Hlavní obsah

Nedělní blesková bouře zničila ve Stachách rodinnou sklárnu. Pojistku majitel neměl

Stachy

Totální zkáza. Tak popisuje nedělní bouřku Jiří Kozel, který ve Stachách na Prachaticku provozuje sklárnu. Tou se prohnala metrová vlna a zničila nejen vybavení, ale i všechny výrobky. Škody jdou do milionů korun. Sklo tu v pronajatých prostorech vyrábí od roku 2011 a ve sklárně pracuje celá rodina. Všichni nyní přišli o práci. Vybavení totiž neměl Jiří Kozel pojištěné.

Zaplavená sklárna ve StacháchVideo: Jiří Kozel

Článek

„Sklárnou se v neděli prohnala přes metr vysoká vlna a smetla veškeré vybavení. Rychlost povodně byla tak velká, že se nedalo nic zachránit. Na pomoc nám přijeli čtyři jednotky dobrovolných hasičů z okolních obcí,“ popsal Jiří Kozel.

Foto: Jiří Kozel

Vyplavená sklárna

Poté, co voda opadla a sklář se podíval dovnitř, měl slzy v očích. „Výsledek katastrofální. V ten moment se ve mě střídal pocit zmaru, naštvanosti, zoufalství a byl jsem rozhodnutý, že sklárnu zavřu. Zničené všechny čtyři pece, vybavení, sklářské výrobky,“ pokračuje sklář.

Foto: Jiří Kozel

Zničené vybavení i výrobky

Voda mu sklárnu už vyplavila před dvěma lety, a to dvakrát během 14 dnů. Tehdy to ale nevzdal. „Prošli jsme si za ta léta několika krizemi. Ať to byla povodeň, covid či energetická krize. Vždycky jsme to zvládli, sklárna je náš život, naše radost,“ dodal Kozel.

Foto: Jiří Kozel

Vyplavená sklárna

Po nedělní bouřce byl ale rozhodnut, že s výrobou skla skončí. Sklárnu ani vybavení v ní nemá pojištěné a obnova bude stát hodně peněz, odhadem čtyři miliony korun.

„Bohužel pojištění nemám, nejsem majitelem objektu a přiznávám, že jsem to neřešil. V pondělí jsme celá rodina usedli a diskutovali co dál. Nakonec padlo rozhodnutí pokračovat. Zítra ráno vyrazíme uklízet. Něco zaplatíme z úspor a budeme shánět peníze, kde se dá, “ dodal sklář.

Bouřka ve Stachách napáchala škody za miliony

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám