Hlavní obsah

Někdejší slavný Prior v Brně odpočítává poslední dny svého života

Brno

Při otevření to byla velká sláva. A kdo z venkovanů tehdy v roce 1984 přijel za nákupy do Brna, nemohl minout stavbu ve stylu brutalismu pod hlavním nádražím. Vždyť právě zde, tedy aspoň občas, se s trochou štěstí nebo známostí daly koupit i rifle či barevná televize nebo jiné nedostatkové zboží. Její dny jsou však sečteny. Především pěších se dotknou v těchto dnech začínající změny, které vyvrcholí listopadovým bouráním.

Někdejší slavný prior v Brně odpočítává poslední dny svého životaVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Někdejší Prior se stal výkladní skříní města a o návštěvníky neměl nouzi už proto, že byl na trase na autobusové nádraží Zvonařka a procházelo zde až sedmdesát tisíc lidí denně.

V devadesátých letech obchodní dům Tesco, který dostal název i OC Dornych, na cestě ke Zvonařce zůstal, ovšem jeho sláva začala upadat. Zvláště po roce 2005, kdy se v jeho těsném sousedství otevřelo mnohem modernější centrum Vaňkovka.

Konec je na dohled. Obchody zde budou fungovat už jen do konce října a v listopadu, tedy přesně po čtyřiceti letech od otevření, začne jeho postupná demolice.

Bývalý Prior v Brně padne v roce svých čtyřicátých narozenin

Tipy a trendy
Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vstup z přízemí do Tesca pod nádražím v Brně. Obrázek, který už brzo bude patřit do historie.

„Víme to už skoro dva roky. My budeme ve vedlejší Vaňkovce. Každý si musel najít náhradní místo pro svoje služby,“ říká paní v malém zámečnictví. Právě malometrážních obchůdků a služeb tohoto typu je v současném Tescu celá řada. Mnoho z nich, zvláště z terasy kolem obchoďáku, se však už odstěhovalo.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Kolem obchodního domu už panuje čilý stavební ruch, který předchází demolici.

Pěší povedou směrové tabule

Začínající demolice se zatím dotkne především pěšího provozu v okolí stavby, kde už nyní vznikají kvůli stavebnímu ruchu některé obchůzkové trasy. Kvůli přeložkám inženýrských sítí se bude pracovat jak na parkovišti před OC Dornych, tak na chodníku na této straně ulice.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Chodcům pomohou v orientaci u stavby směrové tabule.

Průchozí nebudou ani čtyři přechody a chodník v křižovatce Úzké a Uhelné. Náhradní trasa pro chodce vede přes parkoviště za budovou OC Dornych.

Pro odlehčení pravého odbočení do ulice Úzká povede objízdná trasa směrem na Poříčí přes ulice Dornych, Plotní a Zvonařka. Ulice Úzká bude průjezdná v režimu 1+1,“ informovala o některých omezeních Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.

Galerie Vaňkovka zůstane po celou dobu demolice Obchodního centra Dornych otevřena. Zajištěn zůstane jak průchod z podchodu od hlavního nádraží, tak přístup na lávku nad ulicí Úzká,“ doplňuje Tomáš Knop, ředitel Galerie Vaňkovka Brno.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Demolice Tesca zčásti omezí i frekventovanou dopravu v ulici Úzká.

Centrum města se rozšiřuje

Jak dodal, frekventovaná lávka mezi Tescem a Vaňkovkou bude nepřístupná pouze několik dní v souvislosti s montáží nových pohyblivých schodů. Rušná pěší trasa mezi podchodem pod vlakovým nádražím a přechodem pro chodce přes ulici Úzká pak bude v některých fázích demolice vedena blíže ulici Dornych.

„Počítá se ale s přehledným značením,“ doplnil Tomáš Knop. Vlastní demolice začne v polovině listopadu. Teprve po ní začne developer se stavbou nového projektu Dornych, který má být hotov v roce 2007 a nabídne komplex menších staveb s odpočinkovými zónami s cílem rozšířit stávající centrum města, které se pomalu stěhuje do této dříve nevzhledné oblasti Brna.

V Praze zmizí další relikt socialismu. Některým návrh na přestavbu Prioru připomíná panelák

Domácí

Výběr článků

Načítám