Článek
Do soutěže se přihlásilo 90 kuchařských týmů ze školních jídelen z celé České republiky. Ve finále se pak na základě výběru nejlepších receptů porotou ocitlo šest týmů z Čech a čtyři z Moravy. Ty se přijely utkat ve finálovém "desetisouboji" na MŠ a ZŠ Chelčického v Praze.
„Ta kritéria byla zejména, že pokrmy jsou běžně na jídelním lístku školy, že jídlo bylo z drůbežího masa a také jako prevence dětské obezity," řekla Novinkám ředitelka soutěže Alena Strosserová.
Dětští strávníci, na kterých byla jednotlivá jídla „testována“, jsou prý z pokrmů nadšení.
„Museli jsme to vařit i dětem, všem to chutnalo a všichni nám moc fandí,“ svěřila se Novinkám zapálená kuchařka Jitka Vykydalová ze základní školy Felberova ve Svitavách. Její tým připravil zapečené krůtí medailonky s kuskusem, brokolicí a sýrem a jako dezert tvarohový krém s ovocem.
Akce pořádaná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a Společností pro výživu se konala již po čtvrté. Podle organizátorů má každá jídelna zásobu receptů chutných a zdravých pokrmů a umí je upravit tak, aby nadchly leckdy vybíravé a nespokojené děti.
Vítězný recept, který získal nejlepší hodnocení odborné poroty, vytvořil kuchařský tým z pražského Středního odborného učiliště U Krbu. Zabodoval s konfitovaným kuřecím prsem, obaleným v anglické slanině s kapustovým pyré a glazírovanou červenou cibulkou a polévkou z červené řepy s tvarohovými nočky.