Hlavní obsah

Některé školy ruší výuku, univerzity odkládají semestr

Kvůli velké vodě zůstanou v pondělí uzavřeny školy v nejvíce postižených městech, jako je Bohumín, Opava či Krnov. V Ostravě zůstanou otevřené, ale rodiče do nich nemusejí děti posílat. Také některé střední školy vyhlašují ředitelské volno a moravské univerzity odkládají začátek akademického roku.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Povodňová situace 15. září 2024 v Krnově, který zaalila voda řeky Opavy a Opavice.

Článek

„Chceme vyzvat rodiče, aby v zasažených oblastech děti do škol neposílali a nechali je doma. Školám jsme nenařídili ředitelské volno, ale když děti nepřijdou, bude to nějakým způsobem akceptováno. Myslím si, že je i v zájmu těch postižených lokalit, aby v ulicích byl v pondělí pohyb co nejmenší. Pokud voda opadne, čeká nás úklid a obnova lokalit,“ řekl novinářům ostravský primátor Jan Dohnal (ODS).

Připomněl, že doprava ve městě je ochromena, zatopeno bylo například nádraží ve Svinově a neprůjezdná je i řada silnic.

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO), jehož úřad zřizuje střední školy, se nechal slyšet, že jejich ředitelé mohou vyhlásit ředitelské volno až na pět dní.

„Byli bychom rádi, kdyby tu kompetenci využili. Vyčleňujeme teď také školy a školky, které budou mít povinnost přijímat třeba děti záchranářů nebo i povodněmi postižených občanů. Předpokládám, že v oblastech, které zasaženy nebyly a školy jsou tam v pořádku, se bude fungovat normálně,“ řekl.

Dlouho do noci uklízeli, ráno přišla ještě větší vlna. Hradec nad Moravicí to spláchlo dvakrát po sobě

Domácí

Ředitelské volno i distanční výuka

Několik středních škol ve Zlínském kraji už ředitelské volno vyhlásilo. Týká se to například Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště, Gymnázia Uherské Hradiště, Integrované střední školy Valašské Meziříčí, Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí i tamní stavební průmyslové školy. Jiné odložily pondělní výuku, některé ji zrušily a od úterka přecházejí na distanční model.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na síti X vydal pro ředitele návod, jak mohou v mimořádných situacích postupovat. Vyhlásit ředitelské volno mají právo jen na pět dní školního roku, jenže často už zkraje školního roku mají ředitelé naplánováno, jak s ním naloží.

Využít mohou další možnosti, kdy lze požádat o změnu organizace školního řádu z mimořádných závažných důvodů. O žádosti rozhoduje ministerstvo.

Variantou je i to, že ředitel rozhodne na základě krizového opatření podle krizového zákona o přechodu z prezenčního na distanční vzdělávání. Týká se to ale jen krajů, kde byl vyhlášen stav nebezpečí.

„V tuto chvíli je nejpodstatnější zajistit bezpečí lidí. Informace k možným úpravám v organizaci výuky rozesíláme školám i jejich zřizovatelům, pro které jsme zřídili rovněž konzultační linky,“ uvedl Bek na síti.

Ostrava bude po železnici nedostupná zřejmě celý příští týden

Ekonomika

Pro odklad začátku akademického roku se rozhodla Masarykova univerzita v Brně. „Informace z Bezpečnostního a krizového výboru Masarykovy univerzity uvádí, že dopravní dostupnost je složitá. Spousta lidí má teď úplně jiné starosti, potýkají se s následky záplav,“ uvedl rektor univerzity Martin Bareš.

Podle něj jsou mezi postiženými nejen studenti, ale i pedagogové.

Výuku v příštím týdnu zrušila kvůli povodním i zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB).

Bek pro takové kroky vyjádřil pochopení. „Rozhodnutí rektorů či děkanů o posunutí začátku výuky považuji za moudré nejen s ohledem na studenty přímo zasažené povodněmi, ale také s ohledem na dopravní komplikace, které lze počátkem týdne očekávat v řadě regionů,“ napsal.

Jsme odříznuti od zbytku světa, hlásí Višňová na Frýdlantsku

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Ukrajina nabízí zaplavenému Česku pomoc

Ukrajina České republice nabídla jak personální, tak i materiální pomoc při odstraňování následků povodní. Novinkám to sdělila Mariana Wernerová z tiskového...

Zkáza Hanušovic na záběrech z dronu

Hanušovice na Šumpersku v neděli dopoledne zaplavila povodňová vlna. Její příchod byl rychlý a nečekaný, a lidé se tak vesměs nestihli evakuovat a zůstali...

Lidé už mohou čerpat mimořádnou pomoc

Lidé zasažení záplavami mohou už nyní čerpat od Úřadu práce okamžitou mimořádnou pomoc. Upozornil na to premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že postižená domácnost...

Výběr článků

Načítám