Hlavní obsah

Nejistota kolem lyžování v Bedřichově pokračuje. Developer potvrdil, že chce na sjezdovkách stavět

Budoucnost skiareálu v horském středisku v Bedřichově v Jizerských horách je dál nejasná. Část pozemků i budovy, bez nichž nemohou být vleky v provozu, totiž letos koupila firma, která buduje a prodává rezidence a apartmány.

Foto: Michael Polák, Novinky

Část skiareálu v Bedřichově

Článek

Pozemky i budovy developerovi prodal dosavadní provozovatel skiareálu, TJ Bižuterie.

Jednatel a spolumajitel developerské firmy Adam Kuchař měl ve čtvrtek na setkání s obyvateli Bedřichova představit, jaké má coby nový spolumajitel se skiareálem plány. K tomu ale vlastně nedošlo. O konkrétních záměrech se developer bavit nechtěl. Obyvatele Bedřichova ujistil, že lyžování podporuje. A potvrdil, že na pozemcích na sjezdovkách, které mu patří, plánuje developerské projekty.

„Každému už je asi dnes jasné, že ten projekt se bude financovat z developmentu. My na těch pozemcích, které už dnes na sjezdovkách vlastníme, development realizovat plánujeme,“ potvrdil Kuchař.

Konec lyžování v Bedřichově? Prodej části skiareálu apartmánovému developerovi vyvolal pozdvižení

Domácí

Jeho firma Niseko dnes vlastní 5,5 tisíce metrů čtverečních na sjezdovce Malinovka a 3 tisíce metrů na sjezdovce Pastviny. A k tomu má s TJ Bižuterie podepsanou opci na odkup dalších sedmi tisíc metrů čtverečních na Malinovce.

Niseku také patří budovy u dojezdů obou sjezdovek. Bez těchto budov nemohou být vleky v provozu. Kuchař proto v Bedřichově ujistil, že tyto budovy zatím bezúplatně poskytne TJ Bižuterie, aby mohla areál v nadcházející zimní sezoně provozovat.

To tady rozebírat nebudeme

Jak to bude s provozem skiareálu během dalších sezon, zatím není jasné. „Tady je trochu míč na straně obce, aby přišla s prioritami, jakým způsobem to řešit budeme,“ doplnil developer.

Oznámil také, že pozemky, na které má sjednanou opci, chce bezúplatně převést na obec. Jaké záměry má s pozemky, které mu zůstanou, nechtěl rozvádět. „To tady nebudeme rozebírat,“ řekl doslova. „Nejsme na to připravení. Jednání teprve začínají, jsou v počáteční fázi,“ vysvětlil.

Kvůli obavám ze záměrů developera v obci vznikl Spolek pro záchranu sjezdového lyžování v Bedřichově. Jeho předseda Michal Plíšek Novinkám řekl, že ho čtvrteční veřejné jednání nepřesvědčilo. „Byli jsme plni očekávání toho, že se dovíme nějakou vizi, ale nedozvěděli jsme se nic konkrétního. Byl jsem až zaskočený, že se nic neodprezentovalo, byť to bylo přislíbeno,“ popsal Plíšek.

Obec obavy nemá

Developerská firma Niseko už v Bedřichově postavila apartmány u místního stadionu, tedy u startu tradiční Jizerské padesátky, a teď buduje projekt na místě bývalého Lidového domu, který býval jedním z center společenského života v obci.

Starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov) Novinkám už na konci dubna řekl, že vedení obce ze záměrů developera obavy nemá. „My samozřejmě vše řádně projednáme. Pokud by mělo dojít na zásahy do územního plánu, tak to bude schvalovat široká veřejnost třeba ve formě referenda. Já jako starosta ani my jako zastupitelé si nechceme brát pravomoc rozhodovat za občany,“ řekl starosta.

Technický sníh přírodě neškodí, vlekaři ale musí lépe hospodařit s vodou

Věda a školy

Výběr článků

Načítám