Hlavní obsah

Nedaleko CHKO Český les mají vyrůst větrné elektrárny. Lidé to kritizují

Bělá nad Radbuzou

Dvě větrné elektrárny by měly vyrůst poblíž Bělé nad Radbuzou na Domažlicku. Záměr už schválilo město, někteří obyvatelé se ale proti tomu bouří. Podle nich stavby naruší tamější přírodu. Nedaleko se nachází chráněná krajinná oblast Český les. Starosta Bělé Libor Picka (STAN) upozornil, že u stavby se ještě bude posuzovat její vliv na životní prostředí. Referendum o ní však vyhlašovat neplánuje.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Větrné elektrárny budou mezi Černou Horou a Čečínem. K nejbližší hranici CHKO Český les je to vzdušnou čarou zhruba dva a půl kilometru. „Ovlivní přírodu, která je u nás jedinečná. Lidé v Čečíně je budou mít na dosah,“ uvedli manželé Václav a Jitka Haškovi, kteří patří k odpůrcům stavby větrníků.

„Vadí nám, že neproběhla žádná odborná ani veřejná diskuze. Vždyť se to ale dotkne života všech lidí tady,“ zdůraznili manželé z Újezdu Svatého Kříže, který spadá pod Bělou.

Nelíbí se jim ani smlouvy s investorem, jímž je společnost meridian Nová Energie. „Město jí jde vyloženě na ruku,“ domnívají se Haškovi.

V jedinečné barokní krajině na Plzeňsku vyrostou větrné elektrárny

Domácí

Stejný názor zastává i lékař Jiří Štuksa, který má na Černé Hoře chalupu. „Nechal jsem si udělat rozbor a právník nad dokumenty žasl. Jsou podle něj pro Bělou velmi nevýhodné,“ doplnil.

Advokát ve svém stanovisku, do něhož redakce nahlédla, například upozornil, že chybí způsob odstoupení od smlouvy ze strany města. To odborník považuje za riskantní. Bělá se zároveň zavazuje, že nevypíše referendum.

Štuksa tvrdí, že zastupitelé záměr odsouhlasili v tichosti, aby se vyhnuli kritice. „Například v Kolovči na Domažlicku se konalo referendum. Velmi mě mrzí, že v našem případě nikdo nedbá na názor občanů,“ podotkl.

Připomněl, že před několika lety se o větrných elektrárnách už jednalo. Ale kvůli tehdejšímu odporu občanů vedení města věc odložilo.

Haškovi nyní plánují nechat zpracovat odbornou studii a chtějí připomínkovat proces EIA, což je posuzování vlivů na životní prostředí.

Žádné referendum

Proces EIA označuje za klíčový i starosta města Libor Picka (STAN). „Větrné elektrárny se budou stavět jedině tehdy, pokud proces posuzování dopadne dobře,“ podotkl.

Starosta odmítl, že jsou smlouvy s investorem nevýhodné. „Nic takového bych nikdy neschválil,“ bránil se. Meridian nabídla jednorázovou částku dvou až tří milionů, každoročně pak další milion.

Picka přiznal, že je příznivcem větrných elektráren a obnovitelných zdrojů. „Nikdy jsem se ovšem tímto názorem netajil,“ dodal.

Vyhlásit referendum neplánuje. „Občané se jasně vyjádřili ve volbách, když mi dali důvěru. Zvolili mě, abych nesl zodpovědnost. Myslím, že největším referendem jsou právě volby,“ vysvětlil Picka.

Řekl, že mezi obyvateli se rozšířily nepravdivé informace, které chce vyvrátit. Oslovil proto Hnutí Duha a požádal o spolupráci.

FOTO: Tornádo se v USA prohnalo městem, zlomilo tři větrné turbíny

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám