Hlavní obsah

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Aktualizováno

Návrh státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 230 miliard korun je pro koaliční Piráty nepřijatelný. Ve vyjádření pro média to v neděli uvedl předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš. Chce kvůli tomu ještě vyvolat jednání ve vládní koalici.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ivan Bartoš

Článek

„Je mi to moc líto, ale předložený návrh rozpočtu v tuto chvíli pro nás není přijatelný. Je to pozice, kterou jsem opakovaně komunikoval předsedovi vlády Petru Fialovi i ministru financí Zbyňku Stanjurovi (oba ODS) jak na jednání vlády k rozpočtu, tak i v soukromé komunikaci,“ napsal Bartoš v reakci na nedělní zveřejnění návrhu rozpočtu.

Vadí mu především to, že v návrhu zveřejněném v noci ze soboty na neděli chybí peníze na podporu výstavby bydlení. Konsolidace se podle něj nesmí dít za cenu „absolutní rezignace“ právě na program výstavby bydlení. Na ten požaduje přidat dalších sedm miliard korun.

„O předloženém návrhu rozpočtu je třeba jednat… Podporujeme vládní úsilí o konsolidaci rozpočtu, ale nesmí se to dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení, tak jak jej vláda slíbila v programovém prohlášení a jak jsme jej společně představili s panem premiérem v polovině tohoto roku,“ napsal Novinkám Bartoš s tím, že peníze už byly vyjednány i s Evropskou unií a vláda jejich využití schválila.

Zakládáme si na velký problém, varuje NKÚ. Doporučuje rozpočtovou obezřetnost a reformy

Ekonomika

Nynější návrh ministra financí však prý podporu pro tento program postrádá, a musí tedy podle Bartoše projít změnou, respektive být navýšen o zmíněných sedm miliard korun. Jinak nelze počítat s podporou Pirátů při hlasování o návrhu státního rozpočtu, doplnil s tím, že chce věc řešit v rámci koalice.

„Současný návrh rozpočtu tedy bude muset projít změnou, která přidá na podporu výstavby bydlení částku sedm miliard korun. Je tedy třeba jednat o změnách,“ doplnil Bartoš.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu – na letošní rok je plánován ve výši 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun.

O přesné podobě rozpočtu by vládní koalice měla znovu jednat, než ho do konce září předloží Sněmovně. Příjmy by podle návrhu měly být 2,086 bilionu korun, meziročně se tak mají zvýšit o sedm a půl procenta z letos plánovaných 1,94 bilionu.

Z ministerstev se musí proti letošku uskromnit jen resorty zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a právě i ministerstvo pro místní rozvoj vedené Bartošem. Ten požadoval o 15 miliard více než pro letošek, hlavně na spolufinancování projektů v rámci podpory bydlení, na investice do výstavby obecního dostupného bydlení či předškolní péči, nakonec však má dostat skoro o dvě miliardy méně, než měl letos.

Zatímco v letošním roce obdržel jeho resort cca 15,25 miliardy korun, v příštím roce to má být jen cca 13,3 miliardy.

Bek dostal polovinu, chce jednat

Výrazně méně, než původně požadovalo, by mělo dostat i ministerstvo školství. Šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) požadoval navýšení zhruba o 30 miliard korun, podle nynějšího návrhu má dostat polovinu. Také on o tom chce podle svého nedělního vyjádření na sociální síti X v rámci vlády jednat.

„Aktuálně zveřejněný návrh státního rozpočtu na rok 2025 počítá pro školství s navýšením o 15,6 mld. Kč oproti letošnímu roku. Tento návrh vnímám jako další krok v procesu přípravy rozpočtu, o němž bude vláda v září dále jednat,“ napsal Bek na síti X.

Doplnil, že kromě pokrytí mandatorních výdajů se bude snažit zajistit další peníze pro adekvátní počet nepedagogických pracovníků a posílit rozpočet veřejných vysokých škol, kam míří populačně silné ročníky.

Přidání resortu školství zahrnuje zákonné navýšení platů učitelů na úroveň 130 procent průměrné mzdy a posílení výdajů na vysoké školy o tři miliardy korun.

Premiér je spokojený

Naopak spokojenost neskrýval sám premiér Petr Fiala. Ve videu na sociální síti X poznamenal, že rozpočet na rok 2025 přináší nejvíce peněz na investice a vláda naopak chce snížit deficit k hrubému domácímu produktu (HDP) k úrovni cca dvou procent.

„Vůbec to nebylo jednoduché, ale s výsledkem jsem spokojený. Zaprvé, investujeme do budoucnosti. Nejlépe to uvidíte na rozvoji silnic a dálnic. Zadruhé, investujeme do výzkumu a inovací. Celkově bereme vzdělání jako prioritu,“ konstatoval ve videu Fiala.

Právě rozpočet ministerstva dopravy by se měl podle nynějšího návrhu zvýšit oproti letošku procentuálně nejvíc, a to o 29,3 procenta ze současných 103,67 miliardy korun na téměř 139,45 miliardy.

Fiala v nedělním příspěvku zmínil, že třetí z priorit jeho kabinetu v příštím roce bude bezpečnost, proto prý v rámci obranných výdajů rozpočet počítá se dvěma procenty HDP.

Dvacet miliard navíc pro státní zaměstnance

Zvýšení peněz by se podle šéfa ODS měli dočkat také státní zaměstnanci včetně policistů.

„Začtvrté, v příštím roce přidáme 20 miliard na platy těch, kteří pracují pro stát. Ať už jsou to třeba policisté, pracovníci v kultuře nebo třeba v sociálních službách,“ podotkl premiér.

Dodal, že jeho vláda plní, co slíbila, nepůjčuje si peníze na provoz, ale na to, aby investovala do budoucnosti. „Děláme, co je třeba,“ uzavřel Fiala.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

Výběr článků

Načítám