Hlavní obsah

Nejen zbraně. Ukrajinci od Čechů nadšeně kupují zařízení na výrobu tepla a energie

Nejen zbraně, ale také kogenerační jednotky vyrábějící společně teplo a energii jsou pro Ukrajinu bránící se ruské agresi cenné zboží. A právě v nich se daří českým firmám, které za poslední rok Ukrajině dodaly tři desítky těchto energetických zdrojů a zaujímají podle vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného zhruba 35 procent ukrajinského trhu s touto komoditou. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzdvihl v rámci české pomoci Ukrajině v její obnově dodávky úpraven vody či zdravotnického zařízení.

Foto: Jan Menšík, Novinky

České firmy dodávají na Ukrajinu kogenerační jednotky na výrobu tepla a energie (v pozadí). Uprostřed Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci k zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny 1. 7. 2024.

Článek

„Česká republika patří k významným podporovatelům Ukrajiny prakticky od okamžiku, kdy byla Ukrajina brutálně napadena ruskou agresí. Naše podpora je mnohostranná. Kromě dodávek vojenského materiálu se týká i oblasti humanitární, rozvojové a samozřejmě ekonomické podpory. Dodáváme věci, které opravdu pomáhají zlepšit nebo vůbec udržet každodenní život obyvatel Ukrajiny,“ prohlásil v pondělí premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci k zapojení tuzemských firem do rekonstrukce Ukrajiny.

Zájem realizovat se na obnově válkou poničené zemi mají stovky českých firem, řada z nich se tam etablovala a úspěšně dodává své výrobky, jak se mohly v červnu přímo na Ukrajině přesvědčit také Novinky. České firmy například pomohly vybavit protiletecký kryt přebudovaný na porodní oddělení ve Lvově, gynekologické ordinace v Kyjevě, ale také řadu dalších zdravotních institucí, například v Charkově či Dnipru. Zraněné na východní Ukrajině pak také pomáhají mezi nemocnice převážet dva speciálně upravené autobusy darované Českem.

Česko navíc převzalo patronát nad Dněpropetrovskou oblastí na východě Ukrajiny, kde například minulý měsíc předal v oblasti okolo města Kryvyj Rih vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný úpravny vody zajišťující čistou a pitnou vodu pro zhruba 130 tisíc lidí. Ty dodala v hodnotě 80 milionů společnost Colt CZ.

„Život v chladu a ve tmě.“ Ukrajinci se po ruských úderech na elektrárny chystají na krutou zimu

Evropa

Potenciál do budoucna

Jednou z nejpotřebnějších věcí pro Ukrajince jsou ale také kogenerační jednotky vyrábějící teplo a energii a vypomáhající ukrajinské energetické soustavě. Právě kritická infrastruktura čelí na Ukrajině častým útokům ruských raket a dronů s cílem vyřadit dodávky energie a tepla a ztížit tak život obráncům i běžným obyvatelům.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný si prohlíží kogenerační jednotku dodanou na Ukrajinu, jež zásobuje energií část nemocnice a část východoukrajinského města.

„Velké ukrajinské elektrárny jsou často terčem ruské agrese. Abychom to nějak dokázali nahradit, tak Ukrajině pomáhají právě české kogenerační jednotky,“ vyzdvihl formu pomoci Fiala.

Česko nakoupí pro Ukrajinu munici za 865 milionů

Domácí

„Dneska je kogenerační jednotka na Ukrajině jedna z nejpopulárnějších a nejžádanějších komodit. V tuto chvíli české firmy zaujímají cca 35 procent ukrajinského trhu kogeneračních jednotek. A to skýtá i velký potenciál do budoucnosti,“ přiblížil Kopečný s tím, že je třeba dál pracovat, aby tento potenciál byl i nadále proměňován ve skutečné výsledky přímo na místech postižených válkou.

Jednou z úspěšných firem je společnost GENTEC, která v Česku vyrábí a na Ukrajinu dodala během deseti měsíců bezmála tři desítky kogeneračních jednotek, jež zajišťují teplo a energii pro tisíce domácností, nemocnic, škol, průmyslových podniků a dalších institucí. A právě třicátý kus, který na Ukrajinu zamíří, si v pondělí prohlédl premiér Fiala na výstavišti v pražských Holešovicích.

Je těžší je zasáhnout

„Je to příklad toho, co děláme, jak to v praxi funguje, jak jsou naše firmy úspěšné,“ ocenil Fiala úspěch firmy v mezinárodním prostředí, kdy GENTEC opakovaně zvítězila v mezinárodních tendrech na dodávky jednotek na Ukrajinu a dokázala zaujmout zahraniční investory a instituce. Důležitosti decentralizovat energetické zdroje kvůli ruským útokům si jsou vědomy i ukrajinské samosprávy, proto připravují velké zakázky na dodávky jednotek, jež je kvůli menší velikosti těžší zasáhnout a vyřadit z provozu.

„Podařilo se nám uspět v celosvětové konkurenci s našimi kogeneračních jednotkami vyvíjenými a vyráběnými v ČR. V současné době je GENTEC díky tomu druhý největší dodavatel kogeneračních jednotek na Ukrajinu. Dokončené i běžící projekty přesahují finanční objem 400 milionů korun a pracujeme na přípravě dalších projektů. Plánujeme také navyšovat výrobní kapacitu v ČR, protože obnova ukrajinské energetiky bude běh na dlouhou trať,“ přiblížil ředitel společnosti Václav Klein.

Česko na rekonstrukci Ukrajiny přispívá půlmiliardou ročně. Primárně jsou podle Kopečného ale peníze v mezinárodních finančních institucích, jako jsou například Evropská investiční banka, Evropská rekonstrukční rozvojová banka či americká rozvojová agentura. Jak nedávno řekl Kopečný v rozhovoru pro Novinky, česká strategie je pomáhat firmám sáhnout si na prostředky z těchto institucí, propojovat je s ukrajinskými partnery a dodávat na Ukrajinu přímo konkrétní výrobky místo posílání peněz, protože tak všechny peníze zůstávají tuzemským firmám a promítají se následně i do státní kasy.

Kopečný: Mnohým Ukrajincům by se víc líbily peníze než konkrétní věci

Domácí
Související témata:
Kogenerace

Výběr článků

Načítám