Hlavní obsah

Navzdory stížnosti pozůstalých z fakulty se ve vedení policie personální změny nechystají

Rodiče studentek zavražděných při prosincové tragédii na Filozofické fakultě ostře apelovali na policejního prezidenta Martina Vondráška, aby uznal odpovědnost za „nepravdivé výroky“ některých vysokých policejních funkcionářů. S největší pravděpodobností ale neuspějí. Jejich dopisem se sice zabývá a odpoví na něj, počínání svých lidí ale dál hájí a nemíní na jejich setrvání ve funkcích nic měnit.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zástupci Policie ČR vystoupili 9. ledna 2024 na tiskové konferenci ke střelbě na Filozofické fakultě. Na snímku zleva policejní prezident Martin Vondrášek, ředitel pražské policie Petr Matějček a ředitel Úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský.

Článek

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není stížnost pozůstalých pro policii příjemná, ale i on vedení bezpečnostního sboru podpořil.

Novinky ve čtvrtek informovaly o stížnosti rodičů dvou studentek zastřelených na Filozofické fakultě UK. Dopis byl adresován policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi a na vědomí zaslán i ministru Rakušanovi.

Autoři v něm kritizují „nepravdivé výroky“ tří vysokých policejních funkcionářů týkající se zásahu na fakultě - šéfa pražské policie Petra Matějčka, jeho náměstka Vojtěcha Motyky a ředitele Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michala Tikovského. Zároveň žádají přiznání k chybám a omluvu.

Ostrá stížnost pozůstalých na policii: Lhali jste a neomluvili se

Domácí

V souvislosti se stížností se redakce opět obrátila na Vondráška i Rakušana, zda si stále stojí za tím, že nechce nikoho z nich odvolat či žádat rezignaci.

„Mohu potvrdit, že jsme uvedený dopis (stížnost pozůstalých, pozn. red.) obdrželi a velmi pečlivě se seznámili s jeho obsahem. V následujících dnech odpovíme,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

V otázce možného odvolání či rezignace šéfa pražské policie se prý ale ani přes výtky pozůstalých nic nemění na tom, že Matějček má plnou Vondráškovu důvěru. „Co se týká pana ředitele Matějčka, zde stále platí vyjádření policejního prezidenta z pondělí,“ uvedl Bocán.

Vondrášek počátkem týdne Novinkám přes mluvčího vzkázal, že spekulace o Matějčkově odchodu či odvolání považuje za „čisté dezinformace“, které podle něj zbytečně vnášejí nejistotu do řad pražské policie.

„Uvědomuji si, že některá jeho vyjádření nebyla zcela přesná, jsem ale zároveň přesvědčen, že vědomě nelhal. Dokážu pochopit, že s ohledem na tlak, kterému je vystaven, se toto může stát,“ poznamenal na Matějčkovu adresu v pondělí Vondrášek.

Rakušan se k personálním otázkám nevyjádřil. Je prý ale rád, že se veřejnost o dění zajímá. „Policejní prezidium jistě stížnost prověří, já k tomu v tuto chvíli nemám co říct nad rámec svých předchozích vyjádření. Přestože tyto stížnosti nejsou pro policii příjemné, je podle mě dobře, že je loňská událost podrobována zájmu veřejnosti. Policie má mou plnou podporu, aby o zásahu otevřeně komunikovala,“ napsal ve čtvrtek Novinkám Rakušan.

„Opravdu velmi nebezpečný.“ Policisté pátrající po budoucím střelci už tušili, že je to vrah z Klánovic

Krimi

„Obrovský zájem pozůstalých a dalších lidí, kterých se tragédie osobně dotkla, naprosto chápu a respektuju,“ dodal ministr.

Děním okolo tragické střelby na fakultě, při níž bylo zavražděno loni 21. prosince 14 lidí a více než dvě desítky zraněno, se bude v následujícím půl roce zabývat i sněmovní vyšetřovací komise. V uplynulých měsících se kauze věnovali i poslanci bezpečnostního výboru, přičemž složení výboru a komise se překrývá.

Ve světle policejních dokumentů o zásahu a stížnosti poškozených na „nepravdivé“ výroky trojice policejních funkcionářů se redakce obrátila i na poslance z výboru a sněmovní vyšetřovací komise, zda by podle nich měli tito skončit ve funkcích.

„Po dobu práce vyšetřovací komise se k otázkám střelby na Filozofické fakultě nebudu vyjadřovat,“ reagoval předseda komise Pavel Kašník (ODS). Podobně hovoří i další oslovení poslanci.

„Budu se vyjadřovat až po vyslechnutí všech stran, až se seznámím se všemi dokumenty. Nelze vyvozovat závěry po každém jednotlivém tvrzení či výpovědi. V průběhu jednání komise takových pohledů jedné či druhé strany bude jistě ještě hodně,“ napsal člen komise i výboru Michal Zuna (TOP 09). Závěry komise lze podle něj očekávat v prosinci.

Policejní prezident: Šéf pražské policie zůstává, má mou důvěru

Domácí

Výběr článků

Načítám