Hlavní obsah

„Nebyl důvod vrátné nevěřit.“ Policie se vyjádřila ke kamerám na fakultě, které zachytily vraha

Do sporu o kamerové záznamy, na nichž byl zachycen příchod pachatele na filozofickou fakultu hodinu a půl před samotnou střelbou, se vložil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Výroky šéfa pražské policie Petra Matějčka označil v pořadu Novy Za pět minut dvanáct za „ne úplně šťastné“. Matějček ve čtvrtek na sněmovním bezpečnostním výboru prohlásil, že kamerový systém filozofické fakulty je zastaralý a běží pouze online, což ovšem není pravda.

Foto: Petr Horník, Novinky

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha

Článek

Pokud by se hlídka dotázala na odpovědného zaměstnance fakulty, záznam by jí byl puštěn takřka okamžitě, a policisté tak mohli odhalit příchod pachatele, jenž dorazil pouhou minutu před nimi. „Policie s univerzitou si musí vyříkat, jakým způsobem to šlo s kamerovými záznamy,“ uvedl ministr.

Policisté na filozofické fakultě pátrali po pachateli, o němž měli informace, že se jedná o psychicky narušeného člověka, chce spáchat sebevraždu, může být ozbrojený a nebezpečný. Hledali ho v prvním patře i v knihovně filozofické fakulty, neprohlédli si však kamerové záznamy, přestože to podle bezpečnostního poradce Univerzity Karlovy Zdeňka Kalvacha bylo možné.

„Policisté chtěli kamerové záznamy vidět, osoba na vrátnici jim sdělila, že tam to nejde, že to osoba neumí,“ popsal mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Na vrátnici skutečně není možné kamerové záznamy přehrát. „Je to tak skoro na všech vrátnicích, že obsluha nemá administrátorská oprávnění. Není jejich prací analyzovat záznam a ani do budoucna to neplánujeme,“ řekl bezpečnostní poradce Kalvach.

Marvanová: Že policie k zásahu na fakultě nebude říkat pravdu, to jsem nečekala

Domácí

Na fakultě je však stále přítomen odpovědný pracovník, který je oprávněn záznamy poskytnout. Jak přesně probíhala komunikace mezi policií a zaměstnancem na vrátnici, teď šetří i sama univerzita. „Koho tam oslovili, co přesně jim řekl, to jsou detaily, které teď zjišťuji,“ popsal Kalvach.

„Je běžná praxe, že si policie vyžádá záznam, stává se to tak dvakrát do měsíce. Takové situace umíme řešit, není to tak, že by se s tím ten den zaměstnanci setkali poprvé,“ dodal bezpečnostní poradce. Chce proto zjistit, co přesně osoba na vrátnici odpověděla.

„Kdyby osoba na vrátnici řekla, že je tu člověk schopný poskytnout záznam, předpokládám, že kolegové by v tu chvíli požádali o její příchod,“ popsal Moravčík. Odmítl možnou výtku, že se policisté neměli spokojit s vyjádřením člověka na vrátnici. „Když vám někdo kompetentní na místě řekne, že záznam nelze přehrát, nemáte důvod tomu nevěřit. Nebudete si říkat: vy jste jenom vrátný, pošlete mi sem další techniky,“ odpověděl mluvčí prezidia.

Mohli vidět záznam z kamer na místě, ale šli pryč. Bezpečnostní poradce univerzity rozporuje tvrzení policie

Domácí

Kalvach zmínil, že komunikace je součástí probíhajících školení. „Zdůrazňujeme, že pokud se policie na kohokoliv ze zaměstnanců obrátí, chceme, aby se informace dostala k nadřízeným,“ vysvětlil poradce. Zároveň uvedl, že univerzita je připravená si situaci s kamerami s policií vyříkat.

„Ozvali jsme se na dílčí moment, který nebyl uveden správně. Jsme s policií v dobrém kontaktu, ve kterém budeme dále pokračovat,“ uzavřel Kalvach.

Policisté opakují, že při hledání pachatele šli takzvaně po horké stopě, a když se dozvěděli, že má mít předmět ve fakultní budově v Celetné ulici, zamířili právě tam. Jak nicméně zpětně zjistili, ve skutečnosti se už tehdy nacházel na toaletách ve čtvrtém patře, kde se připravoval na útok.

ANO chce mimořádnou schůzi ke střelbě na univerzitě

Domácí

Výběr článků

Načítám