Hlavní obsah

Nečekané závady. Oprava Barrandovského mostu má skončit až ke konci roku

Praha

Když se neobjeví žádné zásadní problémy, rekonstrukce Barrandovského mostu v Praze by měla skončit v závěru letošního roku. Za ideálních podmínek do konce listopadu. Na staveništi to ve středu řekl Martin Ředina, ředitel oblasti Mostních staveb společnosti Porr, která se opravy jedné z nejvytíženějších komunikací v metropoli chopila.

Barrandovský mostVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Podle původních předpokladů měla dopravní stavba z 80. let řidičům komplet sloužit už na konci letošních prázdnin. První etapa odstartovala v roce 2022. Tento rok ale vyvstaly komplikace, které neodhalil ani podrobný průzkum před započetím díla, a termín posunuly.

Porr nyní opravuje severní polovinu severní části mostu. Po pokládce speciálního vysokopevnostního betonu se jeho nosné konzole prohnuly a materiál popraskal. Odborníci museli najít nové technické řešení.

Náročné projektování podle Řediny zabralo více než třicet dní. Most se následně musel hustě dovystužit skládanou armaturou, kterou kotví několik tisíc vrtů až 40 cm hlubokých. Nosné konzole byly podepřeny.

Déle a dráž. Oprava Barrandovského mostu se protáhne

Domácí
Foto: Novinky

Podepření konzole

Za komplikacemi vidí Ředina s největší pravděpodobností nekvalitní beton. „Což je zajímavé. Severní most je mladší, naši předci, kteří ho budovali, byli po stavbě jižní části zkušenější, měli lepší technologie. Přesto byl v horším stavu,“ poznamenal.

Dvě etapy najednou

Město se rozhodlo letos spojit třetí a čtvrtou etapu rekonstrukce tak, aby už příští rok žádné uzavírky nekomplikovaly provoz.

„Přesun ze třetí na čtvrtou fázi a zprovoznění severní poloviny severní části mostu plánujeme v druhé půli srpna. Okamžitě potom bychom začali frézovat jižní polovinu severního mostu, a měli bychom zhruba 3,5 měsíce na čtvrtou etapu,“ počítal Ředina, který věří, že klimatické podmínky umožní pracovat i v závěru roku.

Foto: Novinky

Aktuální práce na mostě

„Můžou být velmi vhodné v listopadu, dokonce i v prosinci. Za poslední léta, vyjma loňska, jsou zimy v Praze velmi mírné, lze pracovat i v prosinci tak, abychom dodrželi všechny technologické postupy,“ ujistil.

Byť stavaři automaticky předpokládají, že jižní polovina vykáže stejné poruchy jako severní, domnívají se, že by rekonstrukci měli do konce letoška zvládnout. Penále za prodlevu podle něj nehrozí, neboť se jedná se o nepředvídatelné fyzické podmínky, tzn. že v době podání nabídky je nešlo předpokládat.

„I přes velice podrobný průzkum nebylo možné závady zjistit v předstihu,“ potvrdil náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Po skončení opravy zmizí dopravní omezení, nicméně motoristy podle něj ještě čekají lokální uzavírky kvůli dodělávkám v předpolí.

„Nasazení pracovních sil je obrovské, není místa, kde by se nepracovalo,“ shrnul náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací Josefa Richtra. Práce podle něj běží velmi intenzivně a dobře.

Foto: Novinky

Oprava je ve 3. etapě, v srpnu začne 4. fáze

O konkrétním datu zprovoznění mostu nechtěl spekulovat. „Záleží na tom, co objevíme,“ poznamenal s tím, že stavaři jsou připraveni, že problémy, které zkomplikovaly práce na severní části, se objeví také na jižní. Takže použijí stejné postupy jako nyní. „Záleží na počasí, to podzimní je nevyzpytatelné, ale věříme, že se to stihneme,“ dodal.

Z historie

Barrandovský most, který spojuje Hlubočepy na levém břehu Vltavy a Braník na pravém břehu, vyrostl v letech 1978 až 88. Jižní polovina slouží od září roku 1983, po severní se auta rozjela v roce 1988.

Denně přes něj projede přes 140 tisíc vozidel. Dosud nebyl nikdy opravován. Tvoří ho dvě větve, a to jižní, po které jedou auta ve směru ze Smíchova do Braníku, a severní, po které jezdí v opačném směru.

Byl postaven ve stylu brutalismu, architektem dopravního uzlu byl Karel Filsak. Na předmostích stojí ohromné betonové plastiky sochaře Josefa Klimeše z let 1989–1990. Na pravém břehu je to Rovnováha, přezdívaná Červ dobyvatel, na levém dvě betonové mísy. Tomuto dílu, které slouží jako zastřešení schodiště, se přezdívá Hroší lázeň a Sloní lázeň.

Foto: Novinky

Pracovat tu budou do konce roku

Oprava Barrandovského mostu začala, tvoří se kolony

Domácí

Výběr článků

Načítám