Hlavní obsah

Následky bleskových povodní v Blížejově: místní mají strach a špatně spí

Blížejov

Jakmile začne víc pršet, obyvatelé Blížejova na Domažlicku trnou hrůzou. Nervózně koukají z oken, jestli se obcí zase nevalí velká voda. V poslední době tady udeřila už třikrát. Nejsilněji koncem června, kdy poškodila zhruba 30 domů a způsobila škody přesahující dvacet milionů korun.

Manželé Knápkovi z Blížejova ukazují svůj dům, který zasáhla blesková povodeň. Video: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Informaci Novinkám potvrdil tamější starosta Jiří Červenka (Blížejovsko 8). „Místní mají strach, aby se situace neopakovala. V noci špatně spí. Kontrolují, jestli se něco neděje. Jeden pán dokonce ani neodjel na dovolenou. Bojí se, aby to jeho dům zase neodnesl,“ popsal Červenka.

S uvedenými slovy souhlasil senior Jiří Knápek, který měl uvnitř metr vody. „Pořád mám za dveřmi pytle. Ale nevím, jestli by něčemu zabránily,“ zapochyboval.

Vysoušeče běží ve dne v noci

Sedmadvacátého června se totiž proudy nekontrolovaně valily Blížejovem a braly vše, co jim přišlo do cesty. Poblíž železničního přejezdu, kde Knápkovi bydlí, se voda zastavila a vytvořila obrovskou lagunu. „Přízemí je kompletně zničené. Museli jsme vyházet úplně všechno. Vysoušeče teď jedou ve dne v noci,“ líčil 80letý Jiří.

Doplnil, že jeho o sedm let mladší manželka Anna, která je nemocná, si přeje z Blížejova odejít. „Už to nechce nikdy zažít. Vždyť jenom letos jsme tady měli bleskovou povodeň třikrát,“ připomněl senior.

Je rád, že Správa železnic konečně opravila nedaleký propustek. „Oni ho vyčistili a vyndali z něj roury, které tam dlouhá léta byly a dělaly problémy,“ vysvětlil. Uvedený krok ocenil i starosta.

Seniora v Blížejově strhával při bleskové povodni proud, život mu zachránil soused

Domácí

Škody přesáhly 20 milionů

Podle prozatímních odhadů činí škody na obecním majetku přibližně 20 milionů korun. „Zasaženo bylo třicet baráků, takže celková suma je určitě vyšší,“ vypočítal Červenka. Odstraňování následků poslední bleskové povodně stále pokračuje. Mimo jiné je potřeba opravit místní silnici nebo hřiště.

Zřejmě už příští týden začnou dělníci stavět protipovodňovou stěnu v horní části Blížejova, která povede podél tamějšího potoka. „Já si udělám vlastní zábranu, protože se mi sem vždycky valí voda ještě z rybníka,“ nastínil Josef Baxa, jenž bydlí nedaleko Knápkových a má zničenou zahradu, garáž i kolnu. „Do obytného se voda naštěstí nedostala, ale chyběly centimetry,“ řekl.

Starosta dodal, že řeší také vybudování poldru směrem na Lazce. „Jednám s hejtmanem a chci záležitost probrat i na ministerstvu,“ uzavřel Červenka.

„Je to pohroma.“ Obec na Domažlicku opět spláchla blesková povodeň, voda přišla ve dvou vlnách

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám