Hlavní obsah

Nemocnice mají drahé přístroje, ale vyšetří na nich jen málo pacientů

V Praze do několika dnů, na východě Moravy až za pár měsíců. Čekací lhůty na vyšetření speciálním přístrojem PET/CT se mezi regiony liší a ukázalo se, že to není jen velkým náporem pacientů. Ministerstvo zdravotnictví z dat zjistilo, že některé nemocnice nevyužívají přístroj za přibližně sto milionů korun efektivně. Za den na něm nevyšetří ani deset pacientů, přesto jsou tam dlouhé lhůty.

Foto: Hana Szotkowská

Přístroj PET/CT představuje špičku v diagnostice onkologických onemocnění.

Článek

„Struktura personálu je stejná, jestliže děláte denně vyšetření deset nebo pět. Tam, kde je jich deset, je ale dvakrát vyšší dostupnost. A pak mi velmi vadí, když pracoviště, která dělají osm nebo pět vyšetření za den, žádají o nákup dalšího přístroje kvůli dlouhým čekacím dobám,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Pokud nejste schopni udělat na jednom přístroji deset vyšetření, tak si proč si myslíte, že když budete mít dva, tak se něco zlepší? Začněte na tom přístroji dělat další vyšetření,“ zdůraznil.

Nejmodernější PET/CT přístroje využívají lékaři v kardiologii, neurologii, pneumologii ale i onkologii, například ke snímání nádorových ložisek u pacientů s rakovinou.

Na vyšetření CT lidé čekají i několik měsíců

Domácí

Oproti starším modelům je technologie citlivější na zachycení i menších oblastí s poškozenými buňkami, zároveň je detailnější a kontrastnější. Pacient dostane méně radiofarmak a jeho ozáření je menší.

V Česku má PET/CT 17 nemocnic, z nichž čtyři dlouhodobě nevyšetří v pracovní den ani 10 pacientů. „Aspoň osm pacientů denně je naprosté minimum,“ upozornil Válek.

Zatímco třeba v Nemocnici Na Homolce vyšetřili na PET/CT loni v průměru 12,7 pacienta za pracovní den na přístroj (pozn. red. - data resortu nemocnice po vydání odmítla, v průměru podle ní šlo loni o 20 pacientů za den), v Nemocnici Jihlava to bylo 5,2 pacienta a v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem 5,1 pacienta. Nejlépe je na tom Proton Therapy Center Czech, kde denně odbaví přes dvacet lidí.

„Provozujeme jedno PET/CT, na kterém jsou prováděna vyšetření v souladu s požadavky specializovaných center,“ uvedl pro Novinky Jan Špelda, mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde loni za den vyšetřili v průměru jen sedm lidí.

„Počet je dán řadou aspektů. K hlavním patří složitost vyšetření, personál a úhradová limitace,“ vysvětlil důvody, proč se jim nedaří výkonnost zvýšit.

Redakce oslovila i další nemocnice s nízkým skóre, vyjádření však do uzávěrky neobdržela.

Trojnásobné rozdíly

Zástupci resortu upozorňují, že menší vytížení nemocnic neznamená, že se nemocní dostanou k vyšetření rychleji. V některých případech je to naopak.

„I mezi dlouhodobě funkčními centry jsou rozdíly téměř trojnásobné,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislav Dušek k výkonnosti.

Například v jihlavské nemocnici se pacienti k PET/CT vyšetření dostanou v průměru do osmi týdnů, ve Fakultní nemocnici v Plzni za jeden až čtyři týdny podle indikace.

Problém je ale složitější.

Vyšetření PET/CT je složité a kromě nutné předpřípravy stráví lidé v nemocnici zpravidla dvě až tři hodiny. Některá větší pracoviště proto mají dvojsměnný provoz nebo fungují o víkendech, díky čemuž pacientů pojmou více.

V některých regionech je dlouhodobě problém sehnat kvalifikované pracovníky. Ačkoliv se počty vyšetření v posledních letech zvyšují, spolu s tím narůstají i počty žádanek od pacientů. Nejen na nejmodernějším PET/CT.

Primář Městské nemocnice v Ostravě Jiří Kozák před nedávnem vysvětloval, že podobně žádané vyšetření - magnetickou rezonanci - dělají už i o víkendech, a přesto se jim čekací lhůty nedaří zkracovat. Přístrojů mají dost, i personálu. Počty pacientů ale stále narůstají.

Ministerstvo chce situaci řešit tím, že bude dávat finanční bonusy těm, kdo budou přístroje využívat naplno.

Počty vyšetření PET/CT
(Vyšetření na jednom přístroji za pracovní den)rok 2023
Proton Therapy Center Czech20,2
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze12,8
Nemocnice Na Homolce12,7** (18,8)
Nemocnice AGEL Nový Jičín10,9
FN Ostrava10,9
FN Plzeň10,6
Masarykův onkologický ústav10
Nemocnice České Budějovice9,3
FN Olomouc8,5** (15,24)
FN Hradec Králové7
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně6,3
Nemocnice Jihlava5,2
Masarykova nemocnice Ústí n. Labem5,1
Pardubická nemocnice*4,7
Nemocnice Chomutov*4,7
Krajská nemocnice Liberec*1,3
Ústřední vojenská nemocnice*0,7
* přístroj byl v provozu první rok či maximálně tři roky
** Nemocnice Na Homolce i FN Olomouc údaje resortu odmítají. Údaj podle nich nezohlednil např. nutnou odstávku strojů, reálně je vyšší (v závorce).
zdroj: Národní registr hrazených zdravotních služeb 2015-2023, Ústav zdravotnických informací a statistiky

Stovky lidí chtějí vyšetřit znaménka. Fronta zabrala třetinu Václavského náměstí

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám