Hlavní obsah

Naštvaní praktičtí lékaři chystají protest. Sedm tisíc ordinací hrozí uzavřením na dva dny

Aktualizováno

Větší dostupnost primární péče a její posílení jsou pro ministerstvo zdravotnictví prioritou. V návrhu úhrad za zdravotní péči pro příští rok to podle praktických lékařů ale není vidět. Dostanou dokonce méně než většina ostatních specializací. S tím hrubě nesouhlasí a na dva dny - 29. a 30. října - plánují demonstrativně zavřít své ordinace. „Pojďme si vyzkoušet, jaké to je, když primární péče dva dny nefunguje,“ řekl Novinkám šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka

Článek

„Připravujeme protestní akci na konec října. Chceme změnu úhradové vyhlášky pro příští rok, která neznamená dodatečné prostředky navíc. Stávající znění výrazně preferuje nemocnice a chybí tam prostředky na primární péči, které dokonce rostou méně než průměr,“ řekl Novinkám Šonka.

To se podle něj od roku 2018 nestalo. Snahou bylo obor zatraktivnit a přilákat do něj mladé lékaře. Kritický nedostatek je hlavně u dětských praktických lékařů, současně se na ně kladou další nároky.

„Pokud se to nestane, přerušíme na dva dny - 29. a 30 října - provoz našich ordinací,“ uvedl.

Zklamání. Válek to schytává kvůli úhradám za péči

Domácí

Průměrné navýšení úhrad za zdravotní péči, kterou ministerstvo zdravotnictví navrhlo pro příští rok, je 3,3 procenta. U primární péče se počítá s růstem o 2,83 procenta.

Praktici věří, že ministerstvo do dvou týdnů úhrady ještě upraví k vzájemné spokojenosti. Vyhlášku pro příští rok musí resort vydat do konce října.

„Předpokládáme, že se zúčastní drtivá většina praktických lékařů,“ uvedl Šonka. V Česku je kolem pěti tisíc všeobecných praktických lékařů pro dospělé a asi dva tisíce praktiků pro děti a dorost.

Ministerstvo zdravotnictví se pro příští rok zavázalo, že budou výdaje a příjmy zdravotních pojišťoven za péči vyrovnané, čemuž se přizpůsobilo i navýšení úhrad. Výrazně budou ale podpořeny nemocnice s centrovou léčbou a následnou péčí, těm platby porostou podle návrhu o víc než 10 procent.

O podobnou částku rostly letos úhrady všeobecným praktickým lékařům, tedy o 10 procent a dětským praktikům o 17,5 procenta. Šlo o prioritní oblasti s cílem zlepšit dostupnost péče.

Protest před sedmi lety

Kvůli nedostatku peněz protestovali praktičtí lékaři a část ambulantních specialistů i v roce 2017. Tehdy to ale podle Šonky bylo jiné, problémů řešili vícero, nejen podfinancovanost oboru.

„Tenkrát bylo cílem upozornit na zoufalou situaci, která nastala a se kterou se nic nedělalo. Cílem nebylo změnit úhradovou vyhlášku, bylo toho vícero,“ doplnil Šonka.

Praktici a ambulantní specialisté se tehdy vymezovali například vůči nízkým platbám za evidenci pacientů, nedostatku kompetencí nebo omezením v předepisování léků, ale i proti nadměrné byrokracii spojené s EET nebo proti eReceptu.

Z protestu ještě v roce 2016 sešlo, lékaři se s tehdejším ministrem Svatoplukem Němečkem na řešení dohodli. O rok později, s ministrem Miloslavem Ludvíkem (tehdy ČSSD), už nikoliv. Na den ordinace demonstrativně uzavřeli. Péče o akutní pacienty tehdy praktici zajistili tím, že byla v zapojených ordinacích vyvěšena informace o tom, kde akutní pacienty ošetří.

Předseda Sdružení praktických lékařů: Zavřeme na den, abychom nezavřeli navždy

Domácí

Výběr článků

Načítám