Článek
V Hospůdce u veselého mandlu bylo krátce po 20. hodině jen pár hostů. Většina odešla domů. „Trochu mě to mrzí. Myslel jsem, že nás podpoří ve větší míře, asi se ale bojí,“ řekl Právu majitel restaurace Petr Studecký. „Snad zůstanou zítra,“ dodal.
Zdůraznil, že covidovou situaci nechce zlehčovat. „Ale pokud jsme opakovaně omezováni v možnosti udržet při životě naše provozy, musíme se ozvat. Postrádáme jakoukoliv koncepci, jedeme v systému brzda – plyn a naše budoucnost je nejistá. Pomalu, ale jistě, tato chaotická nařízení naše živnosti likvidují,“ připomněl Studecký nelehkou situaci provozovatelů restaurací.
Jsem už na pokraji sil, řekl majitel otevřené restaurace. A policie dorazila
Policejní kontroly a případného finančního postihu za porušení nařízení se neobává. „Nebojím se, a kdyby, tak ten první krok k návratu do normálu, co jsme učinili, za to stojí,“ dodal.
Zhruba 30 lidí zůstalo i po 20 hodině sedět v restauraci pivovaru Monopol. Přibližně stejný počet byl i v restauraci Luna. „Dokud nás nevyhodí,“ notovali si při odpovědi na dotaz Práva, jak dlouho ještě posedí. „Tepličtí hospodští mají náš respekt, za to že se vládě postavili,“ dodali.
Policejní auta byla v ulicích Teplic po celý večer v pohybu. Nepřetržitě projížděla městem, ale do 21. hodiny redaktor Práva nezaznamenal jedinou kontrolu otevřené provozovny. To jinde v zemi tou dobou už v otevřených podnicích byli policisté.
Policejní zátah na otevřené hospody začal
Na společném postupu zahrnujícím nedodržení uzavírací doby ve 20 hodin a vyvěšení státní vlajky se ve středu dopoledne dohodlo 17 provozovatelů 22 restaurací v Teplicích a okolí.
Postupně se přidaly i další podniky po celé ČR.
„Nesouhlasíme s nesystémovými opatřeními vlády omezujícími provoz restaurací. Přestože dodržujeme veškerá hygienická opatření, jsme bez jakýchkoliv podložených důkazů označováni za jednoho z hlavních viníků zhoršujícího se stavu epidemie. Stali jsme se obětním beránkem chaotických rozhodnutí naší vlády,“ řekl Právu za restauratéry Tomáš Kolařík.
Spolu s kolegy jsou přesvědčeni, že v době, kdy jsou otevřená a narvaná obchodní centra, je omezování restaurací, kde se zdaleka nekumuluje tolik lidí, bezvýznamné. „Pro někoho se může zdát, že se jedná o pouhé dvě hodiny, ale pro nás to jsou nejdražší hodiny naší provozní doby,“ zdůraznil, proč restaurace zvolily proti vládním restrikcím formu rebelie.