Hlavní obsah

„Není k tomu důvod“. Witowski na funkci šéfa dopravního podniku rezignovat nehodlá

Praha

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski na svoji funkci rezignovat nehodlá. Uvedl to v pátek v reakci na vyjádření primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS), který v souvislosti s pondělním zásahem policistů v sídle městské společnosti požaduje mj. okamžitou rezignaci všech obviněných představitelů dopravního podniku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Šéf pražského dopravního podniku Petr Witowski

Článek

„Pan primátor vyzval k rezignaci obviněné, což já nejsem. K mojí rezignaci není právní ani jiný důvod,“ reagoval na dotaz Novinek Witowski.

Primátor také oznámil, že žádá vyhlášení výběrového řízení na post generálního ředitele. A to nejpozději do 31. října. „Pokud bude vypsáno výběrové řízení na pozici generálního ředitele, přihlásím se do něj,“ doplnil Witowski.

V sídle dopravního podniku v pondělí zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Vrchní státní zastupitelství v Praze poté oznámilo, že obvinilo 14 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek.

Už to znovu nedopustím. Primátor Svoboda dal Hřibovi kvůli dopravnímu podniku nůž na krk

Domácí

Mezi ně podle informací členů vedení města patří i členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Případ, který se zřejmě týká mimo jiné zakázky na bezpečnostní systém metra, souvisí s dřívější kauzou Dozimetr.

Podával vysvětlení

Na policii zamířil i Witowski. V úterý oznámil, že není obviněn v žádném případu, tedy ani v tom, kvůli kterému policisté vtrhli do sídla městské firmy. Na policii podával celý den vysvětlení. „Nejsem z ničeho obviněn. Představenstvo dopravního podniku je usnášeníschopné. Výroky některých představitelů hlavního města ke své osobě proto považuji za předčasné a zbytečné,“ uvedl už v úterý.

K rezignaci generálního ředitele vyzval náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), který předsedá patnáctičlenné dozorčí radě společnosti, jež dohlíží na pětičlenné představenstvo. Vysvětlil to tím, že s jeho prací je dlouhodobě nespokojený a že Witowski za aktuální situaci v dopravním podniku nese zodpovědnost.

Chci vysvětlení! Ať odejde i Hřib! Pražští politici řeší zásah policie v dopravním podniku

Domácí

V pondělí dozorčí rada

Situaci bude v pondělí řešit dozorčí rada, jejíž mimořádné zasedání kvůli závažnosti situace Hřib svolal. Podle náměstkyně primátora Alexandry Udženija (ODS) téma projedná i pondělní rada. Na čtvrtečním jednání pražských zastupitelů pak očekává bouřlivou debatu.

Dopravní podnik je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky dopravního podniku řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí obžalobě devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s  cílem získat od vítězných firem úplatky.

Šéf pražského dopravního podniku Witowski není mezi obviněnými, Hřib i tak chce jeho odchod

Krimi

Výběr článků

Načítám