Hlavní obsah

Nenávist je až patologická, říkají i čeští politici. Vyzývají ke klidu

Nenávist, která se vůči nám mezi lidmi zvedá, je až patologická, zní z politických stran. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval, aby se politici zamysleli, co útok na slovenského premiéra Roberta Fica (SMER) znamená dál i pro českou politiku a společnost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Konference 20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu, 30. dubna 2024

Článek

„Varuji před používáním emocí v politice. Já se snažím emoce potlačovat a nedávat je do veřejného prostoru. Emoce máme ovládat. Emoce vyvolávají emoce,“ uvedl Fiala v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Atmosféra, která je nejen na Slovensku, ale i v České republice, je hodně vyhrocená. Je to souboj s populismem, radikalismem,“ dodal. Atentát na Roberta Fica (SMER) podle něj musí vyvolat debatu nad tím, co to znamená pro politiku a společnost.

Fiala se domnívá, že nyní se svádí souboj o charakter i českého státu. Ze zhoršení atmosféry ve společnosti obvinil „druhou stranu“. „Můžu tisíckrát vyzvat, chovejme se slušně, tisíckrát mohu podat ruku a snažit se domluvit. Ale když soupeř nebo ten druhý nechce, tak to úspěšné nebude,“ poznamenal Fiala s tím, že politici by měli tlumit vášně.

Atentátník na Fica: Co vše o něm víme

Zahraniční

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) výhrůžek a útoků na ministry v poslední době přibylo. „Věřím ale v naše ochránce, ať už z Ochranné služby Policie ČR, nebo od Vojenské policie, které mám k dispozici já, v jejich velmi dobrý výcvik a v to, že zvládnou i takto vypjaté situace,“ řekla Novinkám a Právu.

„Na zklidnění emocí ve Sněmovně a obecně v politice jednoznačně říkám ano,“ zdůraznila.

Předseda ANO Andrej Babiš si na tiskové konferenci stínové vlády postěžoval, že na mítincích ANO je „hrozně moc agrese“. Politoval, že plno nenávisti je i na sociálních sítích.

Havlíček se opřel do oponentů

„My vždy vyzývali naše voliče, aby nechodili na mítinky našich soupeřů a neuchylovali se k takovým věcem. Nenávist ve společnosti je bohužel velká. Ale já zásadně odmítám, že by naše hnutí k tomu nějakým způsobem přispívalo,“ prohlásil.

Místopředseda ANO Karel Havlíček vyzval politické lídry k apelu na voliče, aby se nechovali agresivně na setkáních s politiky, které nemají v oblibě. „Vím, o čem mluvím, absolvoval jsem stovky mítinků a někdy to bylo hodně vypjaté a bohužel musím konstatovat, že často to bylo vyhecované našimi politickými konkurenty v daných obcích, kteří ještě povzbuzovali všechny, kteří přišli narušovat akci,“ řekl Novinkám.

„Stejně tak by měli umravnit všechny své členy, kteří si ze sociálních sítí udělali žumpu, kde podporují násilí… stačí se podívat na sítě starosty z Řeporyj z ODS. Tolerance podobného chování je jedním z důvodů, proč pak roste nesnášenlivost,“ dodal v odkazu na sociální sítě Pavla Novotného, který se vulgárně vyjadřuje na adresu svých názorových oponentů.

Sám Havlíček prý strach nemá. „Samozřejmě chodí i výhrůžky, nenávist některých jedinců je až patologická, ale drtivá většina reakcí je pozitivní, stejně tak když potkávám lidi na akcích nebo na ulici,“ řekl Novinkám.

Kritika musí mít hranice, říká Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pokládá za nejdůležitější, že násilí všichni čeští politici odsoudili. „Je pravda, že musíme to, co se stalo na Slovensku, brát jako varování. Každé vyjádření a každá kritika musí mít nějaké hranice. Každý si musí projít své vědomí a svědomí, co možná říkat nemusel. Není žádný důvod napětí ještě zvyšovat,“ řekl Novinkám a Právu.

Za útok na Fica může podle šéfky Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové hlavně silně rozdělená slovenská společnost. „K atmosféře v zemi jistě nepřispělo, že mnohými kandidáty byla vedena kampaň, která rozeštvávala společnost a využívala lží, včetně nevybíravých útoků na paní prezidentku Čaputovou,“ napsala Novinkám.

„Politici ze všech stran spektra by teď rozhodně společně měli přispět ke zklidnění situace,“ dodala Pekarová.

Ihned po útoku na Fica odsoudili čeští politici napříč spektrem veškeré druhy násilí a agrese. Ani to však některé komentátory na sítích neuklidnilo, nadávali na sítích opozici i vládním stranám, že náladu přiostřují i v Česku.

Eskalace emocí

K eskalaci emocí mezi tábory vládních a opozičních stran v poslední době skutečně značnou měrou přispěli sami politici. Koalice Spolu vytáhla v rámci evropské kampaně proti ANO vizuál, ve kterém jsou šéf hnutí Andrej Babiš a jeho lídryně voleb Klára Dostálová vyobrazeni s ruskými vlajkami a sloganem: „Rusko, pro tebe všecko“.

Vládní voliče to motivovalo k označování Babiše jako „kolaboranta“, „zrádce“, „zloděje“.

Jen pár hodin před atentátem na Roberta Fica zase zveřejnil předseda Babiš na svých sítích odkaz na video, které kritizuje rodinu Petra Fialy a její působení na brněnské Masarykově univerzitě.

Zanedlouho se pod příspěvkem objevila více než tisícovka komentářů, převážně odpůrců premiéra. Fiala se v komentářích dočkal označení „fialový hnus“, „hnůj“, „zrádce“ a podobně. Nepřímo se objevily i výzvy k násilí: „Je to prostě svině brejlatá, potřeboval by dostat přes hubu, hajzl.“ Nebo: „Ať chcípne, štěnice.“

Rakušan: Přijali jsme bezpečnostní opatření vůči chráněným osobám

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám