Hlavní obsah

„Někomu v ANO překážím.“ V Ostravě odvolali náměstkyni primátora Tichánkovou

Ostrava

Po necelém roce a půl, co proběhly poslední změny ve vedení města Ostravy, kdy byl z funkce odvolán tehdejší primátor Tomáš Macura a jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová (všichni z hnutí ANO), se v čele moravskoslezské metropole opět dějí změny. Ve středu ráno zastupitelé odvolali z funkce náměstkyni primátora Hanu Tichánkovou (ANO).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Odvolaná náměstkyně ostravského primátora z hnutí ANO Hana Tichánková

Článek

Ta byla ve městě zodpovědná za strategický rozvoj, územní plánování a stavební řád. Návrh na její odvolání předložilo přímo hnutí ANO, které tvrdí, že nebylo spokojené s její prací. To však Tichánková odmítá.

Zastupitelé schválili hned v úvodu zastupitelstva návrh na personální změny ve vedení města. Poté vystoupila Hana Tichánková, aby sdělila zastupitelstvu svůj pohled na věc.

„Návrh na mé odvolání ze strany klubu zastupitelů ANO je pro mě zklamáním, nicméně podobné věci jsou součástí politického života. Každý musí počítat s tím, že se mu to může stát,“ řekla zastupitelům.

Senátorem se stal hned v prvním kole. Úspěch přičítám značce ANO, říká ostravský starosta Bednář

Volby do Senátu

Dodala, že zarážející a smutné je to, jakým způsobem jsou tato politická rozhodnutí dělána v praxi, čímž narážela i na odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Tichánková: Někomu překážím v jeho ambicích

„Je mi líto, že se tyto způsoby nevyhnuly ani našemu hnutí. Nikdo přitom k mé práci neměl námitky a výhrady, až včera večer jsem se dozvěděla, že jsem ztratila důvěru, a objevila se kritika k mé osobě,“ líčila Tichánková s tím, že musí všem říci nahlas celou pravdu.

„Ve skutečnosti se totiž jedná o to, že někomu v ANO překážím v jeho ambicích. Ten někdo je starosta Slezské Ostravy Richard Vereš. V ANO na Ostravsku je kartel lidí, kteří jsou propojeni silnými rodinnými a osobními vazbami a baží po politickém vlivu a funkcích. To není dobrá zpráva pro naše občany a voliče,“ shrnula svou řeč Tichánková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Archiv: Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš, vedle něj odvolaná náměstkyně ostravského primátora Hana Tichánková. Oba z hnutí ANO

Vereš: Existovala dlouhodobá nespokojenost s její prací

„V hnutí ANO platí, že každý skládá účty za svou práci. V tomto případě byly zastupitelský klub i vedení oblastní organizace dlouhodobě nespokojeny s prací paní náměstkyně. Proto bylo rozhodnuto o této interní výměně jednoho člena rady za hnutí ANO,“ uvedl předseda ostravské oblastní organizace hnutí Richard Vereš.

Samotná výměna byla podle něj jednomyslně schválena oblastním předsednictvem hnutí i zastupitelským klubem hnutí při zastupitelstvu města Ostravy. Následně byla projednána i s koaličními partnery.

Pro odvolání Hany Tichánkové z funkce náměstkyně primátora na zastupitelstvu hlasovalo 44 zastupitelů, devět se zdrželo. Novou členkou rady města byla následně z hnutí ANO zvolena Markéta Langrová, která převzala resort po odvolané Tichánkové, což je územní plánování a stavební řád. Strategický rozvoj dostala nově na starost náměstkyně primátora z hnutí ANO Lucie Baránková Vilamová. Po odvolání Tichánkové se v Ostravě snížil počet náměstků z osmi na sedm, Langrová je radní.

Vondrák s Macurou jsou i dnes rádi, že podpořili Pavla na úkor Babiše

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám