Hlavní obsah

Nemocnice zasažené povodní: Omezený provoz a škody za miliony

Z povodní se budou zaplavené nemocnice vzpamatovávat řadu měsíců. Kompletně pod vodou a bez elektřiny se na několik dnů ocitla bohumínská nemocnice, která začala s odklízením bahna a vyčíslováním škod. Zabrat tam dostaly drahé přístroje i vybavení. Odříznuta od příjezdové cesty je po řádění rozvodněného potoka psychiatrická nemocnice v Bílé Vodě, kam se v nejbližších týdnech pacienti nevrátí. V omezeném režimu fungují dočasně i další. Škody odhadují manažeři na miliony korun.

Povodeň zasáhla areál nemocnice v BohumíněVideo: Facebook/Svatopluk Němeček,X/Svatopluk Němeček

Článek

„Největší voda odešla. V některých budovách, hlavně budově A a B, kde je interna a chirurgie, máme ještě zaplavené sklepy a suterény,“ řekl Novinkám ředitel bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček.

Velká voda pronikla do všech budov a odstřihla celou nemocnici od proudu. „Zatopený máme ambulantní pavilon i všechny přízemní prostory včetně všech elektrorozvaděčů, takže jsme bez proudu. Od úterý začal technik postupně prověřovat, v jakém jsou stavu,“ přiblížil ředitel.

Válek: Nemocnice budou o víkendu v pohotovosti

Domácí

V některých místech bylo skoro půl metru vody, která neušetřila ani moderní přístroje a vybavení. Po několika dnech začali pracovníci nemocnice sčítat škody, odklízet bahno a za pomoci hasičů odčerpávat přebývající vodu.

„Myslím, že to bude práce na několik měsíců, než se všechno nahradí,“ zhodnotil stav Němeček.

Před povodní byli všichni pacienti včas evakuováni do bezpečí. Někteří se ale začali shánět po lécích, které užívají a dochází jim, ptají se i na termíny vyšetření, které měli touto dobou absolvovat. Nemocnici nezbývá než zajistit improvizované řešení. Spustit chtějí příští týden provizorní ambulanci, aby měli místní přístup ke zdravotní péči, a zprovoznit pavilon C, kde je léčebna dlouhodobě nemocných.

Škody Němeček odhaduje na mnoho milionů. Pokud se ukáže, že zatopené přístroje nepůjde zprovoznit, částka ještě naroste. „Část rentgenových přístrojů byla zatopena třeba z třiceti centimetrů a musí nám technik říct, jestli se dá přístroj ještě zprovoznit nebo ne. Je také zjevné, že byl úplně nový ambulantní trakt zaplaven do 40 centimetrů, včetně nábytku,“ popsal.

Bez elektřiny, vody a plynu byla kvůli zatopeným sklepům i Nemocnice AGEL v Jeseníku, která je klíčovým zařízením pro celý region. „Aktuálně běží provoz nemocnice v omezeném režimu, pozastaveny jsou plánované operace do 20. 9. 2024,“ řekla Novinkám mluvčí Radka Miloševská.

O vážné a akutní případy se ale postarat zvládají, stejně tak o hospitalizované. Prosí ale místní, aby v nejbližších dnech přicházeli jen se skutečně neodkladnými problémy.

Neobyvatelná psychiatrie

Před velkou vodou se stačilo včas schovat i dvacet pacientů, jedna zdravotní sestra a kocour Fido z Psychiatrické nemocnice Mariany Oranžské v Bílé Vodě, která je u hranic s Polskem. Dům, ve kterém sídlí jedna z terapeutických skupin, je hned vedle potoka, který v neděli ráno hrozil vylitím.

„Bohudík, že jsme je přesunuli. Za dvě tři hodinky spadl most a začala se dělat obrovská vodní nádrž před budovou,“ popsal Novinkám Jakub Matuška, náměstek ředitelky psychiatrické nemocnice, který evakuaci koordinoval.

Foto: Jakub Matuška

Psychiatrická nemocnice Marianny Oranžské v Bílé Vodě před záplavami

Celý dům odřízla voda. V úterý se k němu zaměstnanci dostali díky provizorní lávce, kterou vyrobili hasiči. „Chtěl bych dobrovolným hasičům z Bílé Vody velmi poděkovat za to, že nám pomohli se do domku dostat, aby si pacienti mohli pobrat své zbývající věci,“ vylíčil náměstek.

Foto: Jakub Matuška

Velká voda strhla most, kterým se dalo do budovy psychiatrické nemocnice v Bílé Vodě dostat.

Odcházeli narychlo. V oblasti také nešla elektřina a nebylo možné uvařit teplé jídlo. Pět dní se zásobami kuchyně vystačí, do větších obchodů na české straně se ale ještě v úterý nebylo z Bílé Vody možné dostat. Pracovníci museli na polskou stranu hranic. Tam byla cesta sjízdná.

Silnice na Jeseník by v nejbližší době už měly být taky. Do domku u potoka se ale pacienti v brzké době nevrátí.

„Dům je teď nepřístupný a řeším, aby nám někdo vyrobil lávku přes potok, abychom ho mohli obhospodařovat. Bohužel terapeutická skupina se tam v nejbližší době nevrátí, objekt je pro provoz nemocnice nepoužitelný,“ vysvětlil.

Všichni zaměstnanci si podle Matušky zaslouží poděkování. Společně zajistili chod oddělení a uklidnili nervózní pacienty, kterých má nemocnice v péči celkem 150.

Škody odhaduje do deseti milionů. Nejvíc byly zasaženy dva zatopené sklepy, kompletně byla zničena příjezdová cesta a část silnice. Hledají teď pro pacienty dlouhodobější udržitelné řešení, aby mohla jejich léčba probíhat dál ve stejném režimu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve středu řekl, že péče je pro všechny pacienty, kteří ji potřebují, zajištěna. V běžném režimu už funguje i Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která byla evakuována mezi prvními.

Válek: Na záplavy jsme připraveni. Až voda opadne, pomůžeme s kontrolou pitné vody

Domácí

Výběr článků

Načítám