Hlavní obsah

Neprodávejte Alžbětiny lázně, apelují občané na vedení Karlových Varů

Jednoznačně proti prodeji Alžbětiných lázní v Karlových Varech do soukromých rukou se postavila veřejnost při úterní večerní debatě na mimořádném jednání městského zastupitelstva o dalším nakládání s touto historickou městskou budovou. Alžbětiny lázně vznikly v roce 1906 a nabízí veřejnosti široké spektrum léčebných procedur.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Karlovy Vary řeší, jak naložit s Alžbětinými lázněmi. Foto PRÁVO - Rudolf Voleman

Článek

Ve hře jsou v podstatě tři varianty. Vedle prodeje ještě pronájem a také možnost, že si město lázně ponechá a postará se o ně samo ve prospěch občanů. Právě posledně jmenovaná varianta byla při diskusi nejvíce preferovaná. V tomto případě by Karlovy Vary musely začít s kompletní rekonstrukcí.

Podle zástupců města by takové práce vyšly na více než miliardu korun. Námitky, že by bylo možné financovat obnovu objektu postupně, zavrhl přítomný projektant. Začít se podle něj musí s kompletní výměnou sítí, což nelze, jak uvedl, provádět za částečného provozu po jednotlivých křídlech budovy.

Občané kritizovali vedení města

Veřejnost kritizovala vedení města, že se obnově Alžbětiných lázní nevěnovala v uplynulých letech kontinuálně. V minulosti byla vyměněna pouze okna, na což dostalo město při celkových nákladech přes třicet milionů korun dotaci v objemu zhruba osm milionů korun.

Někteří diskutují poukazovali na to, že město mělo využít také jiných dotačních titulů, které se dosud nabízely, aby byly opraveny i další části Alžbětiných lázní. Zástupci magistrátu to odmítli s tím, že vypsané dotační tituly to neumožňovaly, byly podle jejich slov zaměřené jinak. Veřejnost ale v této souvislosti připomněla postup Karlovarského kraje, kterému se podařilo před několika lety získat finance v řádu stovek milionů korun na záchranu Císařských lázní.

Císařské lázně jsou v kurzu. Nabízejí hned několik prohlídkových okruhů

Cestování

Další návrh, aby si Karlovy Vary na financování oprav Alžbětiných lázní peníze půjčily, není podle vedení města možné, protože to neumožňuje zákon, který dbá na to, aby se města a obce nepředlužily. Město už nyní čerpá půjčku v objemu sedm set milionů korun. Tyto finance chce využít především na obnovu Chebského mostu přes řeku Ohři, který je na hraně možností dalšího využívání pro dopravu.

Jedna z diskutujících poukázala na to, že město podporuje pravidelně každý rok z veřejných zdrojů hokejisty. V této souvislosti navrhovala, aby se podobně podporovalo i zdraví obyvatel využívajících lázeňské služby.

To by ale nebylo podle zákona možné v plném rozsahu, protože Alžbětiny lázně jsou akciovou společností. Finanční výpomoc pro společnost, která je nyní v kumulované ztrátě zhruba 140 milionů korun, což je zhruba základní jmění společnosti, by se mohla stát nepovolenou podporou z veřejných zdrojů.

Někteří diskutující nabízeli, aby byla akciová společnost opětovně přeměněna na příspěvkovou organizaci města, jak bývala dříve. Mezi dalšími nápady bylo stanovení krizového manažera do Alžbětiných lázní, který by roční ztráty zařízení snížil. Další účastníci diskuse připomínali, že žádný podnik města nebude nikdy tak výdělečný, jako když ho bude provozovat soukromý vlastník.

O Alžbětiny lázně projevily zájem dvě společnosti. Jednou z nich je společnost JTH, která chce následně pronajmout objekt světovému řetězci hotelové sítě Hilton. Developer tvrdí, že chce Alžbětiny lázně nejen opravit, ale přistavět hotelovou část se zhruba sto lůžky. Otázkou je, jak by hotelová přístavba vypadala a hlavně, kam by se v centru města vměstnala. Objekt je totiž obklopen další zástavbou a parkem.

Navíc jsou Karlovy Vary zapsány na seznamu UNESCO, takže rekonstrukce bude pod přísným dohledem památkářů. Projektant uvedl, že jsou s památkáři dojednána pravidla pro přístavbu, které budou součástí případné smlouvy o prodeji. Parkování klientů má mít Hilton zajištěné podle zástupkyně společnosti na Čertově ostrově, který je vzdálený několik stovek metrů.

Archeologové zvou do nejstarších lázní v Česku. Místo vody je v nich tráva

Cestování

Druhým zájemcem je Grandhotel Pupp, za kterým stojí banka Creditas. Ten by chtěl Alžbětiny lázně pouze zrekonstruovat a dál provozovat jako lázeňské zařízení. Grandhotel Pupp chce nabídnout využití Alžbětiných lázní i pro ostatní hotely a také pro veřejnost.

Otázka pronájmu posledních městských lázní je bezpředmětná. O takovou možnost dosud nikdo neprojevil zájem. Před sedmi lety chtělo tehdejší vedení města Alžbětiny lázně pronajmout soukromé firmě formou koncesionářské smlouvy. Městské zastupitelstvo to ale tehdy neschválilo. Úterní debatu vzalo karlovarské městské zastupitelstvo na vědomí. Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) ještě před jednáním avizovala, že by se mělo o osudu lázní rozhodnout do konce letošního roku.

Park miniatur u Mariánských Lázní ozdobí i Prašná brána

Cestování

Výběr článků

Načítám