Hlavní obsah

Záběry týrání zvířat rozčílily ministra Výborného: Takový člověk nemůže řídit oboru

Březka

Ministra zemědělství Marka Výborného i přes jeho nynější pobyt v zahraničí nenechala chladným aktuální kauza zabíjení a týrání zvířat ve státní oboře Březka ve Středočeském kraji. V telefonickém rozhovoru pro Novinky v pátek řekl, že tamní vedoucí Libor Beníček nemůže ve své funkci nadále zůstat.

Policie a veterináři řeší brutální týrání zvířat ve státní oboře Březka.Video: Jiří Forman, Radim Vaculík, Novinky, Aktu.cz

Článek

V úterý pak šéf resortu bude kromě jeho odvolání řešit i případné setrvání ředitele státního Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Víta Šrámka, pod který obora v katastru obce Kostelec u Křížků spadá. Ten je Beníčkovým nadřízeným a ve čtvrtek se správce obory v rozhovoru pro Novinky opakovaně zastával. Zřizovatelem ústavu je zase ministerstvo zemědělství a Šrámkovým šéfem tedy Výborný (KDU-ČSL).

Byl to právě Beníček, koho zachytily kamery z fotopastí umístěných v oboře, když opakovaně strkal klackem do koček odchycených v klecové pasti a následně některá zvířata včetně například tchoře tmavého doslova popravil výstřelem do klece.

Videa z jeho zřejmě nezákonného počínání se dostala na internet a získaly je i Novinky, které část drastických záběrů zveřejnily ve čtvrtek.

Děsivé záběry. Šéf státní obory Březka brutálně týrá a zabíjí zvířata

Domácí

„Rozhodně nestrpím jakékoli týrání zvířat a špatné zacházení s nimi. Již včera (ve středu) byla kontaktována Policie ČR i Státní veterinární správa. Vyšetřování běží. Podle výsledků vyvodím adekvátní důsledky. S ředitelem výzkumného ústavu se setkám ihned po mém návratu ze zahraničí,“ napsal už ve čtvrtek na sociální síti X ministr s odkazem na článek Novinek.

V pátek pak Novinkám v SMS zprávě nejprve sdělil, že je o kauze informován a je v kontaktu s veterináři i svými podřízenými na ministerstvu.

„Ředitele výzkumného ústavu (Šrámka) jsem si pozval v úterý dopoledne na ministerstvo. Ty snímky i video jsou pro mě zcela neakceptovatelné. Šetření běží a opatření přijmu. Ve státní oboře nic podobného tolerovat nebudu,“ napsal Výborný, který je nyní soukromě jako fanoušek na letní olympiádě v Paříži a do Prahy se vrací o víkendu.

Postih bude

V následném telefonickém rozhovoru z Francie Novinkám řekl, že sice nechce před úterní schůzkou se Šrámkem nic předjímat, ale že k personálním změnám musí dojít. Už ve čtvrtek byl kvůli případu telefonicky ve spojení jak s šéfem výzkumného ústavu, tak s ústředním ředitelem Státní veterinární správy Zbyňkem Semerádem, který redakci ke kauze uvedl, že to považuje za „strašné“ a že „tam (na záznamech) nebylo nic, co by bylo omluvitelné“.

„I panu řediteli Šrámkovi jsem říkal, že to, co zatím do této doby o této věci vím, a to i po konzultaci se šéfem Státní veterinární správy, je pro mě neakceptovatelné a jasně směřující k tomu, že tady musí být vyvozen nějaký postih,“ podotkl Výborný.

Personální změny jsou podle něj jedním z důvodů, proč si pozval ředitele Šrámka na úterý na kobereček. „Už včera po telefonu jsem mu říkal, že je těžko akceptovatelné, aby dotyčný člověk řídil oboru, která spadá pod výzkumný ústav, “ naznačil další vývoj ministr.

Dvě seniorky vydělaly nejméně milion množením psů

Krimi

„Padni komu padni“

Na otázku Novinek, zda se tedy dá předpokládat, že Beníček těžko může zůstat ve své funkci, Výborný odpověděl: „Já si to v tuto chvíli nedovedu představit.“

„Tady za mě musí platit ‚padni komu padni‘. Tohle prostě není možné v žádné oboře, potažmo v oboře, která spadá pod stát,“ má jasno šéf resort zemědělství.

To, zda bude muset skončit i sám ředitel výzkumného ústavu, prý nechává právě na úterní rozhovor, na který si Šrámka pozval.

Ministr doplnil, že je ale zřejmé, že podle zveřejněných záznamů z fotopastí z posledního půl roku, které podle Šrámka někdo z obory odcizil, došlo ze strany Beníčka k nezákonnému jednání.

„Je otázkou spíše pro policii a veterinární správu, do jaké míry tam byly porušeny zákony. Zdá se, že minimálně ten veterinární a také zákon na ochranu zvířat porušeny byly. Pokud by to byla rovina trestněprávní, to už není v mé kompetenci, ale věcí policie,“ poznamenal ministr.

A případem se skutečně po zveřejnění videí začali od středy zabývat i středočeští policisté, konkrétně kriminalisté z Mnichovic, pod které obora Březka místně spadá. Ve věci ještě týž den zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat, kde v případě obvinění hrozí až šest let za mřížemi.

Jak Novinkám potvrdil ve čtvrtek sám Beníček, byl již na policii podat v kauze vysvětlení. Kriminalisté nyní vyslýchají další svědky.

Francouzský pár měl v bytě 159 koček a sedm psů. Dostal doživotní zákaz chovu

Evropa

Výběr článků

Načítám