Hlavní obsah

Nemocní senioři utekli před povodní, která jim zničila část domu. Manželům pomůže sbírka

Blížejov

Krušné chvíle zažívají manželé Jiří a Anna Knápkovi z Blížejova na Domažlicku. Před časem jejich dům zasáhla blesková povodeň a zničila celé přízemí. Nemocní senioři nemají peníze na opravu. Na jejich podporu proto vznikla sbírka.

Manželé Knápkovi z Blížejova ukazují svůj dům, který zasáhla blesková povodeňVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Živel v obci udeřil během letoška už několikrát. Vůbec nejhorší situace nastala 27. června, kdy se ulicemi valilo podle odhadů místních obyvatel až metr vody. Knápkovi to odnesli nejvíc. „Ještěže máme hořejšek a měli jsme kam utéct. Jinak bychom se utopili jako koťata,“ vyprávěli Novinkám manželé.

Protože mají oba zdravotní potíže, nestihli téměř nic zachránit. „Voda se tlačila, kudy mohla. Dokonce tekla i záchodem, neskutečné,“ líčila třiasedmdesátiletá Anna, jež v minulosti podstoupila operaci srdce.

Přízemí domu je zdevastované, tam i na zahradě zůstaly nánosy bahna. „Spodek nemůžeme vůbec používat. Oškrabal jsem, co jsem mohl. Čekáme, až to vyschne. Bojím se ale pouštět vysoušeče, abychom neplatili za elektriku jak blázen,“ přiznal se osmdesátiletý muž, jenž prodělal dvakrát rakovinu a má problémy se zády, takže se hůř pohybuje.

Seniora v Blížejově strhával při bleskové povodni proud, život mu zachránil soused

Domácí

Blesková povodeň u Knápkových řádila už v roce 2009. Tentokrát ale byla ještě silnější. „Tehdy jsem ještě zvládl opravy sám, ale teď už na to nestačím,“ přiznal Jiří. „Náš dům se od té doby stal nepojistitelný. Alespoň tak nám to zdůvodnily pojišťovny,“ doplnil.

Senioři by rádi dům zrekonstruovali. Na jejich podporu proto vznikla sbírka na platformě Donio. „Nechceme svůj domov opustit. Rádi bychom tady s pomocí dobrých lidí důstojně dožili,“ svěřili se. Vybrané peníze půjdou na opravu přízemí a vybavení domácnosti.

Starosta Blížejova Jiří Červenka (Blížejovsko 8) potvrdil, že poškozených bylo zhruba 30 tamějších domů. Škody přesáhly dvacet milionů korun. Obec už plánuje nové protipovodňové zábrany.

Blížejov na Domažlicku zasáhla blesková povodeňVideo: Patrik Biskup, Novinky

V obci na Vyškovsku oslavili hody, pak je smetla blesková povodeň

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám