Hlavní obsah

„Nebezpečná relativizace.“ Rada ČTK souhlasí se stížnostmi k neoznačování Hamásu za teroristy

Rada ČTK se v úterý jednomyslně ztotožnila se stížnostmi na postup veřejnoprávní agentury týkající se nedůsledného označování palestinského hnutí Hamás za „teroristickou organizaci“. Nechá si také zpracovat analýzu objektivity zpravodajství ČTK ohledně tématu. K tomu, aby agentura označovala příslušníky Hamásu za teroristy, nikoliv radikály, vyzvala rada už loni v prosinci, ale dělo se tak prý „zřídka“.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Bojovníci palestinského teroristického hnutí Hamás

Článek

Radním v poslední době dle sdělení předsedy kontrolního orgánu veřejnoprávní tiskové kanceláře Davida Soukupa dorazily dvě stížnosti týkající se této věci - od právničky a exministryně školství Petry Buzkové a tajemníka Federace židovských obcí v ČR. Odkazováno bylo i na nedávný článek Novinek o tom, že ČTK dostatečně neplní svoje předsevzetí vycházející z prosincové výzvy radních a důsledně neoznačuje Hamás jako teroristickou organizaci.

„Je to z důvodu, aby se nám nepřihodilo to, že budeme říkat ‚ozbrojenci Hamásu‘, byť víme, že jsou teroristé, ale to už je jen krůček k tomu, abychom nechali si někoho myslet, že jde o odbojové hnutí. Tady mám strach, abychom se k tomu nedopracovali,“ zdůvodnil Soukup bazírování na důsledném nazývání příslušníků Hamásu teroristy. Radní Daniel Korte má za to, že praxe označování Hamásu jako radikálního hnutí může vést k „nebezpečné relativizaci“.

Podle radního Aleše Marečka či místopředsedkyně rady Jany Gáborové není nutné označení uvádět v každém textu, musí z něj ale vyplynout, že příslušníci Hamásu se dopouštějí teroristických činů.

„Souhlasím s tím, že v každém článku nemusí být ‚teroristický‘, ale musí to být jasné. Když čtu Hamás, tak mám pocit, že čtu o nějakém občanském sdružení,“ míní Mareček. Gáborová připomněla islámskou teroristickou organizaci al-Káida, u níž se taktéž neuvádělo explicitně, že jde o teroristy, ale je to všem jasné a vyplývá to z textů.

Radě ČTK se nelíbí přístup agentury k Hamásu. Jako teroristy ho označuje jen „zřídka“

Domácí

Za důležitý „signál“ to má pak i další místopředsedkyně Rady ČTK Jaroslava Wenigerová. „Docela mě mrzí, že to doporučení rady příliš nepadlo na úrodnou půdu. Intenzivně jsem si to uvědomila po stížnosti židovské obce, protože si to člověk dává do souvislosti s historií toho národa a s tím, co se tam děje. To slovo má silnou signální moc pro lidi, kteří to chtějí slyšet,“ uvedla Wenigerová, která si zároveň zpracovala vlastní analýzu používání přívlastku „teroristický“ v agenturních textech. Podotkla například, že ČTK používá sousloví „teroristická organizace“ v odstavcích, kde odkazuje na to, že USA či ČR považují Hamás za teroristy.

Radní Angelika Bazalová to komentovala slovy, že „vlk se nažral a koza zůstala celá“. „Je to relativní, snaha to obejít. My jsme mluvili ale o tom, že tam má být teroristické hnutí Hamás,“ řekla. Největší diskusi pak na jednání způsobil její návrh na zpracování analýzy objektivy zpravodajství ČTK, proti čemuž se nejhlasitěji postavila Wenigerová.

„V tuto chvíli bych se přikláněla k tomu, prověřit, nakolik je v tomto ČTK objektivní. Tím neříkám, že není objektivní, ale myslím si, že nastal čas na analýzu. Jestliže takové podezření máme, tak proč to neudělat?“ zdůvodnila to Bazalová.

Část radních následně oponovala, že si nemyslí, že by zpravodajství kanceláře bylo neobjektivní, podle Wenigerové takové zpochybnění může vést k poškození jména ČTK.

Na závěr zhruba hodinové debaty pak ale Rada ČTK přijala dvě usnesení. V prvním se ztotožnila s „opakovanými stížnostmi ohledně neoznačování Hamásu za teroristickou organizaci“. Ve druhém pak po mírných úpravách vyplývajících z diskuse rozhodla, že si „zadá zpracování analýzy objektivity zpravodajství ČTK na vzorku témat označování Hamásu za teroristickou organizaci v izraelsko-palestinském konfliktu od 7. října 2023“.

Věcí se ale bude patrně zabývat i na dalších jednáních, a to i vzhledem k tomu, že generální ředitel ČTK Jaroslav Kábele nestihl připravit odpovědi na zmíněné stížnosti, radním je tedy představí příště. Se zástupci židovských obcí se hodlá potkat osobně ve středu.

Agentura ČTK ustoupila od označování Hamásu za „teroristické hnutí“

Domácí

Upozornil ale na to, že šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková připomněla v tomto týdnu redaktorům, že musí „důrazně uvádět kontext týkající se činů Hamásu a přívlastku teroristický“. Redakce si to podle něj vzala k srdci, přičemž to demonstroval na posledních vydaných textech, kde je Hamás skutečně označen za teroristickou organizaci.

Veřejnoprávní tiskovou kancelář ke změně praxe vyzvala jednomyslně Rada ČTK vloni v prosinci. Smyslem tehdejší výzvy byl požadavek, aby agentura přehodnotila praxi a začala jako teroristy označovat palestinské hnutí Hamás, jehož členové vloni 7. října zaútočili na Izrael a brutálně tam povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů.

Na přístup ČTK, kdy uváděla Hamás jen jako radikály, což přebírala následně další média, si tehdy stěžovala bývalá radní a exministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. ČTK následně na výzvu přistoupila a i na základě rešerší médií a zjištění, že je v tomto ohledu téměř osamocená, se rozhodla, že začne označovat palestinské hnutí Hamás jako „teroristickou organizaci“ místo „radikální“.

Novinky nicméně v koncem června upozornily na základně interní analýzy několika desítek agenturních textů, které hojně přebírají v doslovném znění prakticky všechna významná média, že ČTK navzdory příslibu změny strategie označování Hamásu tento přístup příliš nedodržuje.

V návaznosti na tento text se v úterý Kábele, stejně jako již dříve šéfredaktorka zpravodajství, ohradil vůči vyznění článku. „Ten článek na Novinkách mi neudělal radost, nicméně myslím si, že byl nevyvážený a autor si v titulku a další pasáži odporoval. Takhle se žádná analýza nedělá,“ uvedl Kábele. K Novinkám a jejich závěru se však dle výše uvedeného přiklonila rada ČTK.

ČTK mění přístup. Hamás bude označovat jako teroristickou organizaci

Domácí

Výběr článků

Načítám