobku významného židovského podnikatele Ignáce Kuffnera. Foto PRÁVO – Milan Vojtek

Izraelská velvyslankyně Azariová pro Novinky: Hlavní je osvobodit rukojmí a zničit Hamás

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám