Hlavní obsah

Není to chodník, ale zvýšená část vozovky, tvrdila advokátka. A hnala spor o pokutu výš a výš

Brno

Když něco vypadá jako chodník, je to vydlážděné jako chodník a má to obrubníky jako chodník, je třeba to brát jako chodník. To vzkázaly úřady a soudy pražské advokátce, která se soudila kvůli pokutě za parkování na chodníku v okrajové části Prahy. Žena marně tvrdila, že se nejedná o chodník, ale o zvýšenou část vozovky.

Foto: Mapy.cz

Je na levé straně chodník, nebo je to zvýšená část vozovky?

Článek

Pražská advokátka chtěla přesvědčit nejprve magistrátní úředníky a pak i pražský městský soud, že se mýlí, pokud se domnívají, že autem stála osudný den na konci listopadu 2020 na chodníku. Spor o pokutu 1 500 korun, kterou za špatné parkování dostala, nakonec dovedla až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tvrdila, že se nejedná o chodník, neboť tato část komunikace je úzká a jsou na ní lampy bránící chodcům v pohybu, a argumentovala také, že sporná část komunikace je běžně využívaná k parkování. Neuspěla. Městský soud jí odpověděl, že ani protiprávní jednání dalších řidičů není způsobilé založit závěr o tom, že to již není chodník.

V kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu pak žena tvrdila, že prý mírně zvýšená část vozovky, kdy zvýšení již na některých místech není patrné, není chodníkem a nebyla tak ani zkolaudována. „Je obecně známo, že v této ulici nelze zaparkovat mimo tzv. chodník,“ napsala advokátka a dodala, že se soudí i proto, aby bylo v této „kafkovské“ situaci nalezeno řešení.

Plzeň zatrhla parkování kamionů v ulicích

Domácí

Soudila se prý i za své sousedy

Ani odkaz na díla slavného spisovatele Franze Kafky ale senát Nejvyššího správního soudu v čele s Radovanem Havelcem nepřesvědčil o ženině pravdě a její stížnost zamítl. Upozornil, že v minulosti už bylo jasně rozhodnuto, co lze považovat za chodník.

Sama advokátka a bývalá soudkyně Novinkám řekla, že se do boje pustila i za své sousedy, aby úřady či soudy dotlačila k odpovědi, jak mají místní vlastně parkovat, když zajet na chodník je prý v ulici jedinou možností.

„Vnímám jako alibismus, že se všichni spokojili jen s pohledem na fotografii z místa. Samozřejmě mě to stálo čas i peníze a po rozhodnutí soudu to bylo nakonec zbytečné. Chtěla jsem, aby se k té situaci někdo jasně vyjádřil, což se nepovedlo. Naštěstí už se u nás nekonají tak často noční nájezdy policie, kdy nám dávali pokuty za parkování,“ řekla Novinkám.

Řidič v Brně spáchal za poslední tři roky 191 přestupků, jezdí si vesele dál

Krimi

Výběr článků

Načítám