Hlavní obsah

Nelegálního prodejce sádla čeká tučná pokuta

S obstaráním potřebných povolení a bohužel ani s hygienou, která je v tomto případě bezpodmínečně nutná, si hlavu příliš nelámal výrobce sýrů, masných pochutin a sádla na prodej z Vyškovska. Podnikatele prodávajícího zboží na internetu, jemuž nelegální výrobnu navštívila kontrola, nyní čeká velmi „mastná“ pokuta.

Foto: Archiv SVS

Některé potraviny určené k prodeji se vyráběly pod širým nebem

Článek

„Inspektoři Státní veterinární (SVS) Jihomoravského kraje objevili na Vyškovsku nelegální výrobnu sýrů, masných výrobků a sádla. Nebezpečné potraviny byly neškodně zlikvidovány, provozovateli hrozí za vážná vícečetná porušení legislativy pokuta až do výše padesáti milionů korun,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Dodal, že veterinární inspektoři zjistili podezření na možnou nelegální činnost v rámci pravidelné kontroly internetové nabídky potravin pro okres Vyškov. Podezření se následně potvrdilo při kontrole před několika dny.

Foto: Archiv SVS

Znehodnocené potraviny určené k likvidaci

„Inspektoři na místě zjistili, že v provozu, který není pro tuto činnost schválen a registrován krajskou veterinární správou, probíhala výroba potravin. Část výroby navíc běžela v nevyhovujících podmínkách pod širým nebem. Potraviny vyrobené v provozovně bez schválení a v popsaných podmínkách mají neznámý původ a nelze je považovat za bezpečné,“ uvedl Petr Vorlíček.

V provozovně se v době kontroly nacházelo přes třicet kilo živočišných produktů. Jednalo se o sýry, sádlo a masné výrobky. Potenciálně nebezpečné potraviny inspektoři znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele. Část surovin použitých pro výrobu pocházela od vlastních zvířat. Při kontrole hospodářství bylo navíc zjištěno také několik porušení plemenářského zákona.

Veterináři našli v pražském řeznictví 250 kg závadného masa

Ekonomika

Výběr článků

Načítám