Hlavní obsah

Největší absentéři ve Sněmovně: Babiš, Černochová, Fiala i Válek

Pokud by byli placení od hodiny v jednacím sále, blížily by se platy některých poslanců k platům běžných zaměstnanců. Jak ukazuje statistika Sněmovny, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) není jediným politikem, který se hlasování v parlamentu spíš neúčastní. K častým absentérům patří i lídr ANO Andrej Babiš a členové vlády.

Foto: Novinky

ZÁKULISÍ: Poslanecká sněmovna

Článek

Vůbec nejhorší docházku k hlasovacímu zařízení má poslanec ANO Milan Wenzl, který sám sebe na sklonku loňského roku na Praze 15 zvolil za „čestného občana“. Wenzl se ve Sněmovně účastní v průměru čtyř z deseti hlasování, k 25. červnu měl účast 41,5 procenta.

Jen o něco málo častěji do Sněmovny dochází Babiš, v průměru ani ne na každé druhé hlasování, k 25. červnu měl účast 46,8 procenta.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová oba kolegy omlouvá. „Pan Wenzl prodělal těžkou nemoc. A pan předseda se za poslední dobu hodně zlepšil,“ doplnila k Babišovi.

Ten v minulém volebním období, kdy byl premiérem, docházel jen na každé páté hlasování, jeho účast dosahovala hodnoty jen lehce přes 21 procent.

Nevalnou účast ve Sněmovně mají za ANO i lékař Julius Špičák (51,5 procenta) nebo bývalý šéf klubu Jaroslav Faltýnek (55,7 procenta).

ODS: nejčastěji chybí Černochová

Z vládních stran chodí nejméně často do Sněmovny členové vlády. Z poslaneckého klubu ODS je největší hříšnicí ministryně Jana Černochová (48procentní účast), následují ji premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Jejich účast v hlasování činila na konci června shodně 56,3 procenta.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda nevnímá účast kolegů za nízkou. „V tomto volebním období Poslanecká sněmovna zasedá enormně často. Opozice je zuřivá a nesmiřitelná, trávíme tu kvůli tomu hrozně času. Proto mi účast ministrů na úrovni 50 až 55 procent, v době, kdy jsme členy EU a ministři jezdí na různá jednání, připadá velmi slušná,“ řekl Novinkám. Připomněl, že schůzí poslanců bylo od konce roku 2021 už 109.

Odchod z vlády neřešíme, řekl Bartoš

Eurovolby

„Pan premiér je na jednání Sněmovny vždy, když mu to program dovolí,“ poznamenala mluvčí Fialy Lucie Ješátková.

Z TOP 09 nejčastěji chybí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (účast 52 procent), ze STAN zase předseda a ministr vnitra Vít Rakušan (54,9 procenta).

Mezi piráty a lidovci velcí absentéři nejsou, předseda KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka se účastnil v 67 procentech hlasování, předseda pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v 70 procentech.

V klubu SPD často chybí poslanec Jaroslav Foldyna, který zatím přišel jen na 57 procent hlasování, což omlouvá zdravotními důvody, za ním následuje šéf klubu Radim Fiala s 58,5 procenta.

Účast ministrů na jednání Sněmovny bývala slabší i v předchozích volebních obdobích. V programovém prohlášení vlády se kvůli tomu kabinet zavazuje, že zváží klouzavý mandát. Podle Bendy by to však byla chyba. „Já jsem byl vždycky proti, protože pak by někteří ministři do Sněmovny nechodili vůbec,“ poznamenal.

Změna by se navíc nedotkla ministrů senátorů, jakým je například Bek. Senátoři totiž na rozdíl od poslanců nemají náhradníka, v případě, že by jim účastí ve vládě zanikl mandát, musely by být vypsány volby.

ANO mění v EU frakci, ale o evropskou politiku mu nejde, míní odborníci

Domácí

Výběr článků

Načítám